„Man pasakė, kad turiu teisę atsisakyti šio tyrimo, tačiau įspėjo, kad tuomet sveikatos pažymos vaikui negausiu, - sakė pašnekovė. – Ar tai dar vienas būdas, kaip valstybei išspausti pinigų iš gyventojų? Pagaliau visgi visi mokame sveikatos draudimo mokestį nuo savo atlyginimo, tad ar valstybė negalėtų bent jau vaikų privalomo profilaktinio sveikatos patikrinimo papildomai neapmokestinti? Ar tai nėra akivaizdus mūsų sveikatos apsaugos sistemos absurdiškumas?“

Kaip teigė Sveikatos apsaugos ministerijos Šeimos sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Valerija Milda Tabarienė, vaikams, prieš pradedant lankyti vaikų ugdymo įstaigas, sutikus tėvams ar kitiems teisėtiems vaiko atstovams, atliekami helmintologiniai tyrimai dėl askaridozės, trichocefaliozės ir enterobiozės.

Jeigu vaikas prirašytas pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugoms gauti prie šeimos gydytojo, už tyrimus reikia susimokėti. Nemokamai paimama tik tyrimo medžiaga. Jeigu vaikas prirašytas poliklinikoje, apmokėjimas už paslaugas priklauso nuo įstaigos vidaus tvarkos taisyklėse numatytų sąlygų.

Kaip patikslino specialistė, tėvai gali nesutikti atlikti tyrimo, tačiau jie turi žinoti, kad darželis tuomet gali atsisakyti priimti jų vaiką, o jei ir priims, visa atsakomybė už jo sveikatą teks tėvams.

Kaip DELFI aiškino vienos sostinės vaikų poliklinikos pediatrė, minėtą tyrimą nemokamai gali skirti tik specialistas, pavyzdžiui, gastroenterologas. Pirminei sveikatos priežiūros grandžiai nemokamas tyrimas nepriklauso. „Jei tėvai nesutinka, kad jų vaikui būtų atliktas šis tyrimas, bent jau mūsų poliklinikoje kaip alternatyvą profilaktiškai skiriame vaistų nuo kirmėlių. Negalėčiau tvirtinti, kad taip siūloma daryti sveikatos apsaugos ministro įsakyme, tačiau kai tvarka nėra aiškiai apibrėžta, visi sukasi iš padėties, kaip sugeba“, - teigė praktikuojanti medikė.

Tyrimas nebrangus – jis kainuoja apie 4-5 litus, tačiau, anot pediatrės, nėra ir absoliučiai tikslus. „Iš tiesų randame mažai kirmėlių, nors manoma, kad jų turi kur kas daugiau vaikų. Jei kiaušinėlio toje vietoje nepasitaiko, tai ir gaunamas neigiamas atsakymas. Kita vertus, galimybių atlikti šiuos tyrimus tiksliau ir nėra“, - sakė pašnekovė.

Tuo tarpu Valstybinės ligonių kasos, kuri pagal kompetenciją ir moka už atliekamus tyrimus, atstovai nustebo išgirdę, kad privalomas tyrimas profilaktinio sveikatos patikrinimo metu yra mokamas. „Vaiko profilaktinis sveikatos patikrinimas kartą per metus įeina į šeimos gydytojo normą, todėl už jį papildomai mokėti nereikėtų. Kita vertus, šis tyrimas į minėtą normą gali ir neįeiti“, - teisės aktų prieštaravimus pastebėjo Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus specialistė Daiva Berūkštienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją