Iš atliktos apklausos duomenų tampa aišku, kad Lietuvos gydymo įstaigose vis labiau įsigali „dviejų greičių“ pacientų aptarnavimo sistema.

„Internetu jau naudojasi daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų, - pranešime spaudai cituojamas gyd. Mindaugas Žiukas, interneto portalo Pincetas.lt savininkas, - todėl vis ryškiau tokiu būdu vykdomoje apklausoje stebime socialinių skirtumų sąlygojamą atskirtį tarp žmonių“.

Ryškiausiai tokia atskirtis matoma analizuojant pacientų sugaištą laiką prie universitetinių ligoninių gydytojų durų. Galima teigti (ir trim iš keturių atvejų nemeluoti), kad universitetinėje ligoninėje per 30 minučių nuo paskirto laiko savo gydytojo nepamatęs pacientas nepamatys jo ir per kitą pusvalandį.

Panašu, kad Lietuviškos gydymo įstaigos net labai norėdamos nesugeba dirbti efektyviai. Net tie pacientai, kurie už konsultacijas susimoka tiek oficialiai, tiek atsilygina gydytojams papildomai, verčiami gaišti eilėse. Net pačiose brangiausiose privačiose klinikose tikimybė gauti konsultaciją numatytu laiku – tik apie 30 procentų. Tai naujas reiškinys Lietuvos privačios medicinos padangėje – ji pradeda persipildyti valstybinių poliklinikų atsisakiusiais pacientais.

Palyginti su praėjusiais metais, eilės sutrumpėjo tik valstybinėse poliklinikose. Tyrimo autorių nuomone, daugumoje atvejų tai susiję su vis didesnės dalies pacientų pasirinkimu gauti sveikatos paslaugas kitokiose medicinos įstaigose.

Tyrimo duomenimis, šiuo metu trumpiausios eilės susidaro privačiose Klaipėdos klinikose. Iš didžiųjų gydymo įstaigų labiausiai per metus pacientų srautų valdymą pagerino Vilniaus centro poliklinika.

Tyrimo metu analizuota daugiau nei 16 tūkstančių pacientų anketų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)