Vilnietis Šarūnas – vienas iš trečdalio laimingųjų, kuriam medikai skyrė gydymą veiksmingais medikamentais. Tai reiškia, kad gerdamas šiuos vaistus, vaikinas išvengė chemoterapijų ir kaulų čiulpų persodinimo.

„Nejauti jokių ligos požymių, liga yra užslopinama labai greitai. Chemoterapija – tai seansai, kurie vargina, gali trukti metais. O gerdamas tuos vaistus pagerėjimą pajunti praktiškai per pirmus mėnesius“, – sako Šarūnas Narbutas, sergantis mieloleukemija.

Kam skirti veiksmingus medikamentus, sprendžia gydytojai, atsižvelgdami į ligonio amžių ir sveikatos būklę. Paskutiniais tyrimais, anot specialistų, geriant šiuos vaistus per penkerius metus mieloleukemiją galima visiškai išgydyti.

Tačiau Ligonių kasos duomenimis, Lietuva brangius vaistus nemokamai išgali skirti iš 200 sergančiųjų tik trečdaliui. Teisinamasi, kad kol kas analogų neturintys vaistai yra labai brangūs. Metams vienam pacientui gydymas kainuoja apie 110 tūkst. litų.

„Ir kiti vėžiai – krūties, storosios žarnos, inkstų – irgi gydomi biologinės terapijos preparatais, kurie yra labai brangūs. Todėl skirti prioritetą vienai ligai, vienam vaistui būtų neracionalu ir nesolidaru su kitais pacientais“, – įsitikinęs Evaldas Stropus, Ligonių kasos Sveikatos priežiūros organizavimo skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Sergantieji kraujo vėžiu siūlo, kad šiems vaistams lėšų būtų galima skirti daugiau užuot jas panaudojus chemoterapijoms.

„Lyginant sąnaudas, kainą, net negalima sakyti, kad ji skiriasi nuo chemoterapijos. Kaina yra panaši, galbūt net pigesnė negu tai būtų gydymas kaulų čiulpų transplantacija“, – teigia Š. Narbutas.

„Yra informacija, kaip vaistas yra skiriamas kitose Europos šalyse – Lietuva yra paskutinėje vietoje. Jeigu šiuo metu Lietuvoje serga 200 žmonių, tai tą vaistą gauna maždaug 30 proc. sergančiųjų“, – sako Dalia Bielskytė, Onkohematologinių ligonių bendrijos „Kraujas“ pirmininkė.

Bendrija jau yra kreipusis į sveikatos apsaugos ministrą, kad būtų perkama daugiau veiksmingų vaistų mieloleukemijai gydyti. Ligonių kasos neslepia, kad sunku įsivaizduoti, jog ekonominiu sunkmečiu toks prašymas būtų išgirstas.