Ja ir pasinaudojo V.A.Milinskas, tačiau dabar graužiasi nagus dėl savo patiklumo ir naivumo. Kaimo žmogus iš odontologų nepareikalavo jokių kvitų, o be jų kompensacijos negaus. Tai per vėlai supratęs vyras mėgino gydytojos paprašyti sąskaitų, bet ši nesileido į kalbas. Medikė „Sekundę“ patikino apskritai šitam žmogui protezavimo paslaugų neteikusi ir jokių pinigų iš jo neėmusi.

V.A.Milinskas gali guostis bent tuo, kad, būdamas rajono gyventojas, dar turi galimybę nemokamai susidėti trūkstamus dantis. O Panevėžyje dėl lėšų stokos nemokamas dantų protezavimas socialiai remtiniems gyventojams nutrauktas.

Pinigus mokėjo į rankas

V.A.Milinskas pasakojo, kad 2007 metų kovą jis kreipėsi į Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikos odontologę Angelę Patapavičienę, pas ją anksčiau gydėsi. Raguviškis norėjo pasitarti, ką jam daryti, nes labai prasti dantys. Kaip tikino V.A.Milinskas, jis su gydytoja sutaręs protezuoti.

„A.Patapavičienė man paaiškino, kad turiu teisę stoti į eilę nemokamai protezuoti dantis, tačiau įspėjo turėsiantis laukti keletą metų. Gydytoja pasiūlė pačiam susimokėti už protezavimo paslaugas. Ji sakė, kad galėsiu atsiimti kompensaciją iš Ligonių kasos, kai ateis mano eilė. Sutikau. Gydytoja padėjo sutvarkyti reikalingus dokumentus, kad Panevėžio teritorinėje ligonių kasoje būčiau įtrauktas į laukiančiųjų sąrašus“, – pasakojo V.A.Milinskas.

Jo teigimu, medikė tuoj pat pradėjo darbą. Maždaug po dviejų trijų savaičių V.A.Milinskas jau kramtė maistą naujais protezais. Jis sakė už paslaugas odontologei per du kartus sumokėjęs 900 litų. Tiesiai į rankas, be jokių kvitų. Paklaustas, kodėl nepaprašė jokio dokumento, raguviškis tik patraukė pečiais: ką jis žinojęs.

Tų pačių kovo 21-ąją V.A.Milinskas iš Panevėžio teritorinės ligonių kasos gavo patvirtinimą, kad jis įrašytas į eilę – yra 2433-ias. Dabar vartydamas savo ligos istoriją vyras stebisi, kad A.Patapavičienės įrašas, beje, vienintelis, byloja, kad pas ją buvo lankytasi kovo 23-iąją. Žmogus tikina, kad šios gydytojos kėdėje sėdėjo dar prieš tai, kai buvo įtrauktas į eilę nemokamai protezuoti dantis.

Galbūt apdairi medikė darė paslaugą pacientui, įrašydama atgalinę datą? Mat pagal įstatymus už savo pinigus dantis protezuojantiems asmenims kompensacija priklauso tik tuo atveju, jeigu jie ligonių kasų jau yra įtraukti į sąrašus asmenų, laukiančių nemokamo protezavimo.
Tačiau keista, kad gydytoja pacientui nedavė kvitų, kuriuos jis turėjo pateikti Ligonių kasai kaip įrodymą, jog susimokėjo už protezus. Paprastai rajono poliklinikoje dantis protezuojantys pacientai tokius dokumentus gauna be jokių problemų.

Po dvejų metų – ieškoti kvitų

V.A.Milinskas šių metų rugpjūtį iš Panevėžio teritorinės ligonių kasos gavo pranešimą, kad atėjo jo eilė nemokamai protezuoti dantis. Vyras apsidžiaugė pagaliau sulauksiąs kompensacijos. Lydimas žmonos jis nuvyko pas odontologę A.Patapavičienę. Ši, apžiūrėjusi jo burną, patikino, kad nemokamai sudės jam trūkstamus dantis.

Žmogus paprieštaravo norįs ne dantų, o iš Ligonių kasos atgauti už protezus sumokėtus pinigus. Pasak V.A.Milinsko, gydytoja nesileido į kalbas apie jokias kompensacijas.

„Mes jos klausėme, kodėl tuomet kalbėjusi kitaip, bet medikė atšovė, kad mes ne taip supratome“, –vyrui pritarė Julija Milinskienė. Pasak moters, odontologė nereagavo į priekaištus dėl neišduotų kvitų už paslaugas.

Milinskai nuskubėjo teisybės ieškoti į Panevėžio teritorinę ligonių kasą. Čia juos išklausę specialistai pareiškė niekuo negalį padėti, nes jie neturi jokių dokumentų, liudijančių apie suteiktas paslaugas ir sumokėtus pinigus. V.A.Milinskui buvo paaiškinta, kad kompensacijos jis negaus, tačiau gali suskubti pasinaudoti galimybe nemokamai susidėti trūkstamus dantis.

„Likom kvailių vietoj. Pasitikėjom gydytoja, mokėjom jai grynaisiais į rankas, bet negalim įrodyti. Iš kur mums žinoti, kokia ten tvarka su tomis kompensacijomis. Manėm, gydytoja geriau išmano ir viską sutvarkys“, – guodėsi J.Milinskienė.

Gydytoja neigia protezavusi

A.Patapavičienė „Sekundei“ sakė esanti labai nustebusi,kad V.A.Milinskas jai reiškia pretenzijas dėl iš Ligonių kasos negautos kompensacijos. Odontologė patvirtino, kad jį konsultavo prieš dvejus metus, bet neigė jam protezavusi dantis. Juolab neėmė pinigų.

„Neėmiau aš iš V.A.Milinsko 900 litų. Nežinau, kur jis dantis protezavo“, – teigė ji. Į klausimą, kaip mananti, kodėl šis vyras nutarė būtent iš jos reikalauti kvitų už suteiktas paslaugas, A.Patapavičenė atsakė, kad žmonės gali visko prisigalvoti.

Odontologė stebėjosi, kad eilės nemokamai protezuoti dantis sulaukęs V.A.Milinskas spyriojasi. Gydytoja sakė jam geranoriškai patarusi susidėti protezus.

„Jis ramus vyras. Manau, paklausytų, bet jo žmona užsimetusi ieškoti kažkokių pinigų, ir gana“, – kalbėjo odontologė.

Stebisi ir valdininkai

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Klientų aptarnavimo skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė, į kurią V.A.Milinskas kreipėsi, svarstė, kad tarp paciento ir gydytojos veikiausiai įvyko nesusipratimas. Vedėja nesusidarė įspūdžio, kad pacientas meluoja, tačiau negali patikėti, jog odontologė elgėsi kaip akiplėša – suteikė paslaugas, paėmė grynaisiais, bet neišdavė kvito.

S.Paulauskienė sakė, kad paprastai dantų protezavimo paslaugas suteikusios gydymo įstaigos, tarp jų ir Panevėžio rajono poliklinika, teisę į kompensaciją turintiems pacientams išrašo sąskaitą faktūrą, duoda kasos čekius. Jie šiuos dokumentus kartu su prašymu kompensuoti pateikia Ligonių kasai. Atėjus eilei, gyventojams išmokama kompensacija – tiek, kiek jie iš savo kišenės atidavė gydytojui.

Pasak S.Paulauskienės, odontologai žino, kokios medžiagos ir technologijos yra kompensuojamos socialiai remtiniems žmonėms, ir naudoja būtent tas. Šiemet kompensacijų sulaukė 76 savo lėšomis protezus susidėję Panevėžio rajono gyventojai.

Miestas nebeturi pinigų

V.A.Milinskui viena paguoda ta, kad jis yra ne miesto, o rajono gyventojas ir gali nemokamai susidėti trūkstamus dantis. Panevėžio rajonas kol kas nepritrūko lėšų socialiai remtinų asmenų nemokamam dantų protezavimui, o miestas tam pinigų jau nebeturi.

Panevėžiečiai, kurie vasarą jau turėjo sėsti į dantis protezuojančio odontologo kėdę, palikti, kaip sakoma, ant ledo. Paslaugų jie geriausiu atveju sulauks tik kitų metų vasarį.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Alma Čiplienė sakė, kad mieste pinigai nemokamam protezavimui pasibaigė dar iki metų pabaigos likus keliems mėnesiams. Tai atsitiko todėl, kad, palyginti su 2008-aisiais, 700 litų išaugo vidutinė suma vieno asmens dantims protezuoti. Šiemet socialiai remtinam panevėžiečiui buvo sudėta dantų vidutiniškai už 2 tūkstančius 812 litų. O pernai vidurkis buvo 2 tūkstančiai 121 litas. Be to, padaugėjo asmenų, kuriems prireikė ir 4–5 ar net 7–8 tūkstančių litų.

„Blogai, kad nėra vadinamųjų lubų – nenustatyta maksimali suma, už kurią gali būti suteikta paslaugų. Visi nori holivudinių šypsenų, o tai brangiai kainuoja. Tad ir išeina taip, kad tam davė, tam davė, o tam nebeliko“, – sakė A.Čiplienė.

Kadangi vienam asmeniui suma nenustatyta, Panevėžys išnaudojo nemažai pinigų – beveik 962 tūkstančius, bet protezų sulaukė palyginti nedaug gyventojų – 342. Dar 385 teisę į nemokamą dantų protezavimą turintys panevėžiečiai protezus susidėjo už savo pinigus ir dabar laukia kompensacijų.

Siūlys protezuoti savo lėšomis

A.Čiplienė teigė, kad tiems miesto gyventojams, kurie jau buvo pakviesti protezuoti dantis ar tokių pakvietimų turėjo sulaukti šiemet, bus siūloma už paslaugas susimokėti patiems, o paskui pasiimti kompensacijas. Neturintieji pinigų liks be dantų.

Kiek lėšų nemokamai protezuoti dantis socialiai remtiniems asmenims bus gauta kitais metais, nežinia.

Pavaduotoja nesiryžo garantuoti, kad šiemet už savo pinigus dantis susidėję žmonės kitąmet atgaus visą sumokėtą sumą. Jeigu bus įvestas kompensuojamasis limitas, A.Čiplienės nuomone, jie turėtų atgauti, bet neatmetė galimybės, kad įstatymų leidėjai gali sugalvoti ir kitaip.
Į eilę nemokamai protezuoti dantis įrašyta beveik 8 tūkstančiai panevėžiečių ir 2 tūkstančiai rajono gyventojų.

Kaimiečiai kainuoja pigiau

Panevėžio rajone situacija kur kas geresnė dėl kelių priežasčių. Vieno asmens dantų protezavimas vidutiniškai kainuoja 1558 litus, arba 1254 litais pigiau nei miestiečio. Galima tik spėlioti, ar kaimo gyventojų dantys sveikesni, ar jie nepageidauja kino žvaigždžių šypsenų.

Panevėžio rajonas, šiemet gavęs 685 tūkstančius 691 litą socialiai remtiniems gyventojams nemokamai protezuoti dantis, jau išnaudojo 374 tūkstančius, už juos protezus sudėjo 240 asmenų.
Neįgaliajam ar pensininkui šiuo atžvilgiu geriau gyventi ne mieste ir dėl to, kad rajono Savivaldybė prisidėjo 95 tūkstančiais, o Panevėžio miesto – tik 26 tūkstančiais 500 litų.