Ministerija savo priemonių plane siūlo vaistų antkainius mažinti 10-15 proc., grįsdama tuo, kad vaistinėse vaistai pabrango daugiau nei valstybės nustatytasis naujasis 19 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas.

Kaip trečiadienį po susitikimo su Premjeru Andriumi Kubiliumi teigė J. Kulbertienė, SAM planu siekiama reguliuoti tik vaistų didmenininkų ir vaistinių kainodarą, tuo tarpu pastarieji nėra pagrindiniai veikėjai vaisto kainos grandinėje. NVPA atkreipė dėmesį, kad vaisto kaina prasideda ir labiausiai priklauso nuo gamintojo, o jo kainodaros nesiekiama reguliuoti.

J. Kulbertienės teigimu, teiginiai neva vaistų antkainiai reguliuojami daugelyje šalių, yra netiesa, o siekiai tokiomis priemonėmis atpiginti vaistus suveiktų atvirkščiai - medikamentai brangtų.

"Šiuo metu kompensuojami vaistai yra parduodami nuostolingai, o ne pirmo būtinumo - šiek tiek brangesni. Vidutinis kompensuojamųjų vaistų antkainis yra apie 7-8 proc., nekompensuojamų vaistų - apie 27 proc. Parduodamos ne būtiniausius vaistus brangiau vaistinės šiek tiek išsilygina skirtumą. Bendras antkainis susidaro apie 18-20 proc.", - teigė NVPA direktorė.

Pasak jos, jei vaistininkai būtų priversti nukirsti didžiuosius antkainius, tam kad išsilaikytų, visus kitus reikėtų pakelti iki maksimalios ribos. Vis dėlto, pasak J. Kulbertienės, net ir tai gali negelbėti mažųjų vaistinių, kurioms grėstų bankrotas.

NVPA vadovė teigė, jog vaistus būtų galima atpiginti veikiant gamintojo kainą. "Yra tam tikrų priemonių, kurios mažina vartojimą. Reikėtų reguliuoti medicinos atstovų, vadybininkų vizitus pas gydytoją, konferencijų rengimą, kurios, kaip esame girdėję iš žiniasklaidos, ne visada atitinka pagrindinį tikslą. Kaip viena iš priemonių gali būti netgi pelno maržos nustatymas", - sakė J. Kulbertienė.

Ji teigė iš Vyriausybės vadovo išgirdusi pažadą, kad nebus imtasi priemonių, kurios diskriminuotų vienus rinkos dalyvius prieš kitus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją