Tai pirmoji tokia operacija, kuri rodo, kad suaugusio žmogaus kamieninės ląstelės drauge su perkurtomis biologinėmis medžiagomis gali "iš esmės pagerinti chirurgų galimybes gydyti rimtai sergančius pacientus", sakė Bristolio (Didžioji Britanija) universiteto profesorius Martinas Birchallas, kuris yra vienas šio tyrimo autorių.

"Manome, jog ši sėkmė įrodė, kad esame prie naujos chirurgijos ... eros slenksčio", - sakoma jo pareiškime.

Trachėjos ar bronchų praradimas yra labai rimtas nuostolis ir bandymai juos pakeisti susidurdavo su didelėmis problemomis, tokiomis kaip organizmo imuninės sistemos atmetimo reakcija, nekrozė - nevaldomas ląstelių žuvimas - ir mirtį sukeliantis kraujavimas.

Tuberkulioze serganti Claudia Castillo galėjo netekti kairiojo plaučio, nes liga neatkuriamai pažeidė jį su trachėja jungiantį bronchą.

Gydytojai paaiškino, jog galėtų išbandyti dar neišbandytą metodą ir pakeisti nebefunkcionuojantį kvėpavimo taką.

"Iš pradžių bijojau, nes buvau pirmoji pacientė, bet pasitikėjau savo gydytojais, - pranešime spaudai sako C.Castillo. - Galimybė išvengti viso mano plaučio pašalinimo, vietoje to pakeičiant tik sergantį bronchą, man buvo unikali proga grįžti į normalų gyvenimą".

Jai davus sutikimą, mokslininkų ir chirurgų iš Ispanijos, Italijos ir Didžiosios Britanijos grupė ėmėsi šios užduoties.

Naudodamiesi nauja technologija, kurią išplėtojo Paduvos universitetas, mokslininkai paėmė neseniai mirusio 51 metų donoro trachėją ir pašalino nuo jos visas ląsteles, kurios iš esmės buvo nuvalytos chemikalais.

Kitas žingsnis buvo gyvo audinio atkūrimas naudojant C.Castillo kamienines ląsteles, kurios buvo paimtos iš jos kaulų čiulpų, padaugintos M.Birchallo laboratorijoje ir augimą stimuliuojančiais baltymais priverstos išsivystyti į kremzlės ląsteles. Tas metodas iš pradžių buvo sukurtas osteoartritui gydyti.

Tada ląstelės "užsėtos" ant to iš donoro paimto biologinio skaidulinio karkaso. Po to transplantas kelias dienas buvo laikomas specialiame bioreaktoriuje, kuriame ląstelės virto ištisiniu audiniu.

Tada ta trachėja buvo apauginta epitelio ląstelėmis, kurios padeda išlaikyti stambius kvėpavimo takus švarius ir pašalinti visus svetimkūnius.

Galiausiai per operaciją C.Castillo pažeistas bronchas buvo pašalintas ir vietoje jo buvo įsodintas transplantas. Operacija buvo visiškai sėkminga, pažymi straipsnio, kurį spausdina žurnalas "The Lancet", autoriai.

"Per keturias dienas po persodinimo transplantas pasidarė beveik neatskiriamas nuo gretimų normalių bronchų", - sakė Barselonos universiteto, kuriame buvo atlikta operacija, profesorius Paolo Macchiarini. Jis yra pagrindinis tyrimo autorius.

Po operacijos praėjus vos dešimčiai dienų, C.Castillo buvo išrašyta iš ligoninės ir galėjo grįžti pas du savo vaikus, kurių vienam yra penkiolika, o kitam - ketveri metai.

"Manome, kad ši pirmoji patirtis reiškia labai svarbų medicinos slenkstį ir viltį, kad bus atvertos durys saugiai ir recipientui pritaikytai kvėpavimo takų transplantacijai ir suaugusiems žmonėms, ir vaikams", - daro išvadą tyrimo autoriai.

Pačiai C.Castillo rezultatai jau yra akivaizdūs. "Dabar džiaugiuosi gyvenimu ir esu labai laiminga, kad mano liga buvo išgydyta", - sakė ji.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją