Žurnale „Nature Neuroscience“ mokslininkai teigia, kad pastebėjo 5 proc. baltosios medžiagos (jungiamojo smegenų tinklo) padidėjimą.
Tyrime dalyvavę žmonės buvo mokomi šešias savaites, jų smegenys buvo tiriamos prieš bandymą ir po jo.

Laikui bėgant tai gali padėti gydyti tokias ligas, kaip išsėtinė sklerozė.

Žongliravimas trim kamuoliukais

Mokslininkai tyrė 24 sveikų jaunų nemokančių žongliruoti žmonių grupę. 

Jie padalino dalyvius į dvi grupes. Vienai grupei šešias savaites buvo pravedamos žongliravimo pamokos ir jų buvo paprašyta kasdien treniruotis po pusvalandį. Kiti 12 dalyvių nedarė nieko.
Po mokymų 12 žongliruoti besimokiusių žmonių sugebėjo atlikti mažiausiai du tradicinio žongliravimo trimis kamuoliukais ratus.

Abiems grupėms buvo atliktas magnetinio rezonanso tyrimas prieš mokymą ir po jo.
Praėjus šešioms savaitėms, buvo pastebėtas 5 proc. baltosios medžiagos padidėjimas galinėje žongliravusių žmonių smegenų dalyje, vadinamoje galinėmis smegenimis. 

Šioje smegenų vietoje yra nervai, reaguojantys, kai mes siekiame ir imame objektus, esančius mūsų matymo lauke. 

Savanorių žongliravimo sugebėjimai labai stipriai skyrėsi, tačiau baltosios medžiagos pasikeitimai buvo pastebėti visų jų smegenyse. 

Oksfordo darbo grupės teigimu, greičiausiai svarbus yra laikas, praleistas besimokant ir treniruojantis, o ne įgytų sugebėjimų lygmuo.

Mokslininkams vadovavusi Heidi Johansen-Berg sakė: „Magnetinio rezonanso tyrimas yra netiesioginis būdas išmatuoti smegenų struktūrą, todėl negalime tiksliai pasakyti, kas pasikeitė šiems žmonėms besimokant. Būsimų tyrimų metu patikrinsime, ar šie rezultatai atspindi nervų skaidulų formos ar skaičiaus pokyčius, ar izoliacinės nervų skaidulas supančios medžiagos augimą. Žinoma, tai nereiškia, kad visi žmonės turėtų pradėti žongliruoti, norėdami pagerinti savo smegenis. Mes pasirinkome žongliravimą, kaip sudėtingą naują gebėjimą, kurį žmonės gali išmokti.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)