Seimo kontrolierius R.Valentukevičius baigė tyrimą dėl galimų piliečių teisių pažeidimų sveikatos apsaugos srityje. Jis atkreipė dėmesį, kad statistika gąsdinanti: kasdien vėžio diagnozę išgirsta apie 50 žmonių, o onkologinių ligonių yra per 70 tūkstančių.

"Reikia pripažinti, jog viena didžiausių problemų yra tai, kad Lietuvoje buvo neapdairiai sugriauta onkologijos sistema. Likviduoti 44 onkologų specialistų kabinetai", - pažymoje tvirtina kontrolierius.

R.Valentukevičius įsitikinęs, kad vėžiu sergantiems žmonėms medicinos pagalba tapo sunkiau prieinama, atsirado didžiulės ligonių, laukiančių tyrimų ir konsultacijų, eilės, ant šeimos gydytojų pečių gula pagrindinė atsakomybė už naujas vėžio aukas. Didžiųjų onkologijos centrų specialistai gydo asmenis, sergančius piktybiniais navikais, vėliau juos stebi vietos gydytojai.

Anksčiau tuo rūpindavosi rajoninių poliklinikų onkologai. Dabar, kai šių beveik neliko, tai turi atlikti šeimos gydytojai arba apylinkių terapeutai, kurie privalo išmanyti piktybinių navikų vystymosi eigą. "Tenka tik apgailestauti, kad gydytojo onkologo specializacijos nebeliko Medicinos fakultete: onkologinės ligos yra, o sveikatos apsaugos sistemoje dirbantys pareigūnai priėmė sprendimą, kad tokias ligas gydantys specialistai, deja, nebereikalingi", - aiškinama pažymoje.

Seimo kontrolierius siūlo įkurti Nacionalinį vėžio institutą, kuris galėtų koordinuoti krašte vykdomus onkologinius ir su jais susijusius tyrimus ir užtikrintų, kad pagal jų rezultatus būtų gydomi žmonės. "Kol jo neturėsime, nebūsime vakariečiams lygūs partneriai, o visu tuo turėtų pasirūpinti valstybė, politikai", - rašoma pažymoje. Dokumente taip pat teigiama, kad, specialistų nuomone, tokiam institutui įkurti yra sudarytos visos sąlygos.

"Pažymoje yra ir emocijų, ir dalykų, į kuriuos visiškai neįsigilinta, - LŽ sakė parlamentinio Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas. - Manau, kad keletą dienų pasigilinti į dalyko esmę ir teigti, kad sistema sugriauta, nekorektiška."

Konservatorius pridūrė, kad jau seniau apsispręsta, jog tokių ligonių gydymo kontrolę vykdys šeimos gydytojai. Kad šią ligą gydytų atskiri specialistai kiekvienoje savivaldybėje, anot jo, pasiekti neįmanoma, nes tam nėra pinigų.