Kodėl tai jaunų vyrų liga?

Profesorius Balys Dainys, apžiūrėjęs Robertą, pasakė: „Vyruti, tau – ūmus prostatitas, teks gerti vaistus, ilgai ir labai kruopščiai gydytis. Nereikėjo sėstis ant šalto kelmo. Sukaitęs nepajutai, kaip peršalai.“ Robertas nenorėjo patikėti profesoriaus žodžiais: „Negali būti, juk prostatos uždegimas – vyresnių vyrų liga, o man dar tik 28!“

„Deja, – atsakė profesorius, – šia liga dažniausiai ir serga jauni.“

Į profesorių tą dieną kreipėsi aštuoni vyrai, iš jų tik dviem buvo daugiau nei 40 metų. Jauniausiam – tik 25. Tačiau būna ir dar jaunesnių – šiuos pas gydytoją atveda jų mamos. Paaugliai paprastai suserga pasimaudę šaltame vandenyje ar pasėdėję „ant akmenų“.

Dažnai profesoriui tenka gydyti ir sveikuolius. Po maudynių žiemą šaltoje jūroje nemažai Palangos sveikatos mokyklos „ruonių“ apsilanko Urologijos klinikoje. Suserga, žinoma, ne visi pasimaudžiusieji, o tik tie, kurių imunitetas silpnesnis.

Prostatitu gali susirgti ir garbaus amžiaus vyrai, jeigu nesisaugo ir peršąla. Meškerioja žiemą, sėdi ant metalinės dėžės, o vasarą – guminėse valtyse ant dugno.

Tačiau, anot profesoriaus, vyresni labiau saugosi, dėl to ir serga rečiau.

„Ne veltui sakoma, kad prostatos ligos persekioja vyrus visą gyvenimą, – kalba B.Dainys. – Jauni ir vidutinio amžiaus kenčia nuo prostatos uždegimo, vyresni – nuo gerybinio jos išvešėjimo ar vėžio.“

Panaši į anginą

„Tai – specifinė liga, panaši į anginą, tik ši – viename gale, o ta – kitame, – aiškina profesorius. – Prostata – tai tokia liauka, panaši į kempinę. Ne kokie reikalai, jeigu ten įsimeta infekcija. Anginą galima išpjauti, o prostatą? Jeigu ją išpjausi, tai jau to vyro – kaip vyro – nebėra. Prostata reikalinga hormonams gaminti, tai mūsų seksualinio gyvenimo dirigentas. Jeigu jo nėra, orkestras blogai groja.“

Prostatitas – pats dažniausias vyro lyties organų uždegimas. Jo sukėlėjas paprastai būna bakterinė infekcija. O bakterijos gali patekti į vidų tada, kai susidaro tam sąlygos. Šias nepageidaujamas sąlygas sukelia peršalimas, ypač neužsigrūdinusių maudymasis lediniame vandenyje, kai visi, lyg bandos instinkto vedami, lekia neva „sveikatos pasisemti.“ Prostatito rizikos veiksniai yra ir ilgas sėdėjimas ant šaltų daiktų, vidurių užkietėjimas, ilga priverstinė sėdima padėtis (tolimųjų reisų vairuotojams), nereguliarus lytinis gyvenimas, piktnaudžiavimas alkoholiu.

„Uždegimą tenka gydyti labai ilgai ir sunkiai, specialiais vaistais, – kalba B.Dainys, – o prieš skiriant juos, reikia nustatyti bakteriją – ligos sukėlėją. Deja, jaunimas dažnai nesupranta, kad gydytis reikia ilgai ir kantriai. Kai tik šiek tiek palengvėja, jau ir numoja ranka, nebesigydo. Tada prostatitas gali pereiti į lėtinę formą, kankinti visą gyvenimą. Tokiu atveju impotencija – garantuota.“

„Sergant sunkia ūmaus prostatito forma, šlapimas gali ir visai susilaikyti, – perspėja profesorius, – o negydoma arba blogai gydoma liga gali baigtis pūlinio susiformavimu. Tada pagelbėti gali tik operacija“.

Liga – klastinga, nes mėgsta pasikartoti. Menkiausias peršalimas – ir vėl uždegimas, skausmingas ir kankinantis. Atrodo, du sveiki vyrai pasimaudė šaltame vandenyje. Vienam nieko, o kitam – bėda. Tas kitas, pasirodo, jau kartą buvo sirgęs prostatos uždegimu.

Petražolės nepadeda

Dažnai vyrai, ypač jauni, nekreipia dėmesio į nemalonius reiškinius ir delsia, tikisi, kad liga pati praeis. Jie galvoja, kad prasidėjo šlapimo pūslės uždegimas. Prisimena, ką močiutė kažkada kalbėjo, užsipliko „petruškų“,tačiau jos nepadeda. Profesorius perspėja, kad vyrai šlapimo pūslės uždegimu beveik neserga, jeigu jie pajuto šios ligos požymius – greičiausiai bus prasidėjęs prostatos uždegimas. O šlapimo pūslės uždegimas labai dažnai ir pats praeina, močiutės teisios.

Tačiau kai kuriems vyrams iš tiesų skausmai po kiek laiko aprimsta savaime. O rudenį, kai atšąla oras, – vėl atsinaujina. Tada jau prasideda lėtinis uždegimas.

Profesorius Balys Dainys pataria vyrams:

• Nesėsti ant šaltų daiktų – geriau ant audinio, šilto paviršiaus.

• Kartą jau sirgusieji prostatitu turi ypač saugotis: jei sušals kojas ar rankas, uždegimas ir vėl prasidės.

• Vyrams, turintiems bėdų, nerekomenduojama maudytis baseine.

• Šaltuoju metų laiku vaikščioti tik šiltai apsirengus (uždengti juosmenį, mūvėti storesnes kelnes).

• Žiemą nesėsti ant šaltos mašinos sėdynės – pasidėti ant jos šiltą audeklą.Beje, jeigu automobilio sėdynės šildomos, po kurio laiko reikia kaitinimą išjungti. Nesveika šildytis visą laiką, nes tada išėjus į lauką greičiau peršąlama.

• Negerti alkoholio lauke, ant suoliukų. Ypač kai šalta – nepajusite, kaip peršalsite. Tai – pats tiesiausias kelias į prostatitą.