"Vilniaus diena" rašo, kad eilės pas gydytojus institute nusidriekusios keliems mėnesiams į priekį. Būta atvejų, kai vėžiu sergantys ligoniai mirė taip ir nesulaukę savo eilės.

"Visi einame nemokamų atostogų. Verčiamės per galvą, o ką darysi? Jeigu neleisim žmonių nemokamų atostogų, nebus iš ko mokėti algų arba pritrūks pinigų medikamentams", - sakė Onkologijos instituto direktoriaus pavaduotojas Jonas Vesėliūnas.

Onkologai ne kartą kreipėsi į Ligonių kasas, prašė Sveikatos apsaugos ministerijos užtarimo, tačiau dėl papildomų lėšų negali būti nė kalbos.

Lietuvos onkologų draugijos pirmininkė Simona Rūta Letautienė teigia kad, onkologijos sistema griaunama bene nuo pirmųjų Nepriklausomybės metų, o dabartinė valdžia padėtį iš prastos verčia tiesiog į beviltišką.

Pasak jos, eilės Onkologijos institute yra sveikatos apsaugos politikos padarinys.

"Žmogus, gyvendamas Šakiuose ar kur kitur, gal net paskutinius centus sugraibęs, važiuoja per visą Lietuvą, kad galėtų pasidaryti tyrimus arba išsirašyti vaistų. Anksčiau jis galėjo nueiti pas onkologą vietoje ir visa tai atlikti. O jis trenkiasi pas mus arba į Kauną ir sėdi didžiausiose eilėse", - pyko gydytoja.

Sveikatos apsaugos ministras A.Čaplikas teigė, neva onkologai pinigų stygiumi skundžiasi nepagrįstai.

"Bendras sveikatos apsaugos sistemos finansavimas yra praėjusių metų lygio. Parodykit dar nors vieną sritį, kuriai šiuo sunkiu laiku buvo išlaikytas praėjusių metų finansavimas. Šiokių tokių problemų, kurios priklauso nuo administravimo gebėjimų, yra. Bet galiu drąsiai teigti, kad pasisakymai apie blogą vienos ar kitos srities finansavimą yra netiesa",-tikino politikas.

Priekaištus dėl bendros politikos onkologijos atžvilgiu ministras taip pat atmeta. A.Čaplikas užsiminė, neva kritika jam gali būti adresuojama dėl to, kad sostinės Onkologijos institutas baiminasi dėl savo ateities.

Paklaustas, ką galima padaryti, kad vėžiu sergantys ligoniai bent jau nemirtų nesulaukę savo eilės pas gydytoją, politikas pareiškė, neva tai priklauso ne nuo jo.

"Negalima apsisaugoti nuo ligų, kurios nepriklauso nei nuo ministro, nei nuo daktaro, nei nuo medicinos sesers", - pokalbį baigė sveikatos apsaugos ministras.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją