DELFI primena, kad Seimas, priimdamas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas ,
, kad už pirmas dvi ligos dienas ir toliau mokės darbdavys 80-100 proc., 3-7 dienas „Sodra“ mokės 40 proc., o nuo aštuntos – 80 proc. darbo užmokesčio.

Vyriausybė buvo siūliusi tris pirmąsias ligos dienas apskritai nemokėti jokios kompensacijos, o vėliau mokėti kaip iki šiol.

Profsąjungos buvo siūliusios, kad susirgus darbuotojui, jam kompensaciją penkias dienas mokėtų darbdavys.

A. Černiauskas skaičiuoja, kad dešimt dienų sirgęs minimalų atlyginimą uždirbantis darbuotojas šiuo metu gauna apie 340 Lt kompensaciją, o pagal naująją tvarką jis turėtų gauti 240 Lt, jei būtų pritarta Vyriausybės siūlymui, jo kompensacija sudarytų 220 Lt.

„Mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms ligos kompensacija padidėja 20 Lt nei prieš tai buvo siūlyta. Skaičiukuose buvo sudėta labai gražiai viskas, bet realiai paskaičiavus efektas gaunasi lygiai tas pats, kaip už pirmas tris dienas nebūtų mokama. Džiaugiuosi, kad seimūnai subegėjo ne tokiomis kategoriškomis formomis viską pateikinėti, bet įvilko tai į skaičių kalbą ir, švelniai tariant, apgavo žmones ir ta apgavyste visi žmonės kol kas yra patenkinti, kol nepradėjo gauti šių išmokų“, – dėstė LPSK pirmininkas.

Šiuo metu pirmąsias dvi ligos dienas darbdavys moka 80-100 proc., o nuo trečios ligos dienos „Sodra“ moka 85 proc. atlyginimo dydžio kompensaciją.

Mažinti kompensacijas už ligos biuletenius esą verčia prasta „Sodros“ biudžeto situacija ir ypač išaugęs sergančiųjų skaičius.

Skaičiuojama, kad šie pakeitimai „Sodrai“ šiemet leis sutaupyti apie 77 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją