Nors VUVL yra visai šalia Santariškių klinikų, jos iki šiol buvo visiškai atskiros įstaigos: savi specialistai, įranga, finansai, valdymo sistema. Pradėjus pertvarkyti Lietuvos ligoninių tinklą, čia ruošiamasi naujai tvarkai - bendram suaugusiųjų ir vaikų ligoninių gydytojų darbui, rašo "Vilniaus diena".

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai tikina, kad šis žingsnis - teisingas ir jo reikėjo jau seniai, tačiau medikai su jų nuomone sutikti nenori. Jie įsitikinę: dėl to, kad kažkam reikia formaliai sumažinti ligoninių skaičių, sergantys vaikai bus gydomi prasčiau.

"Jei tapsime suaugusiųjų ligoninės filialu, mums bus sunku išlaikyti vaikų ligoninės specifiką, o ji visai kitokia nei suaugusiųjų. Pradedant nuo techninių dalykų - specifinės įrangos, palatų dydžio, slaugos poreikio iki mamų buvimo ligoninėje su vaikais ir daug kitų dalykų. Mūsų specialistai nemoka gydyti suaugusiųjų, o klinikų specialistai nemoka dirbti su vaikais. Nesvarbu, kad turime tą pačią licenciją. Reikia žinių, patirties", - įsitikinęs VUVL direktoriaus pavaduotojas mokslui ir mokymui profesorius Vytautas Usonis.

Kitas ligoninės rūpestis - ligoninės finansavimas.

"Dabar mes visiškai išsilaikome patys, esame rentabilūs, nieko neprašome. Kai viename biudžete, vienoje įstaigoje bus vaikų eilutė ir suaugusiųjų eilutė, kils labai didelis pavojus, kad vaikams skirtos lėšos jų nepasieks. Tiesiogiai nebus pasakyta, kad vietoj vaikų bus teikiama pagalba suaugusiesiems, bet yra daug kitų būdų", - baiminosi V.Usonis.

"Kitas dalykas - mes esame ne vienos tarptautinės programos partneriai. Kaip jiems turėsime paaiškinti, kad ligoninės nebeliko, ar jie norės toliau bendradarbiauti? Mus taip pat labai remia organizacija "Lietuvos vaikų viltis". Jie renka aukas ir remia vaikų ligoninę, to nedaro mūsų valdžia. Jie labai skaičiuoja pinigus, nemėtys be reikalo ir galbūt neduos tokiai didžiulei įstaigai, o mums tai bus didžiulis smūgis", - sakė VUVL direktoriaus pavaduotoja intervencinei medicinai Olga Zimanaitė.

Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė su medikais nesutinka ir teigia, kad prijungimas atneš naudos.

"Sujungus šias įstaigas atsilaisvintų tiek žmogiškieji ištekliai, tai yra medicinos profesionalai, tiek lėšos. Tie pinigai leistų daugiau pacientų gauti reikiamas paslaugas, pagerintų paslaugos kokybę, o medikų atlyginimai jei ne padidėtų, tai bent nemažėtų", - teigė viceministrė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją