Amžinė makulos degeneracija (AMD) – tai dėl amžiaus atsirandantis centrinės tinklainės – geltonosios dėmės arba makulos – pakenkimas. Makula, nuo kurios priklauso centrinis regėjimas, sensta ir silpnėja, joje esančios ląstelės nyksta, todėl pradeda blogėti centrinis regėjimas.

Per akciją Šiauliuose patikrinta beveik 600 žmonių, iš jų - 40 proc. diagnozuota AMD požymių. Panašūs rezultatai gauti Vilniuje – apie 30 proc. sergančiųjų AMD. Mažiausiai žmonių AMD požymių diagnozuota Kaune. Šiame regione patikrinta kiek daugiau nei 400 žmonių, iš jų 22 proc. nustatyti šiai akių ligai būdingi pokyčiai. Iš viso per akciją patikrinta apie 1,4 tūkst. vyresniųjų.

Apie ligą žino mažai

Vyresniųjų akių tikrinimo akcija oftalmologai siekė atkreipti dėmesį į grėsmingą akių ligą – amžinę makulos degeneraciją. „Akcijos rezultatai parodė, kad labai mažai žmonių žino apie šią klastingą akių ligą. Net 95 proc. atėjusių pasitikrinti akių apie AMD nebuvo girdėję. Tik maža dalis apie AMD sužinojo iš pranešimų žiniasklaidoje, raginančių ateiti pasitikrinti dėl šios ligos“, - pranešime spaudai cituojama Kauno medicinos universiteto akių klinikos gydytoja dr. Jūratė Balčiūnienė.

Akcijos metu sergantiesiems AMD buvo suteikta išsami informaciją apie šią ligą bei jos rizikos veiksnius, paaiškinti galimi prevencijos būdai. Medikai atėjusiesiems patarė aktyviau gyventi, daugiau judėti, valgyti daug daržovių, ypač žalių lapinių (brokolių, špinatų, žaliųjų žirnelių), morkų bei pomidorų. Jeigu liga nėra toli pažengusi, gydytojai rekomendavo gerti specialius maisto papildus, į kurių sudėtį įeina liuteinas ir zeakstantinas, vitaminai E ir C, nes maisto papildai kol kas vienintelis būdas, leidžiantis pristabdyti ligos progresavimą.

Ragino labiau rūpintis savo akimis

Oftalmologė Jūratė Balčiūnienė tikisi, kad po šios akcijos žmonės labiau rūpinsis savo akimis ir daugiau dėmesio skirs ankstyvai šios ligos diagnostikai bei prevencijai. Akcijos metu susirinkusiems buvo dalijami ir „Amslerio“ tinkleliai, kurių dėka žmogus pats gali pasitikrinti, ar neserga AMD.

Sergamumas AMD Lietuvoje ir visame pasaulyje didėja, o prognozės ateičiai taip pat nėra optimistinės. Vis didėja senstančių žmonių dalis populiacijoje, daugėja sergančiųjų su amžiumi susijusiomis ligomis.

Išsivysčiusiose šalyse dėl šios ligos regėjimo netenka daugiau nei 2 proc. vyresnių nei penkiasdešimties, o 30 proc. vyresnių nei 75 metų žmonių nustatoma AMD. Manoma, kad Lietuvoje žmonių, sergančių toli pažengusia AMD forma, yra apie 13 tūkst. Kasmet šia liga suserga apie 850-1600 žmonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją