Slaugytojos teigia, kad poliklinikose dirbančios kolegės esą apskritai neina nemokamų atostogų. Joms apmaudu, kad Panevėžio apskrities ligoninėje yra kitaip.

Panevėžio ligoninės vyriausias gydytoją Česlovą Gutauską tokie skundai stebina. Ligoninės vadovas kategoriškai neigė, kad taupoma slaugytojų sąskaita. Pasak Č.Gutausko, nemokamų atostogų bendru susitarimu eina ir gydytojai, ir slaugytojos, ir kiti darbuotojai.

Lietuvos slaugos specialistų organizacijos (LSSO) Panevėžio skyriaus pirmininkė Gitana Šatinskienė irgi neskuba mūru stoti už koleges. Pati Panevėžio apskrities ligoninėje dirbanti medikė tikina, kad slaugytojos neskriaudžiamos.

Liejo apmaudą

Slaugytojos rašo, kad per pirmąjį šių metų pusmetį jos turėjo išeiti po penkias dienas nemokamų atostogų. Beveik visos be jokių pretenzijų tai esą jau padarė.

Tačiau slaugytojos supyko, kai sužinojo, kad antrąjį šių metų pusmetį turės dar po penkias dienas atostogauti.

Pasak jų, tik nedaugelis gydytojų išėjo penkių dienų nemokamų atostogų, dauguma taip atostogavo tik po vieną ar dvi dienas.

„Jie neprašomi pasiimti dar nemokamų atostogų, o mes verčiamos tai daryti. Ar ligoninė daug sutaupys mūsų menkų atlyginimų sąskaita“? – laiške lieja apmaudą medikės.

Jų teigimu, mažai uždirbančioms slaugytojos kiekviena nemokamų atostogų diena smarkiai kerta per kišenę. O gydytojams, slaugytojų manymu, nemokamos atostogos nėra tokios skausmingos, nes jie uždirba mažiausiai du tris kartus daugiau.

Profsąjunga susitarė žodžiu

LSSO Panevėžio skyriaus pirmininkė G.Šatinskienė „Sekundei“ sakė, kad su ligoninės administracija buvo sutarta, jog per pirmąjį metų pusmetį slaugytojos pasiims po penkias darbo dienas nemokamų atostogų ir tiek pat per antrąjį metų pusmetį. Taigi per metus slaugytojos turėtų nemokamai atostogauti dešimt darbo dienų.

G.Šatinskienės žiniomis, tiek pat nemokamų atostogų eina ir gydytojai.

„Vieni medikai per mėnesį pasiima po vieną dieną, kiti – po kelias dienas nemokamų atostogų. Kaip kam patogiau“, – tvirtino ji.

Profesinės sąjungos vadovė svarstė, kad finansiškai slaugytojoms ne taip skausminga per mėnesį pasiimti po vieną dieną nemokamų atostogų. G.Šatinskienė, paklausta, ar slaugytojų teiginiai apie diskriminaciją neturi pagrindo, atsakė, kad šiuo atžvilgiu ne.

„Palyginti su gydytojais, tarp slaugytojų tvyro didesnė įtampa dėl rytojaus. Nors nė viena darbingo amžiaus slaugytoja nebuvo atleista, tačiau visos nerimauja, kad vieną dieną gali gauti atleidimo lapelį. Be to, slaugytojos nedaug uždirba, nenuostabu, kad jos jautriai reaguoja dėl sumažėsiančių pajamų“, – kalbėjo G.Šatinskienė.

Ligoninė priversta taupyti

Panevėžio apskrities ligoninės vyriausiasis gydytojas Č.Gutauskas sako, kad slaugytojų skundai nepagrįsti.

Pasak įstaigos vadovo, per pirmąjį pusmetį iš nemokamų atostogų išėjusių darbuotojų 50 procentų sudarė gydytojai ir 22,7 procentai slaugytojų. Kai daugelyje skyrių buvo mažinamas lovų skaičius, nė viena slaugytoja nebuvo atleista iš darbo. Jos buvo perkeltos į kitus skyrius.

Č.Gutausko teigimu, nei slaugytojos, nei gydytojai nėra prievarta varomi nemokamų atostogų.
„Taip nusprendėme bendrai. Ligoninė sunkmečiu priversta taupyti. Ir tai daroma toli gražu ne slaugytojų sąskaita. Gydytojams atlyginimai sumažėjo labiau nei slaugytojoms“, – sakė ligoninės vadovas.

Kalbėdamas apie nemokamų atostogų trukmę, Č.Gutauskas sakė, kad yra stengiamasi atsižvelgti į kiekvieno darbuotojo materialinę situaciją.

Kiek ilgai galima išleisti mediką nemokamų atostogų, priklauso ir nuo to, kokiame skyriuje jis dirba. Pasak vyriausiojo gydytojo, nevalia palikti pacientų be pagalbos.

Poliklinikų slaugytojoms geriau

Panevėžio miesto poliklinikos vadovė Irena Čeilitkienė patvirtino, kad nei slaugytojų, nei gydytojų neprašo eiti nemokamų atostogų.

„Tokiu atveju sutriktų mūsų įstaigos darbas. Stengiamės išgyventi su turimomis lėšomis, ir kol kas tai pavyksta“, – sakė ji.

Panevėžio rajono poliklinikos vyriausiasis gydytojas Alfonsas Šlekys irgi patikino, kad slaugytojoms ir gydytojams nėra būtinybės nemokamai atostogauti.

KOMENTARAS

Danutė Margelienė, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė

Nemokamų atostogų eina daugelio šalies įstaigų medikai. Tokia sunkmečio realybė. Tačiau įstaigų vadovai negali darbuotojų prievarta varyti nemokamų atostogų. Turi vykti abiejų pusių socialinis dialogas, darbdaviai dėl to turi tartis su darbuotojais. Kiek žinau, daugelyje įstaigų taip ir daroma.
Iš Panevėžio apskrities ligoninės slaugytojų negavau nei žodinių, nei raštiškų skundų dėl nemokamų atostogų. Jeigu jos jaučiasi skriaudžiamos, turėtų mus apie tai informuoti. Tuomet aiškinsimės situaciją.