Klaipėdos jūrininkų ligoninės Chirurgijos klinikos vedėjas Artūras Razbadauskas prisimena, kaip į jį kreipėsi apie 60 metų amžiaus pacientas Albertas Šarauskas. Iš pradžių į pilvo skausmus jis nekreipė dėmesio. Tačiau prieš ketverius metus vyras pasijuto blogiau.

„Po truputį pradėjo kraujuoti iš žarnyno. Prasidėjo vizitai po gydymo įstaigas. Gydytojų verdiktas skambėjo grėsmingai – auglys. Kai birželio mėnesį Jūrininkų ligoninėje „tvarkiausi“ širdį ir kraujagysles, mane perkėlė į Chirurgijos skyrių. Mane operavo gydytojas A. Razbadauskas. Po ilgokai užtrukusios operacijos dar savaitę pagulėjau ligoninėje. Gydytojas lankė kelis kartus per dieną, net vakarais užsukdavo. Ir slaugytojos labai buvo geros“ , – operaciją prisimena A. Šarauskas. Pacientas sako, jog dabar jaučiasi gerai, vaikšto, dirba kasdienius darbus. Kraujavimo nebeliko. Vyras pakeitė savo mitybos įpročius.

„Tai buvo sudėtinga ir gana nauja operacija. Laimei, tris valandas trukusi operacija praėjo sklandžiai, be komplikacijų. Šeštą parą A. Šarauskas buvo išleistas namo“, – prisimena A. Razbadauskas.

Pacientui buvo diagnozuotas auglys tiesiojoje žarnoje. Jam kardiologai atliko kardiologinę operaciją, o chirurgai – laparoskopinę (minimaliai invazinę) auglio operaciją.

Pasak A. Razbadausko, kolorektaliniai augliai (tiesiosios žarnos auglys) – gana dažna liga. Anksčiau jie atsirasdavo pagyvenusiems ir seniems žmonėms, dabar ne naujiena diagnozuoti ir jauniems. Augliai gali būti gėrybiniai ir piktybiniai. Pasakyti, koks jis, galima tik išoperavus.

A. Razbadauskas sako, jog auglių žarnyne išvengti galima atidžiau prižiūrint mitybą ir laiku pastebėjus prasidėjusius negalavimus. Jei staiga ilgesniam laikui pasikeitė tuštinimosi pobūdis – be aiškios priežasties pradėjo užkietėti viduriai ar dažnas, bet negausus tuštinimasis, jei žmogus pastebi tuštinimąsi su krauju, pradėjo dažnai pūsti pilvą – būtina kreiptis į gydytoją! Tai nebūtinai yra žarnyno vėžio simptomas, bet reikėtų padaryti kai kuriuos tyrimus šiai diagnozei paneigti.

Nors dieta visiškai nuo vėžio neapsaugos, bet įtakos gali turėti, todėl reikia valgyti mažiau mėsos, riebaus maisto, o daugiau daržovių, vaisių, maistinių skaidulų, vartoti vitaminus C, E, A, seleną. Kad viduriai išliktų laisvi, patartina daugiau valgyti skaidulinių medžiagų, pavyzdžiui, sėlenų.

Reikia susirūpinti, jei tiesiojoje žarnoje atsiranda polipų (išaugų) arba jie buvo diagnozuoti tėvams ar seneliams. Polipus reikia pašalinti, nes iš jų atsiranda vėžys. Jei bent vienam iš tėvų yra buvęs storosios žarnos vėžys, sulaukus 45-50 metų, kartą per metus būtina profilaktiškai pasitikrinti. Jungtinėse Amerikos Valstijose kiekvienam, sulaukusiam 50 metų, pakliuvus pas bet kurios srities gydytoją, ištiriama ir riestinė bei tiesioji žarna.

Beje, tiesiosios žarnos vėžį galima nustatyti anksti – tuomet jis išgydomas. Jei liga užleista, išplitusios metastazės – prognozė gali būti bloga.