Kauniečių sergamumo piktybiniais navikais rodiklis yra didesnis nei Kauno apskrityje ir Lietuvoje.

2008 metais piktybiniais navikais Kauno mieste sirgo daugiau kaip 7 tūkst. gyventojų, t.y. 657 atvejais daugiau nei 2007 metais. Įvertinus onkologinių susirgimų dinamiką nuo 2006 metų, pastebima, kad tūkstančiui gyventojų tenkantis susirgimų skaičius kasmet padidėja bent vienetu. 2006 m. iš tūkstančio kauniečių piktybiniais navikais sirgo 17, 2007 m. – 18, o 2008 m. skaičius šoktelėjo iki 20 sergančiųjų.

2008 metais piktybiniais navikais Kaune mieste sirgo 4000 moterų ir virš 3000 vyrų. Kaip bebūtų, tačiau tūkstančiui gyventojų tenkantis susirgimų piktybiniais navikais skaičius yra didesnis vyrų nei moterų. 2008 metais iš tūkstančio vyrų Kaune piktybiniais navikais sirgo 21, moterų – 20. Ši tendencija tęsiasi jau antrus metus.

Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis, kauniečiai dažniausiai suserga prostatos (priešinės liaukos), krūties, gimdos kaklelio, odos, gimdos kūno piktybiniais navikais. Akivaizdu, kad labiausiai nukenčia tiek vyrų, tiek moterų reprodukcinė sistema.

Daugiausiai 2008 metais Kauno mieste užregistruota sergamumo prostatos vėžiu atvejų – beveik 1400. Taigi 2008 metais iš tūkstančio Kauno miesto vyrų maždaug devyni sirgo šia liga, todėl labai svarbu kiekvienam laiku pasitikrinti. Ypač, kai nėra gerai žinoma, kodėl atsiranda vienas ar kitas piktybinis navikas priešinėje liaukoje.

Manoma, kad dėl aplinkos poveikio vyksta įvairios genų mutacijos (kitimai), todėl ląstelės pakinta, praranda normalias savo savybes, pradeda nekontroliuojamai daugintis. Prostatos vėžio išsivystymui turi reikšmės ir lytinių hormonų pokyčiai.

Dažniausia moterų onkologinė liga yra krūties piktybiniai navikai. 2008 metais Kauno mieste užregistruota virš 1100 susirgimų, t.y. šešios kaunietės iš tūkstančio pernai išgirdo šią diagnozę. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras primena, jog labai svarbu įvertinti krūties vėžio rizikos veiksnius, kurie įvardijami kaip ilgas kontraceptinių priemonių vartojimas, nutukimas, negimdymas arba vėlyvas gimdymas (po 30 metų), alkoholio vartojimas ir laiku apsilankyti pas gydytoją pasitikrinti.

Rimtų problemų sudaro ir gimdos kaklelio piktybiniai navikai. Kauno mieste 2008 metais užregistruota 464 sergamumo gimdos kaklelio piktybiniais navikais atvejai, o tai nėra taip jau mažai. Įrodyta, kad gimdos kaklelio vėžį dažniausiai sukelia žmogaus papilomos virusas (ŽPV), kuris perduodamas lytiniu būdu. Apie 90 proc. atvejų prasideda nuo šio viruso, tad dažnas seksualinių partnerių keitimas priskiriamas prie rizikos veiksnių.

Akivaizdu, jog pastaruoju metu piktybiniai navikai yra viena iš svarbiausių nūdienos problemų. Vėžio atsiradimo priežastys dar nėra iki galo išaiškintos, todėl padėti gali tik ankstyva diagnostika ir rizikos veiksnių paplitimo sumažinimas. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras pataria: sveika gyvensena ir apsilankymas pas gydytoją laiku gali užkirsti kelią nuolat bekylančiai piktybinių navikų sergamumo ir mirtingumo kreivei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją