Jau ir Lenkijos vyriausybė nusprendė imtis ryžtingų veiksmų, kad būtų užkirstas kelias kiaulių gripui, nuo kurio Meksikoje mirė kelios dešimtys žmonių. Virusas persimetė ir į JAV, tačiau Baltieji rūmai ramina, jog viešėdamas Meksikoje prezidentas Barackas Obama neužsikrėtė.

Nuo kiaulių gripo Meksikoje mirė mažiausiai 81 žmogus, o užsikrėtusiųjų yra daugiau kaip 1300. Meksikos valdžia uždarė visas mokyklas sostinėje Meksike ir jos apylinkėse bei centrinėje San Luiso Potosi valstijoje net iki gegužės 6 dienos. Šalis apsirūpino milijonais dozių antivirusinės vakcinos, o WHO pasiuntė į Meksiką savo ekspertus.

Lenkija pasirengusi

"Nors Europoje ir Lenkijoje šiuo metu kiaulių gripo pavojaus nėra, tačiau esame priversti imtis atsargumo priemonių", - pareiškė Lenkijos vyriausiasis sanitarijos inspektorius Andrzejus Wojtyla.

Pasak jo, kovos su gripo pandemija planas Lenkijoje buvo parengtas prieš dvejus metus. Pirmiausia bus sustiprinta kontrolė oro uostuose. Labai atidžiai bus tikrinami asmenys, atvykstantys iš Pietų ir Šiaurės Amerikų. Parengti ir atspausdinti informaciniai lapeliai keleiviams, kuriuose nurodoma, kur reikia kreiptis ir ką daryti prasidėjus karščiavimui arba atsiradus kitiems įtartiniems simptomams. Lenkija įspėjo savo piliečius būti itin atsargiems vykstant į Meksiką, JAV ir Kanadą. Šiandien Varšuvoje dėl gripo pandemijos klausimų renkasi specialus komitetas, kuriame dirba įvairiausių sričių specialistai.

Virusas persiduoda nuo žmogaus

"Šis virusas aiškiai turi pandemijos potencialą", - šeštadienį perspėjo WHO. Ženevoje įsikūrusi Jungtinių Tautų agentūra protrūkį pavadino "keliančiu tarptautinį susirūpinimą" ir rekomendavo visoms valstybėms intensyviai stebėti "neįprastos į gripą panašios ligos ir sunkaus plaučių uždegimo protrūkius".

Didžiausią susirūpinimą specialistams kelia tai, kad virusas, regis, perduodamas žmogaus žmogui. Neįprasta tai, kad Meksikoje susirgo jauni sveiki suaugę, o ne pagyvenę žmonės ar vaikai, kuriuos gripas paprastai paveikia labiausiai.

Visi mirties atvejai nuo šio gripo Meksikoje užregistruoti nuo balandžio 13 dienos, bet kol kas specialiais testais patvirtinta tik 20 atvejų. Daugelis Meksiko gyventojų jau vaikšto užsidėję nemokamai dalijamas chirurgines kaukes, nes žmonės raginami viešumoje vengti kontaktų su kitais. Meksikos prezidentas Felipe Calderonas paskelbė įsakymą, kuriuo suteikė vyriausybei nepaprastuosius įgaliojimus šiam mirtinai pavojingam protrūkiui sustabdyti. Prezidento įsakyme numatytos priemonės izoliuoti šiuo virusu užsikrėtusius žmones ir patikrinti jų namus. Meksikiečiai perspėti vengti didelių susibūrimų, nesinaudoti metropolitenu, nesibučiuoti sveikinantis.

Daugiau įtarimų

JAV užregistruota jau 11 virusu užsikrėtusių žmonių. Nauji atvejai užregistruoti Kanzase, kitoje Meksikos šiaurinės sienos pusėje. Užsikrėtimo atvejų yra Teksase ir Kalifornijoje, tačiau ten pacientų būklė pagerėjo. Niujorke pareigūnai tiria, ar kiaulių gripu vienoje Kvinso rajono mokykloje galėjo užsikrėsti maždaug 75 moksleiviai, kuriems pasireiškė į gripo panašūs simptomai.

Vienoje Londono ligoninėje gydomas "British Airways" lėktuvo įgulos narys, atskridęs iš Meksiko su simptomais, "panašiais į gripo".

Prancūzijoje kiaulių gripas įtariamas dviem iš Meksikos grįžusiems keliautojams ir laukiama daugiau tokių atvejų.

Naujojoje Zelandijoje 10 moksleivių, kurie neseniai lankėsi Meksikoje, serga gripu ir tikriausiai yra užsikrėtę kiaulių gripo virusu.

Žmonėms vakcinos nėra

WHO nurodė, kad kiaulės per praėjusį šimtmetį buvo siejamos su dviejų naujų ligų pasirodymu, kurių protrūkiai virto pandemijomis. Jei kiaulė tuo pačiu metu užsikrečia žmogaus ir paukščių gripo virusais, jos organizme dviejų rūšių virusai gali sąveikauti - taip gali atsirasti nauja, pavojingesnė atmaina. Žmonėms vakcina nuo kiaulių gripo dar nesukurta - nuo šios ligos skiepijamos tik kiaulės.

Pastaraisiais metais pasaulyje daugiausia nerimauta dėl pandemijos, kurią gali sukelti paukščių gripo virusas H5N1. Šios ligos atvejai pirmąkart užregistruoti 2003 metais, kai žmonės užsikrėtė valdydami nepakankamai apdorotą paukštieną. Nuo tada iš viso užfiksuotas 421 šios ligos atvejis, 257 jų buvo mirtini.