Ketvirtąją šių metų savaitę Kauno mieste užregistruota 88,7 gripo ir ŪVKTI atvejų 10 000 gyventojų. Iš jų tik 26 gripo susirgimai. Ir gripu, ir kitomis virusinėmis ligomis dažniau serga vaikai. Sergamumas laikomas epideminiu, kai rodiklis pasiekia 100 atvejų 10 000 gyventojų ir apie 30 procentų iš jų sudaro gripo atvejai.

Šiuo metu bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra mažesnis nei Kauno mieste. 4- ąją metų savaitę sirgo 60,9 iš 10000 gyventojų. Europos gripo priežiūros sistemos duomenimis, 3-ąją metų savaitę Europoje buvo registruotas vidutinis ir aukštas sergamumas gripu ir ŪVKTI.

Trečiąją metų savaitę iš Kauno mieste paimtų 10 bandinių gripo virusui nustatyti rasti 2 A tipo gripo virusai. Abu pacientai yra vaikai, kurie šį sezoną nebuvo paskiepyti sezonine gripo vakcina.

Kaip praneša Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras, dauguma šiuo metu Europoje cirkuliuojančių gripo virusų yra panašūs į šio sezono vakcinoje esančių gripo virusų dalis. Išskyrus tik 1 tipo B/Victoria kilmės gripo virusą, tačiau jo paplitimas yra labai nedidelis: 14 iš 5693 gripo virusų, iš viso išskirtų Europoje nuo 40-osios 2008 m. savaitės. Taigi, galima teigti, kad šį sezoną gripo vakcinos sudėtis labai gerai atitinka cirkuliuojančius gripo viruso tipus ir potipius, todėl vakcinacija bus efektyvi.

2009 m. sausio 1 d. duomenimis, Kauno mieste dar buvo 750 nepanaudotų valstybės biudžeto lėšomis įsigytų sezoninės gripo vakcinos dozių. Iš viso Kauno apskrityje šios vakcinos dar yra 1100 dozių. Jei asmens sveikatos priežiūros įstaiga, kurioje esate prisiregistravę, sezoninio gripo vakcinų jau nebeturi, tai jūsų šeimos gydytojas galėtų jus nukreipti skiepui į įstaigą, dar turinčią sezoninės gripo vakcinos, skelbia Kauno visuomenės sveikatos centras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją