Skirtingais žmogaus organizmo vystymosi bei augimo laikotarpiais maistas veikia dantis taip pat skirtingai.

Taisyklinga mityba itin svarbi vaikų dantų sveikatai, ypač tais laikotarpiais, kai dygsta pieniniai, o po to – ir pastovūs dantys.

Pavyzdžiui, tik išdygę kūdikių dantys yra labai silpnai mineralizuoti ir neatsparūs žalingam maisto poveikiui.

Odontologai visuomet dantų ėduonį sieja su gausiu angliavandenių vartojimu. Tačiau nereikia pamiršti, kad angliavandeniai būtini vaiko organizmui, kaip vienas svarbiausių energijos šaltinių. Tad svarbiau ne tai, ką vaikai valgo, o kada ir ar dažnai jie tai daro.

Pavalgius saldumynų ir išvalius dantis, didelės žalos nebus. Tačiau mokyklinio amžiaus vaikai dažnai nesilaiko taisyklingos mitybos įpročių. Jie valgo neracionaliai, nesilaiko režimo, užkandžiauja kaloringais, saldžiais produktais, geria saldžius gėrimus.

Lietuvoje labai paplitęs vaikų iki trejų metų vadinamasis buteliuko ėduonis (kariesas), kai pažeidžiami viršutiniai priekiniai pieniniai vaiko dantys. Buteliukus, arbatas ar saldžius gėrimus, pasaldintus uogiene, cukrumi, medumi arba nuolat kažką kramto.

Todėl burnos ertmėje susidaro labai palankios sąlygos dantų ėduoniui atsirasti. Jei išgėrus saldžių gėrimų ir pavalgius saldaus maisto vaiko dantys laiku neišvalomi, dantų apnašose mikroorganizmai pradeda gaminti rūgštis, tirpdančias dantų emalį.

Miegančio vaiko burnoje yra mažai seilių, todėl jos negali nuplauti dantų paviršiaus ir nukenksminti susidariusias rūgštis. Dėl šios priežasties pieniniai dantys ypač greitai suyra.

Geriausia mažam vaikui prieš miegą ir naktį duoti gerti tik virintą vandenį.

Didžiausią reikšmę danties audinių formavimuisi turi mineralinės medžiagos. Palankios sąlygos ėduoniui atsirasti susidaro tada, kai vaiko organizme stinga kalcio, fosforo, fluoro.

Labai svarbūs ir A, C, D, B grupės vitaminai. Vitaminas A būtinas formuojantis kaulams ir dantims, vitaminas C — užkertant kelią apydančio ligoms, vitaminas D — danties kaulinių audinių mineralizacijai, B grupės vitaminai svarbūs burnos gleivinei.

Norint, kad vaikų dantys būtų sveiki, kad nesusidarytų danties ėduonis, būtina laikytis šių pagrindinių taisyklių: valgyti mažiau saldumynų; juos valgyti tik po pagrindinių patiekalų. Pavalgius saldumynų, būtina išsivalyti dantis.

Taip pat labai svarbu maitintis reguliariai ir valgyti įvairų maistą.