Šios moters išgyvenimai nėra unikalūs. Diabetas – plintanti šių laikų epidemija, taigi kasdien diagnozę išgirsta ne vienas pacientas. Kas gresia diabetu susirgusiam žmogui ir kaip jis turėtų pertvarkyti savo gyvenimą?

„Pirmiausiai siūlau nepanikuoti. Nors šios ligos išgydyti ir neįmanoma, ji netrukdo gyventi, jei elgiamasi teisingai ir nenumojama į ligą ranka: iš pradžių galite jaustis visai gerai, bet tai – apgaulinga būsena, nes liga pavojinga savo komplikacijomis“, - atsako VU ligoninės Santariškių klinikų Konsultacijų poliklinikos endokrinologė Dovilė Kriaučiūnienė.

Susirgus diabetu, svarbu ne tik vartoti medikamentus, bet ir sureguliuoti mitybą, laikytis tinkamo režimo, nedirbti iki išnaktų, pakankamai ilsėtis ir būti fiziškai aktyviam. Dažnai manoma, kad sergant reikia laikytis specialios dietos, tačiau tai netiesa. Svarbiausia – maitintis racionaliai, prisilaikant sveikos mitybos principų. Kiekvienas sveikas žmogus turėtų maitintis taip, kaip rekomenduojama susirgus diabetu.

Anot medikės, reikėtų vengti tik tų produktų, kuriuose yra lengvai įsisavinamų angliavandenių. Tai įvairūs tortai ir pyragaičiai, uogienės, sirupai, medus. Jie ypač padidina gliukozės kiekį kraujyje. Geriausia yra valgyti reguliariai visada panašiu metu, 5-6 kartus per dieną nedidelėmis porcijomis.
Dar vienas patarimas, o kartu ir prevencinė priemonė sveikiesiems, - mankšta. Aktyvus gyvenimo būdas skatina medžiagų apykaitos procesus ir padeda jaustis geriau. O sveikieji turėtų žinoti, kad 30 – 40 min. greito ėjimo 5 kartus per savaitę diabeto riziką sumažina net 40 proc.

Dar vienas svarbus dalykas, prie kurio teks pratintis, - nuolatinis gliukozės kiekio matavimas, kurį pacientai šiuo metu gali nesunkiai atlikti patys gliukometrų pagalba. Matuoti gliukozės koncentracijos pakitimus reikėtų bent du kartus per dieną: prieš valgį ir 2 valandos po valgio.

„Dažniausia pacientų klaida – glikemijos matavimas tik ryte, nevalgius, nes tokie pavieniai gliukozės rodikliai neatskleidžia tikrosios padėties. Matavimas prieš valgį parodo ligos gydymo efektyvumą, o po valgio, kaip organizmas „susitvarko“ su gautais angliavandeniais. Jei gliukozės kiekis kraujyje, praėjus 2 valandoms po valgio, ilgai viršija normą, atsiranda didelė rizika, kad išsivystys sunkios širdies ir kraujagyslių komplikacijos, aterosklerozė“, - teigė D. Kriaučiūnienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)