Pastarosiomis dienomis nemažai Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos chirurgų, kuriems nuo 28 iki 50 metų, pasiekė Danijos personalo paieškos kompanijos, turinčios atstovybę Kaune, siūlymai vykti į šią Skandinavijos šalį arba jai priklausančią Grenlandiją. Laiškus gavę medikai užsieniečių viliones vertina atsargiai ir kol kas nepuola krautis lagaminų. Bet dalis chirurgų pasiūlymų ir telefonų numerių neišmeta.

Panašus tos pačios Danijos kompanijos skelbimas nuo praėjusių metų spalio puikuojasi ir Lietuvos gydytojų sąjungos interneto svetainėje. Tačiau pernai "Medico trust" mūsų šalyje ieškojo radiologijos specialistų, o šiemet nusitaikė į vienos prestižiškiausių specialybių - chirurgijos - atstovus.

Pinigais nesuviliosi?

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Chirurgijos klinikos vedėjas Artūras Razbadauskas yra gavęs ne vieną tokį siūlymą, tačiau naujausias mediką nustebino dėl to, kad buvo adresuotas jam asmeniškai.

"Ant voko ranka užrašyta mano pavardė ir vardas. Jei tikėtum tuo, kas rašoma laiške, gali pagalvoti, kad jie siūlo išties puikias sąlygas, - pasakojo gydytojas. - Pasirašius sutartį būtų pasiūlyti intensyvūs kelių mėnesių danų kalbos kursai čia pat, Klaipėdoje. Įdomiausia, kad tokia galimybė būtų suteikiama ir mediko šeimos nariams. Atvykus į Daniją pirmus tris mėnesius taip pat tektų mokytis danų kalbos. Tuo pat metu būtų pasiūlytas darbas kurioje nors šios šalies ligoninių ir mokamas 60 tūkst. Danijos kronų (maždaug 24 tūkst. litų) atlyginimas. Be to, nekainuotų nei kelionė ten, nei pragyvenimas. Ir darbo sąlygos kitokios nei Lietuvoje. Vieną parą budi, trys - laisvos. Manau, jauniems chirurgams tai iš tiesų puiki galimybė."

A.Razbadauskas tikino, kad jis tokiais pinigais nesusiviliotų, nes ir Lietuvoje uždirbantis pakankamai. Gydytojas - veiklus žmogus. Be pareigų ligoninėje, medikas dar konsultuoja privačioje ambulatorijoje ir dirba mokslinį darbą Klaipėdos universitete, todėl vykti į užsienį A.Razbadauskui nėra ko. Be to, jis yra gimęs Klaipėdoje ir laiko save uostamiesčio patriotu. Chirurgo teigimu, į užsienį dažniausiai išvyksta tik tie, kurie neįsitvirtina mūsų šalyje. Ir tai ne dėl pinigų, o dėl visai kitų priežasčių.

LŽ vakar mėgino surinkti "Medico trust" atstovybės Kaune telefono numerį, bet juo arba niekas neatsiliepdavo, arba malonus moteriškas balsas patardavo pasitikrinti numerį.

Medikų emigracija mažėja

Jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga tvirtino apie viliojamus užsieniečių siūlymus medikams sužinojęs tik iš LŽ, nes pats jokių laiškų nėra gavęs. "Matyt, nei britams, nei skandinavams ligoninių vadovų nereikia, - juokėsi jis. - Klauskite pačių gydytojų. Tačiau galiu pasakyti viena - per 15 ligoninės veiklos metų mūsų kolektyvą paliko tik vienas gydytojas."

Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos priežiūros išteklių valdymo skyriaus vedėjas Jonas Bartlingas patikino, kad per pastaruosius ketverius metus medikų, išvykstančių į užsienį dirbti pagal specialybę, sumažėjo. "Tokią išvadą darome įvertinę tai, kiek gydytojų kreipiasi į ministeriją dėl pažymų apie gauto mediko diplomo atitikimą Europos Komisijos direktyvos reikalavimams, - sakė jis. - Prieš trejus metus, 2005-aisiais, tokių pažymų išrašėme 350, 2006 metais - 190, pernai - per 100, pirmąjį šių metų pusmetį apie 50. Taigi galime teigti, kad medikų emigracijos tempas sumažėjo."

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis mūsų šalies gydytojų atlyginimas pernai buvo 3500 litai. Greta Jūrininkų ligoninės esančios Klaipėdos universitetinės ligoninės interneto svetainėje kiekvieną ketvirtį atnaujinama informacija apie šios gydymo įstaigos darbuotojų atlyginimus. Tarkim, liepos mėnesį šios ligoninės gydytojai vidutiniškai uždirbo beveik 6 tūkst. litų.