Pavyzdžiui, jautrius dantis turintiems žmonėms nerekomenduojamos priešuždegiminės pastos, taip pat nereikėtų piktnaudžiauti fluoru bei itin atsargiai rinktis gydomąsias pastas su chlorheksidinu.

Kaip pasirinkti?

Anot Kauno kolegijos Medicinos ir socialinių mokslų studijų centro Burnos ir dantų priežiūros katedros vedėjos Odetos Žaltauskienės, pasirinkti tinkamą dantų pastą yra svarbu, jei norime turėti sveikus dantis ir dantenas.

„Jei didelių problemų nėra, tinka kasdienio naudojimo pasta. Kitais atvejais jau verta pasitarti su odontologu, kuris nurodytų vienos ar kitos rūšies pastą bei paaiškintų, kiek laiko ją naudoti, - sakė pašnekovė. – Pavyzdžiui, jei kraujuoja dantenos, dar nereiškia, kad jums padės priešuždegiminė pasta. Mat dantenų problemas gali sukelti dantų apnašos ir akmenys. Taigi pirmiausiai reikėtų juos pašalinti – šalinti ne pasekmes, bet priežastį.“

Priešuždegiminių pastų reikėtų vengti tiems, kurių dantys yra jautrūs, nebent iš tiesų labai kraujuotų dantenos. Šiuo atveju geriau rinktis specialias pastas jautriems dantims, kurias galima naudoti ir ilgiau. Tuo tarpu visų kitų gydomųjų pastų naudojimo laikas griežtai nurodomas iki 2 savaičių.

Ypač atsargiai patartina rinktis pastas su chlorheksidinu. Ši medžiaga veikia antibakteriškai, todėl tinka uždegimams gydyti. Tačiau chlorheksidinas keičia dantų spalvą, gali sutrikdyti skonio receptorius, burnoje atsiranda nemalonus pojūtis. Ypač stiprų pašalinį poveikį turi skalavimo skysčiai su chlorheksidinu.

Todėl jei pastą nuo uždegimo vis tiek rinksitės patys, medikė pataria pirkti kuo silpnesnę, neutralesnę, kurioje veikliųjų medžiagų nėra daug, geriausiai – su žolelėmis.

Balinamąsias pastas drąsiai gali naudoti tik tie, kurie turi visiškai sveikus dantis. Balinamose pastose yra kietųjų dalelių, kurios mechaniškai nutrina dantų pigmentą. Tiesa, pastaruoju metu gaminamos ir labai švelnaus poveikio balinamosios pastos. Kita vertus, jose gali būti net peroksido, kuris ne tik balina dantis, bet ir suteikia jiems blizgesio. Nedideliais kiekiais ši medžiaga nepavojinga, tačiau ilgai jos naudoti nepatartina.

Norintiems didesnio balinamojo poveikio, galima iš pradžių dantis išsivalyti kita pasta ir tik tuomet dar kartą juos valyti balinamąja pasta. „Tik turėkite omeny, kad pasta nubalins dantis, tačiau plombos liks tos pačios spalvos. Todėl prieš balindami gerai įvertinkite savo burnos būklę“, - patarė burnos higienistė.

Keisti pastą reikia dažnai

Nors geriausiai dantis nuo ėduonies apsaugo pastos su fluoru, jos tinka taip pat ne visada. Kai kurie stomatologai jas naudoti pataria tik tiems, kurių dantys dar nėra smarkiai pažeisti ėduonies. Likusiems geriausia rinktis pastą su mineralais ir vitaminais. Pastos su fluoru netinka ir turintiems dantų protezus ar implantus, nes didesnė fluoro koncentracija gali juos tirpdyti.

Beje, fluoras, patekęs į organizmą, veikia kaip toksinas, kitaip tariant sukelia apsinuodijimo simptomus. Tiesa, tam reikia nemažą jo kiekį nuryti. Tačiau būtent todėl pastos su fluoru pavojingos mažiems vaikams, kurie dar nemoka po dantų valymo gerai išskalauti burnos. Todėl tėvai turėtų atkreipti dėmesį, kad vaikams yra gaminamos specialios pastos be fluoro.

Šiaip ar taip, O. Žaltauskienė bet kokias pastas pataria keisti gan dažnai. Mat prie jų veikliųjų medžiagų priprantama. „Jei reikia, galima varijuoti pastų rūšimis. Jei didelių problemų nėra, tiesiog pakeiskite firmą. Tik nepamirškite, kad plačiai reklamuojamos pastos skirtos žmonėms, kurie neturi ypatingų problemų“, - patarė pašnekovė.

Kaip pastos kaina susijusi su kokybe? Nors gali netikti ar nepatikti net labai brangi pasta, vis dėlto pastos kokybė nuo kainos priklauso. Jei pasta kainuoja vos kelis litus, mažai tikėtina, kad joje daug veikliųjų medžiagų. Tačiau keliasdešimt litų už pastą mokėti taip pat nebūtina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)