Penktadienio popietę planuotas Karinių oro pajėgų (KOP) "Spartan" skrydis su kroviniu buvo atšauktas, BNS patvirtino krašto apsaugos ministrės atstovė spaudai Danguolė Bičkauskienė.

Sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas penktadienio popietę BNS sakė, kad skrydis buvo planuotas 13-14 valandą. Kaip pranešė KOP Aviacijos bazė aviacijos bazė, humanitarinės pagalbos krovinys į lėktuvą buvo pakrautas, bet atšaukus skrydį jį teko iškrauti.

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Algirdas Kumža BNS penktadienį sakė, kad problemų kilo paaiškėjus, jog dalis medikamentų Lietuvos siuntoje neregistruoti Ukrainoje.

"Manęs paprašė pasiaiškinti dėl vaistų sąrašo. Paaiškėjo, kad kai kurie vaistai Ukrainoje nėra registruoti", - sakė A.Kumža.

Ambasadorius teigė, kad dėl šio klausimo kreipėsi į Ukrainos vicepremjerą.

Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro direktoriaus pavaduotoja Eglė Burbienė BNS sakė, kad kilusios problemos buvo "techninio pobūdžio".

"Visi vaistai, kurie buvo siuntoje, registruoti Lietuvoje ir Europos Sąjungoje (ES). Kiti klausimai yra derinami", - sakė pareigūnė.

Jos vertinimu, siunčiama parama derinta "labai operatyviai". Anot E.Burbienės, su kolegomis Ukrainoje bendraujama per Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijas.

Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Igoris Prochopčiukas BNS penktadienį sakė, kad humanitarinės pagalbos krovinys į Ukrainą nebuvo išsiųstas, nes Ukrainos sveikatos pasaugos ministerija kol kas nedavė patvirtinimo, leidžiančio įvežti medikamentus. Norint į Ukrainą įvežti medikamentus iš užsienio, pasak jo, būtinas šios ministerijos patvirtinimas.

"Humanitarinę pagalbą Ukrainai nori suteikti daug valstybių, todėl ministerijoje vyksta labai intensyvus darbas. Tikimės, kad artimiausiu metu patvirtinimas bus gautas. Noriu pabrėžti, kad Ukraina yra labai dėkinga Lietuvai už pagalbą", - teigė Ukrainos ambasadorius.

Lietuvos vyriausybė trečiadienį nutarė suteikti humanitarinę pagalbą nuo kiaulių gripo nukentėjusiai Ukrainai. Tą pačią dieną, pasak I.Prochopčiuko, Ukrainai buvo išsiųsta informacija apie planuojamus siųsti vaistus.

Sveikatos apsaugos ministerija tada pranešė ketinanti skirti antibiotikų, priešuždegiminių preparatų ir asmens apsaugos priemonių - kaukių, respiratorių, pirštinių, chalatų. Medikamentų Ukrainai ketino skirti ir Krašto apsaugos ministerija.

Sveikatos apsaugos ministerijos pagalbai Ukrainai sakė ketinanti skirti apie 59 tūkst., o Krašto apsaugos ministerijos - 20 tūkst. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją