Varėnos vadovai ir gydytojai ministrui Algiui Čaplikui teigė nesuprantantys, kodėl jų rajoninėje ligoninėje žadama panaikinti chirurgijos ir reanimacijos skyrius.

Pagal Sveikatos ministerijos kriterijus, anot medikų, ligoninėje atliekama netgi daugiau operacijų nei nustatyta, nupirkta naujos aparatūros už daugiau nei 3,5 mln.litų, ligoninė rekonstruota pagal Europos Sąjungos reikalavimus.

Varėnos rajonas savo teritorija yra pats didžiausias ir rečiausiai apgyvendintas. Kai kurie kaimai nuo Varėnos nutolę apie 60 kilometrų, o pagal reformą turėtų būti ne daugiau 50 kilometrų atstumas.

„Aš nematau logikos. Mums niekas nemoka už išlaikymą, mums moka už paslaugą. Yra pacientas, mes gauname pinigus už jam suteiktas paslaugas. Po reformos Varėnos rajone bus pavojinga gyventi. Be to, žlugs reanimacija“, – teigė Varėnos ligoninės Chirurgijos skyriaus vedėjas Rostislavas Buvalyjus.

„Mes tik norime, kad būtų atsižvelgta į objektyvias priežastis. Negalima šio reformos modelio taikyti aklai“, – kalbėjo Varėnos ligoninės vyriausiasis gydytojas Henrikas Bukelis.

Ministras sutiko: jeigu ligoninės balansuoja ties Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytais kriterijais, kai kurioms teks daryti išlygų bei suteikti vienerių metų pereinamąjį laikotarpį ir leisti chirurgijos bei reanimacijos skyriams teikti paslaugas.

„Dar nėra galutinių sprendimų. Be abejo, kai kuriais atvejais bus reikalingi tarpiniai sprendimai. Reikės žiūrėti, ar tikrai šie specialistų pasiūlyti skaičiai yra teisingi, nes gyvenimas kartais pakoreguoja teorinius modelius“, – teigė A. Čaplikas.

„Ministras pamatė, kokia yra reali situacija, kokie mes turtingi, kad turime naujausią aparatūrą, puikius gydytojus ir esame visiškai pasiruošę atlikti funkcijas. Tad nėra jokios logikos ardyti tai, ką mes sukūrėm per ištisus dešimtmečius“, – kalbėjo Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas.

Vykdant sveikatos apsaugos reformą, šalies gydymo įstaigas norima pertvarkyti į 27 rajonines ir 22 regionines, o didžiausiuose šalies miestuose sutelkti respublikines ligonines.