“Pagal sergamumo struktūrą Šiaulių miestas, Šiaulių apskritis nelabai kuo skiriasi nuo Lietuvos sergamumo struktūros. Vyrai dažniausiai priešinės liaukos onkologinėmis ligomis, trachėjos, plaučių, skrandžio ligomis; moterys kaip ir visame pasaulyje krūties onkologinėmis ligomis, onkoginekologiniai susirgimai, be abejo, ir odos susirgimai”,- sako ŠVSB visuomenės sveikatos stebėsenos ir programų skyriaus vedėja Jovita Atkočaitienė.

Beveik 20 proc. Lietuvos gyventojų mirčių sudaro mirtys nuo vėžio - tokia liūdna statistika verčia ieškoti būdų, kaip laiku užkirsti kelią pastarosios ligos plitimui. Pasak visuomenės sveikatos biuro specialistų, vienas iš pagrindinių tikslų – vykdyti visuomenės sveikatos būklės stebėseną, todėl svarbu analizuoti ne tik sergamumo rodiklius, bet ir informuoti gyventojus apie prevencijos programas.

“Onkologiniai susirgimai yra labai aktualūs ir dažniausiai paliečia ne vieną šeimą.Ir mažai tokių šeimų, kurios susidūrusios su šia liga. Todėl labai svarbu aktyvinti žmones dalyvauti prevencinėse programose ir supažindinti su Šiaulių miesto esama situacija”, -sako ŠVSB visuomenės sveikatos stebėsenos ir programų skyriaus vedėja Jovita Atkočaitienė.

Vilniaus universiteto Onkologijos instituto duomenimis, pastaruoju metu Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 17 tūkstančių naujų susirgimų onkologinėmis ligomis. Tai reiškia, kad kasdien beveik 50 žmonių išgirsta vėžio diagnozę, o onkologinių ligonių skaičius mūsų šalyje yra apie 70 tūkstančių.

Šiuo metu Lietuvoje Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis finansuojamos trys programos onkologinių susirgimų prevencijai ir profilaktikai, todėl gyventojai raginami dalyvauti atrankinės patikros ar ankstyvos diagnostikos programose.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją