"Europos vaistų agentūra (EMEA) rekomenduoja Europos Komisijai suteikti leidimus prekiauti dviem vakcinomis gripo A(H1N1)", - sakoma Londone įsikūrusios institucijos pranešime.

EMEA skubos tvarka įvertino vakcinų "Pandemrix" ir "Focetria" tinkamumą, didėjant nerimui dėl artėjančio žiemos gripo sezono ir Didžiojoje Britanijoje pagausėjusių užsikrėtimo kiaulių gripu atvejų.

Europos Komisija, "greitai" patvirtins šių vakcinų naudojimą visose 27 ES šalyse, pridūrė EMEA.

Vakciną "Pandemrix" gamina britų farmacijos kompanija "GlaxoSmithKline", o "Focetria" sukūrė Šveicarijos firma "Novartis".

EMEA atstovas spaudai nurodė, kad netrukus taip pat būtų patvirtinta trečioji vakcina "Celvapan", kurią gamina firma "Baxter".

"Tikimasi, kad Europos Komisija greitai priims sprendimus išduoti prekybos šiomis vakcinomis leidimus visoje Europos Sąjungoje", - sakoma EMEA pranešime.

Ekspertas perspėja apie galimą naują pandeminio gripo bangą, šiaurės pusrutulyje artėjant žiemai.

Ketvirtadienį Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) nurodė, kad farmacijos įmonės per metus gali pagaminti tik apie 3 mlrd. vakcinos nuo kiaulių gripo dozių, todėl jų pakaktų tik maždaug pusei pasaulio gyventojų, kurių šiuo metų yra daugiau nei 6,5 milijardo.

Užsikrėtę virusu A(H1N1), kurio pirmasis protrūkis buvo užfiksuotas šių metų balandį, pasaulyje mirė jau 3 917 žmonių, sakoma penktadienį išleistame savaitiniame biuletenyje. Amerikos regione užregistruoti iš viso 2 948 pacientų mirties atvejai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją