Iki šiol raudonukė ar tymai buvo diagnozuojami pagal klinikinius simptomus. Dabar bus būtinas ir laboratorinis diagnozės patvirtinimas.

Atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijas, bus siekiama gerinant tymų, raudonukės ir įgimto raudonukės sindromo epidemiologinę, laboratorinę priežiūrą ir užtikrinant profilaktinius skiepus – mažinti sergamumą, mirtingumą tymais ir raudonuke bei pašalinti vietinius tymus ir raudonukę Europos regione.

2006 m. Lietuvoje buvo registruota 110 raudonukės atvejų, 2007 m. – 13 atvejų, o 2008 m. nebuvo registruota nė vieno raudonukės atvejo. Tymai Lietuvoje diagnozuojami dar rečiau, 2006 m. ir 2008 m. tymais sirgo po vieną vaiką, o 2007 m. – nė vieno tymų atvejo.

Tymai ir raudonukė – tai skiepais valdomos užkrečiamos ligos. Lietuvoje nuo 1998 metų vaikai du kartus skiepijami tymų, raudonukės, epideminio parotito vakcina. Šalyje paskiepijama ne mažiau 90 proc. 2 metų amžiaus vaikų pirmąja ir 6-7 metų amžiaus vaikų – antrąja vakcinos doze.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją