Kaip DELFI patvirtino Užkrečiamų ligų ir profilaktikos centro direktoriaus pavaduotoja Daiva Razmuvienė, kiaulių gripo atvejai po švenčių patvirtinti AIDS centro laboratorijoje.

Abu vilniečiai - jauni žmonės. Vienam jų - 30 metų, kitam - 36. Pirmasis sostinės gyventojas neseniai grįžo iš Indonezijos. Jam pakilo temperatūra (37,6 laipsnių), skaudėjo gerklę, kosėjo. Pasijutęs blogai, jis pats kreipėsi į AIDS laboratoriją dėl tyrimo.

Kaip užsikrėtė kitas vilnietis, kol kas nežinoma. Šiuo metu atliekamas epidemiologinis tyrimas, kurio metu tai turėtų paaiškėti.

Vyras sunegalavo birželio 29 d., jam pakilo temperatūra iki 39,5 laipsnių, skaudėjo gerklę, jis kosėjo, jautė silpnumą ir raumenų skausmą. Liepos 1 d. jis kreipėsi į Baltijos – Amerikos kliniką, kur buvo paimtas mėginys ir nusiųstas į Lietuvos AIDS laboratoriją ištyrimui.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro liepos 6 d. duomenimis, Europoje užregistruoti 10 342 susirgimai A(H1N1) gripu, iš jų 4 atvejai baigėsi mirtimi. Per 24 pastarąsias valandas Europos valstybėse užregistruoti 82 nauji susirgimų atvejai. Likusioje pasaulio dalyje sergančiųjų naujojo tipo gripu yra 85 482 (427 mirties atvejai), per parą užregistruoti 493 nauji susirgimo atvejai.

Kiaulių gripo pandemiją Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė birželio 11 dieną, ekspertams nustačius, kad ligos protrūkis dėl savo geografinio išplitimo masto pasiekė pandemijos statusą.

Siekiant sumažinti riziką užsikrėsti gripu, medikai rekomenduoja vengti kontaktų su galimai sergančiais žmonėmis, dažnai plautis ar dezinfekuoti rankas, vengti liesti akis, nosį ar burną.

Kiaulių gripo simptomai yra tokie patys, kaip ir būdingi kitų rūšių virusams - pakilusi temperatūra, sloga, gerklės skausmas, kosulys, nuovargis, raumenų skausmai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją