Nepatenkintieji, kad antenos pastatytos be jų žinios, per arti namų, tvirtina, jog šie objektai sukelia jiems ne tik stresą, bet ir kitus sveikatos sutrikimus.

Tuo tarpu naujai parengtose higienos normose Valstybinis aplinkos sveikatos centras panaikino higienos pasus-leidimus šiai veiklai, atsisakė apsauginių sanitarinių zonų bei nežada įteisinti ir bendruomenių teisės nuspręsti, ar jų gyvenamojoje aplinkoje leisti statyti radijo ryšio siųstuvus.

"Susiaurintos, suprimityvintos higienos normos mus labai sujaudino. Neleisime bloginti dabartinės situacijos", - "Vakarų ekspresui" žadėjo Seimo Sveikatos reikalų komiteto patarėjas Egidijus Jankauskas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto patarėjas E. Jankauskas "Vakarų ekspresui" sakė, jog komiteto nuolat gaunami gyventojų skundai dėl antenų paskatino parengti Elektroninių ryšių įstatymo pataisas. Jos Seime turėtų būti svarstomos šioje rudens sesijoje.

Jei įsigaliotų įstatymo pataisa, asmenys, projektuojantys ar statantys radijo ryšio stotis, privalės suinteresuotai visuomenei paskelbti statybos pradžią. Visuomenė galės tai statybai pasipriešinti, jei įrodys, kad stotis gali pakenkti jų sveikatai. Pateikti įrodymus įgalins leidimo-higienos paso mechanizmas: atlikti spinduliuotės matavimai, įvertintas ne tik naujasis, bet ir aplinkinių šaltinių spinduliuotės fonas.

Taip pat komitetas sieks įteisinti nuostatą, kad visuomenės sveikatos centrai elektromagnetinę spinduliuotę gyvenamojoje aplinkoje matuotų periodiškai, o ne tik gavę gyventojų skundus.

Anot E. Jankausko, komitetas įpareigojo Vyriausybę, nesant aiškaus mokslinio pagrindimo, nemažinti apsauginių sanitarinių zonų ir nuostatuose įtvirtinti šių zonų ribų įrašymą į nekilnojamojo turto kadastrą ir registrą.

Europos Parlamentas, atsižvelgęs į mokslo duomenis, jog antenų spinduliuotė gali sukelti onkologines ligas, yra įpareigojęs Europos Komisiją peržiūrėti 1999 m. rekomendaciją dėl elektromagnetinės spinduliuotės normų ir daugeliu atvejų jas sugriežtinti.

Europos Komisijos susitikimuose dalyvavęs Valstybinio aplinkos sveikatos centro Visuomenės sveikatos ekspertizės skyriaus vedėjas Marius Urbonas sakė, jog Lietuvoje galiojantys normatyvai buvo įvertinti kaip labai griežti - čia jau nuo 2000 m. galioja 100 kartų griežtesnės normos nei daugelyje Europos Sąjungos šalių. Todėl Lietuvai nebus rekomenduojama šias normas dar labiau griežtinti, nebent išlaikyti jau esamas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją