Eilėje prie gydytojo durų laukė apie dešimt pacientų. Tarpusavyje jie ginčijosi dėl privalomo mokesčio už rentgeno nuotraukas. Nugirstą pokalbį K.Videikis įvertino kaip nesąmonę.

Anksčiau žaidusiam krepšinį vyrui tris kartus buvo operuoti abiejų kojų keliai, bet nė karto neprireikė mokėti už rentgeno nuotraukas. Vairavimo mokyklos direktorius save ramino, kad dirba seniai, darbo stažas nėra nutrūkęs, tad mokėti nereikės.

Traumatologas net neapžiūrėjęs rankos pacientą išsiuntė pasidaryti rentgeno nuotrauką. Vyrą nustebino, kad prie radiologinio kabineto taip pat virė diskusijos dėl būtinybės mokėti.

Pasiūlė eiti į kasą

Padaręs nuotrauką, Radiologijos skyriaus vedėjas Rudolfas Voskoboinikovas pacientą pasikvietė į mažą kabinetą. Vyrui šis sukėlė asociacijų su kyšininkų kambarėliu.

Gydytojas pakišo lapelį, kad pacientas savo parašu patvirtintų, jog sutinka sumokėti 30 litų.

Mokamų paslaugų pacientui apskaitos lape buvo įrašyta sekmadienio data.

K.Videikiui nesutikus ir panorus sužinoti savo teises, gydytojas ištiesė dalį atšviesto įstatymo. Lape buvo surašytos mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kainos. Bet prie nurodytų tyrimų parašyta, kad mokėti už juos tereikia išskirtiniais atvejais.

Nespėjus perskaityti iki galo malonus skyriaus vedėjas pasisiūlė viską paaiškinti žodžiu. Pacientui paprieštaravus, gydytojas vis tiek pasiūlė žingsniuoti į kasą.

"Nė vienas gydytojas prieš tai neužsiminė, kad teks mokėti. Kam mokame į privalomą sveikatos fondą, jei ir gydymo įstaigoje vėl reikia mokėti? Kam tada padidino mokesčius dar 6 proc. nuo kiekvieno darbo užmokesčio, jei negaliu pereiti pirminės sveikatos apžiūros? – nesuprato vyras. – Rentgeno nuotraukos reikia gydančiam gydytojui, kad nustatytų diagnozę. Tad kodėl turėčiau tą nuotrauką pirkti?"

K.Videikis spėjo, kad gydytojai gudrauja ir iš paprastų žmonių neteisėtai renka mokesčius už tyrimus. Už juos esą turėtų sumokėti Ligonių kasos.

Kiti pacientai pasakojo už įvairius tyrimus sumokėję pinigus gydytojui tiesiai į rankas ir negavę tai patvirtinančio kvito.

Prašymas virto šantažu?

Skyriaus vedėjas nesutiko pacientui atiduoti nuotraukų, kol šis nesumokės. Ligoninės kasoje K.Videikis išgirdo, kad pats gali apsispręsti dėl mokesčio, o dėl nuotraukų tartis su traumatologu.

Tačiau prisistačiusi kita darbuotoja primygtinai liepė pasirašyti ir susimokėti. Ji motyvavo, kad taip daro visi. Kitaip pacientas negalės tęsti gydymo. Prisistatęs dar vienas kolega vėlgi reikalavo to paties.

Šantažą labiau primenantis pokalbis baigėsi tik tada, kai medikai sužinojo apie įrašinėjamą pokalbį. K.Videikis nujautė bręstantį konfliktą, tad iš anksto pasirūpino įrodymais. Vyras neatmeta galimybės teisybės ieškoti ir teisme.

Paskambinęs į Sveikatos apsaugos ministeriją, klaipėdietis sužinojo, kad mokėti už rentgeno nuotraukas nereikia.

Ligoniai patys nori mokėti

Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Zigmas Juzumas paaiškino, kad sumokėti už rentgeno nuotraukas prašoma, jei pacientas pageidauja jas įsigyti. Tada pasirašomas sutikimas mokėti pinigus. Pacientai esą supažindinami su šia tvarka.

"Tas žmogus nesutiko mokėti. Tik be reikalo pakėlė didelį triukšmą. Kodėl reikalavo susimokėti? Ten kažkokie nesusikalbėjimai. Primygtinai nereikalaujame. Faktiškai už nuotraukas nėra mokama, bet žmonės patys labai pageidauja jas turėti. Tad lieka pusinė kalba, kad reikalaujame sumokėti, o apie pageidavimus pamirštama", – teigė pavaduotojas.

Pasak Z.Juzumo, jei pacientas turi šeimos gydytojo siuntimą, mokėti nereikia. Konflikto detalių jis siūlė teirautis paties Radiologijos skyriaus vedėjo.

R.Voskoboinikovas paaiškino, kad prašydamas pacientų sumokėti už nuotraukas vadovaujasi vyriausiojo gydytojo įsakymu. Šis savo ruožtu paremtas ministro įsakymu.

Moka tie, kurie pageidauja įsigyti nuotraukas. Nesutikusieji į rankas gauna tyrimo atsakymą.

"Už gydytojo konsultaciją pinigų neimame, tik už sunaudotas medžiagas. Dauguma sutinka mokėti. Bandome paaiškinti, kad jiems reikės tos nuotraukos, nes žinome, kaip bus toliau", – dėstė skyriaus vedėjas.

Mokėti reikia už daug ką

Kodėl mokėti už tyrimus buvo prašoma ir kitų pacientų? Kam tada mokame mokesčius į privalomąjį sveikatos fondą?

"Už daug ką reikia mokėti. Ligonių kasa sumoka už konkrečią konsultaciją ar tyrimą, tad pacientui mokėti nereikia. Bet kartais ligonis pageidauja papildomų dalykų. Jei atvykai pas traumatologą, o nori ginekologo konsultacijos – teks mokėti", – pavyzdį pateikė gydytojas.

Ar mokėti teks ir tada, jei tyrimas gydytojui padės nustatyti diagnozę? Z.Juzumas teigė, kad konkrečiais atvejais gydytojas sprendžia, kada reikia mokėti.

Alfridas Bumblys, Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktorius

Mokamų paslaugų kainyną turi kiekviena gydymo įstaiga. Jis turėtų būti pakabintas registratūroje ar kitoje matomoje vietoje. Gydytojas prieš apžiūrą privalo įspėti, kad tyrimas yra mokamas. Sumokėti už nuotrauką reikia, jei žmogus pageidauja ją išsinešti. Priešingu atveju, reikalavimas sumokėti yra neteisėtas.

Beveik už visus tyrimus sumoka Ligonių kasos. Kartais gydymo įstaigos piktnaudžiauja ir iš pacientų reikalauja mokėti papildomai. Sulaukiame labai daug skundų dėl neteisėto mokėjimo už gydymą. Pacientai paklūsta iš baimės ir patiklumo. Dažniausiai skundai išsprendžiami pacientų labui. Bet kartais pasirašomas sutikimas mokėti, o paskui skundžiamasi. Būtina įsiskaityti už ką pasirašote.

Gauti pacientų skundai

2007 m. – 8.

Dėl Klaipėdos jūrininkų ligoninės – 4, Klaipėdos universitetinės ligoninės – 3, Klaipėdos apskrities ligoninės – 1. Nepasitvirtino 1 skundas.

2008 m. – 18.

Dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės – 14, Klaipėdos apskrities ligoninės – 2, Klaipėdos jūrininkų ligoninės – 2. Nepasitvirtino 7 skundai.