Tad kad tokiam ganėtinai pasyviam žmogui gyvenimas neapkarstų sveikatos problemomis, siūlau savo būdus, kuriais pati naudojuosi ir mielai patariu kitiems jais pasinaudoti. Mano receptą galima suskirstyti į keletą punktų: mityba, sportas, bendri naudingi patarimai.

Taigi, mityba yra bene svarbiausias dalykas sveiko žmogaus gyvenime. Svarbiausia yra suprasti pora tiesų: gyvename ne tam, kad valgytume, o valgome tam, kad gyventume. Daugumai šis pasakymas yra iš pirmo žvilgsnio labai aiškus, tačiau realiai tik nedaugelis juo pasinaudoja.

Pažvelkime, kiek daug žmonių vis galvoja apie maistą, įskaitant tuos, kurie laikosi dietų ar tiesiog valgymas jiems yra vienas iš svarbiausių malonumų. Bet geriau būtų, kad negalvotume apie maistą, juk mityba yra vienas iš svarbiausių organizmo funkcijų, tačiau jos nevertėtų taip sureikšminti, nejaugi mes kiekvieną dieną galvojame apie kvėpavimą? Kvėpuojame, nes tai yra normali organizmo funkcija, tad ir mityba neturi tapti svarbiausiu gyvenimo moto.

O dabar, kalbant apie patį maistą, tai aš galiu pasiūlytą vieną labai puikią dietą, kuria ir pati naudojausi – tai Pietų paplūdimio dieta pagal Arthur Agatsoną – gydytojo planas, kaip sveikai sulieknėti. Bet vėlgi čia yra patarimai vien tiems, kurie nori sulieknėti, o dabar patarsiu tiems, kurie nori išlaikyti gerą savo kūno formą - valgyti viską, ką įpratę valgyti, bet valgyti saikingai, bent jau tiek, kad nesijaustumėte persisotinę, o geriausia yra pakilti nuo stalo dar jaučiant silpną alkį, po penkiolikos minučių jo nelieka ir tada nejaučiamas joks sunkumas skrandžio, ar žarnyno pusėse.

Bent jau aš pati valgau tiek, kad pavalgiusi dar galėčiau eiti sportuoti, tai reiškia, labai stengiuosi nepersivalgyti, nes reikia mėginti suprasti savo skandį - persivalgydami mes užkrauname jį labai dideliu darbo kiekiu, todėl ne veltui jis ilgai ir dirba ir ne veltui išsipučia, tad nekaltinkime savo skrandžio – „ prastu darbu“ .

Kiekvieno žmogaus skrandis dirba tam tikru tempu – nepersivalgius žmogus nesijaučia alkanas 3 -4 valandas. Bet po jų skrandis vėl pradeda reikalauti valgyti, todėl, kaip jau minėjau, geriausia valgyti po nedaug ir dažniau – kas 3-4 val., tai sudaro kokie 4-5 valgymo kartai per dieną.

Bet jūs nemanykite, kad reikia valgyti kiekvieną kartą kokį stambų mėsos gabalą su bulvėmis ir salotomis, galima suvalgyti gabalėlį sūrio su agurku ar pomidoru ir skrandis jau nesijaus alkanas – tokie galėtų būti puikūs priešpiečiai.

Dar galėčiau paminėti, kad būtinai reikia valgyti pusryčius, nes po nakties skrandis tikrai jausis išalkęs, o papusryčiavus diena prasidės su didesniu kiekiu energijos bei geresne nuotaika. Taip pat nereikia susimažinti iki minimumumo savo patiekalų dydžių – pietūs turėtų būti didesni tam, kad likusią dienos dalį nesijaustumėme alkani ir liktume gyvybingi.

Kiek mažesnė turėtų būti vakarienė, be to, ji irgi labai svarbi mityboje – juk tai paskutinis pavalgymas prieš naktį – o tai reiškia, kad ji privalo būti, nes kitaip gali atsirasti milžiniškas noras valgyti vėlai vakare, o vakarienė turi būti 3-4 val. prieš miegą, negano to, vėlai vakare lėčiau dirba skrandis, nes jis jau reikalauja poilsio, tad negalima jo apkrauti.

Vis dar kalbant apie maistą, aš pati vengiu didelio kiekio saldumynų – nes jie tikrai nėra sveikatingo maitinimosi elementas, pyragus, sausainius, saldainius valgau tik per šventes, paprastomis dienomis norą suvalgyti kažką saldaus malšinu vaisiais, jogurtu, kartais vienu ar dviem šokoladiniais saldainiais.

Dar vengiu riebaus maisto – dažniausiai sau gaminuosi troškintą, ant garų šildytą maistą, vengiu bulvinių maisto patiekalų, nes jie beveik visada išpučia pilvą, stengiuosi valgyti daugiau žuvies, daržovių, nepaprastai skanu ir orkaitėje keptos krevetės su daržovėmis. Be to, kalbant apie daržoves, tai šviežias geriausia vartoti iki 15 val. o po 15 ir vėliau, šviežios daržovės gali pūsti pilvą ir sukelti nemalonius skrandžio pojūčius, kad to išvengčiau, po 15 val. daržoves apkepu arba gaminu garuose.

Dar vienas opus klausimas yra kava – už ar prieš? Žinoma, visiems patarčiau verčiau vartoti arbatą ir, žinoma, žalią. Bet esmė tame,.kad XXI amžiaus žmogus matyt nelabai įsivaizduoja dienos be kavos, aš, prisipažinsiu, ir pati geriu vieną puodelį į dieną kavos, bet ne kasdien. Visgi kava turi ir teigiamų savybių – skatina protinę veiklą ir netgi garantuoja ilgaamžiškumą. Iš tikrųjų, gerti kavą ar ne – pats žmogus turėtų spręsti pagal savo savijautą – jei jis jaučiasi labai mieguistas – tegul išgeria puodelį kavos, kodėl ne? Juk jis tikrai nenumirs.

Apskritai siūlyčiau tiems, kurie geria kavą – gerti ją taip, kad nepasidarytų priklausomi nuo jos, gertų ją tada, kada iš tiesų reikia, o ne iš įpročio. Kaip pavyzdį pateiksiu save – kai ruošiuosi egzaminams, jos geriu gana daug - 1-2 puodeliai į dieną, kai ateina atostogų metas – beveik jos negeriu, gal kartą į savaitę, o labai panorėjus ir pasistengus, jos galiu visai nevartoti. Tad galima teigti,kad kalbant apie mitybą reikia rasti aukso viduriuką ir sutarti su savo skrandžiu – jo nekankinti alkiu, bet ir neužkrauti per dideliu maisto kiekiu.

Sportas – tai dar vienas ramstis, ypač svarbus sveikatai. Iš karto atmetu tokius stereotipus kaip: „Sportas tinka tik sportininkams, kam man jo reikia“ arba „ Jau nieko nepasieksiu sporte, mano kelias kitas“ . Iš tiesų negretinkime savęs su sportininkais, bet supraskime,kad nesportuodami kenkiame tik sau.

Eiliniam žmogui suteiksiu paprasčiausią patarimą – pavaikščiokite pusvalandį ar valandą gamtoje, jei norite – išveskite kartu savo šunį, pasidarbuokite sode, pasivažinėti dviračiu – tai jau sportas, pagerinantis mūsų visų sveikatą. Sportu galima laikyti ir namų ruošos darbus, pusdienio pasivaikščiojimas po parduotuves taip pat padės tobulinti ne tik figūrą, bet ir skatina virškinimo judesius, išjudina raumenis.

Tiems, kurie rimtai nori sulieknėti, galima pasiūlyti daryti mankštą, vėlgi aš esu pati susikūrusi savo mankštos planą iš įvairių žurnalų, kurie siūlė įvairius pratimus, bet kiekvienam, norinčiam pradėti sportuoti, siūlau nusipirkti kokį žurnaliuką ir pamėginti. Iš karto neverta nusivilti, jei visi pratimai neišeina idealiai. Labai svarbu nepasitempti – kai kurie, užsimoję suplonėti praleidžia pusdienius sporto klube ir jokių rezultatų, nes organizmas neįpratęs, prie tokių krūvių, juos reikia didinti po nedaug, svarbiausia taisyklė sportuojant – nepersitempti, sportuoti kasdien, rezultatai ateis su laiku.

Aišku, jei darysite mankštą vos porą minučių – rezultatų nebus, reikia sportuoti taip, kad sušiltume ir padažnėtų kvėpavimas, tada automatiškai padažnės ir kraujotaka. Sportu gerinsime savo imunitetą. Galima daryti išvadą, kad sportas yra reikalingas kiekvienam, bet reikia jausti saiką ir sportuoti tiek, kiek gali organizmas.

Na, ir dar svarbūs patarimai, kuriais siūlau naudotis kiekvienam, manau, kad daugelis jų yra žinomi, bet galbūt atrasite sau tinkamų:

1. Prieš gaminant valgį, valgant – nusiprauskite rankas.

2. Laikykitės bendrų higienos taisyklių – ryte, vakare apsiprauskite, jei dienos metu suprakaitavote, pasinaudokite valomosiomis servetėlėmis, pasipurkškite dezodorantu, juk su nesmirdančiu ir kvepiančiu žmogumi visada maloniau bendrauti.

3. Gerkite daug vandens – apie 2 litrus per dieną.

4. Praleiskite kuo daugiau laiko gamtoje, gryname ore.

5. Rinkitės laiptus, bet ne liftą.

6. Moterims siūlau rinktis patogią avalynę – aukštakulnius nešioti tik esant reikalui, antraip gali iškrypti kojos.

7. Miegokite apie 8 valandas.

8. Nuolat turėkite skaitomą knygą – ji turtins jūsų kalbos žodyną, išmintį.

9. Mažiau leiskite laiko prie televizoriaus, verčiau pašokite ar atlikite kitą darbą.

10. Pabūkite tyloje, atsiribokite nuo kasdienio triukšmo, pamąstykite apie dienos darbus, pamedituokite.

11. Niekada nenusivilkite – nėra nieko neįmanomo.

12. Paskaitykite Bibliją – taip gydysite ir savo dvasinį kūną.Jei nenorite – nueikite į bažnyčią.

13. Melskitės.

14. Norint patirti sielos apsivalymą – nueikite į teatrą, siūlau vengti žiaurių filmų- jie žeidžia mūsų sielą ir gali sukelti nemigą, nerimą, baimę.

15. Daug juokitės, jei neturite iš ko – išsinuomokite komedijų. Juokas ne tik praskaidrina nuotaiką, bet ir organizme natūraliai pasigamina vitamino C. Iš komedijų siūlau pamatyti Visus filmus su Liuos de Fuines, Betti Midler.

16. Reguliariai nueikite pas savo gydytoją bendros sveikatos apžiūros.

17. Jei jaučiatės nusilpę, gerkite vitaminų ar maisto papildų, kuriuos vartoti pasikonsultuokite su savo šeimos gydytojais.

18. Visada turėkite saiko jausmą.

19. Jei jaučiate depresiją ar tiesiog liūdna, skaudu, kažkas slegia jūsų mintis – išliekite tai savo dienoraštyje ( jei jo neturite – pats metas įsigyti, dabar jau galima ir internete susikurti).

Rusnė Kriaučiūnaitė

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Visus DELFI skaitytojus, atostogaujančius pajūryje, šeštadienį, birželio 27 d. sveikatos mokytojas Dainius Kepenis kviečia į rytinę mankštą Palangoje 7 val. ryto prie "Pušyno" poilsio namų (Žvejų g.1) Po mankštos, meditacinio bėgimo ir maudynių D. Kepenis atsakys į Jums rūpimus klausimus bei norinčius pamokys įvairių pratimų (jogos, Tibeto, kitų). Paskui pageidaujantiems bus surengtas "Indėnų žygis".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)