Nors kiaulių gripu gali užsikrėsti milijonai, vyriausybės ir ekspertai visame pasaulyje bandė sklaidyti nuogąstavimus, kad nuo gripo viruso A(H1N1) gali mirti daug žmonių.

Iki šiol kiaulių gripu užsikrėtė beveik 30 tūkst. žmonių 74 valstybėse, o 146 tų atvejų baigėsi mirtimi, rodo PSO skaičiai. Pirmą kartą kiaulių gripas buvo užfiksuotas balandžio mėnesį Meksikoje.

Šveicarijos farmacijos kompanija "Novartis" pranešė, jog baigė pirmąją vakcinos partiją, skirtą pirmiesiems, dar ne klinikiniams bandymams, ir nori per maždaug keturis mėnesius parengti tinkamą versiją.

"Novartis" nurodė, jog daugiau kaip 30 vyriausybių jau paprašė vakcinos nuo viruso A(H1N1) sudėtinių dalių.

Minėta Jungtinių Tautų (JT) sveikatos agentūra ketvirtadienį paskelbė kiaulių gripo pandemiją - tai buvo padaryta ekspertams sutikus, kad ligos protrūkis dėl savo geografinio išplitimo masto pasiekė pandemijos statusą.

PSO generalinė direktorė Margaret Chan (Margaret Čan) sakė, jog "nuosaikios" pandemijos paskelbimas neturėtų sukelti panikos ir nereiškia, kad mirties nuo A(H1N1) atvejų skaičius smarkiai didės.

Pasak jos, šis pavojaus paskelbimas "reiškia, kad pasaulis juda į savo pirmosios 21-ajame amžiuje gripo pandemijos pirmąsias dienas".

PSO nurodė, jog prašys vaistų gamintojų greit pasirengti gaminti skiepus nuo kiaulių gripo, kai tik baigsis vakcinų nuo sezoninio gripo gamyba.

Pietų pusrutulyje šiuo metu prasideda žiema ir gripo sezono pikas. Šiaurės pusrutulio šalys susirgimų kiaulių gripu atvejų padaugėjimo tikisi vėliau, prasidedant žiemai.

Labiausiai nukentėjusi šalis yra Meksika, kurios vyriausybė ketvirtadienį nuo šios ligos šalyje mirusių žmonių skaičių padidino iki 109, o užsikrėtimo atvejų skaičių - iki 6 294.

Antroje vietoje šiuo požiūriu yra Jungtinės Valstijos, kur užregistruoti 27 mirties atvejai ir 13 217 užsikrėtimo atvejų. "Novartis" vakcinai nuo kiaulių gripo kurti iš JAV vyriausybės gavo 289 mln. dolerių (708 mln. litų).

Australija, kuri yra labiausiai nuo kiaulių gripo nukentėjusi šalis Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, svarsto, ar tikslinga didinti pavojaus laipsnį ir užsitikrinti galimybes atšaukti sporto renginius, varžyti keliones ir net uždaryti valstybines sienas. Vis dėlto pareigūnai pabrėžia, kad kraštutinės priemonės yra mažai tikėtinos.

Honkonge, kuris smarkiai nukentėjo per ūmaus kvėpavimo takų sindromo SARS protrūkį 2003 metais, pareigūnai uždarė visas pradines mokyklas, nes pirmieji kiaulių gripo atvejai čia yra susiję su viena vaikų grupe.

Naujosios Zelandijos vyriausybė perspėjo, jog per dvejus metus šalyje gali užsikrėsti daugiau kaip milijonas žmonių. Tačiau sveikatos apsaugos ministras Tony Ryallas (Tonis Rajalas) sakė, kad kol kas priežasčių aliarmui nėra.

Kanada tiria galimus kiaulių gripo protrūkius čiabuvių bendruomenėse ir aiškinasi, kaip virusas galėjo pasiekti tas atokias vietas. Į kelias bendruomenes buvo papildomai nusiųsta medikų ir apsauginių drabužių.

Marokas penktadienį tapo antrąja Afrikos valstybe, pranešusia apie kiaulių gripo atvejį savo teritorijoje.

Europoje labiausiai nukentėjusi šalis yra Didžioji Britanija, kur užregistruoti 822 atvejai. Pastarosiomis dienomis atvejų skaičius čia reikšmingai padidėjo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją