Prieštaringi tyrimai dėl Cezario pjūvio

Gan ilgai buvo manoma, kad svarbiausia, jog gimdymas vyktų sklandžiai ir be komplikacijų. Anot legendinio britų ginekologo, tokia nuostata yra trumparegiška ir nenaudinga ateities visuomenei.

„Ginekologai vis dar rūpinasi tik kūdikių bei motinų mirtingumu bei sveikata. Tačiau šiandien, kalbant apie gimdymą, būtina rasti naujus kriterijus“, - sakė medikas gydytojams bei besilaukiančioms mamytėms surengtoje konferencijoje „Gydymo menas ir mokslas“.

M. Odentas prieš keletą dešimtmečių įsteigė Pirminės sveikatos tyrimų centrą, kuris tiria hipotezę, kad žmogaus sveikata yra formuojama vadinamuoju pirminiu laikotarpiu. Medikas, parašęs 11 knygų apie natūralų gimdymą bei jam reikalingas sąlygas, pirmasis Europoje įkūrė ir namų aplinkos gimdyklas bei gimdymo baseinėlius.

Ginekologas pateikia netradicinį požiūrį į pasaulyje nenumaldomai populiarėjančias Cezario pjūvio operacijas. Anot jo, nors šiuo metu jos atliekamos taikant epidurinę nejautrą, kai nuskausminama tik tam tikra kūno dalis, ši procedūra nėra tokia „nekalta“, kaip manoma.

Kai kurių mokslininkų eksperimentai parodė, kad, pavyzdžiui, avys, pagimdžiusios epidurinės nejautros sąlygomis, nesidomi savo ėriukais, kitaip tariant, netenka motinystės instinkto. Žmonės yra socializuotos būtybės, todėl jų elgesys – daug sudėtingesnis. Kita vertus, visi žinduliams būdingi instinktai mums taip pat nesvetimi.

„Šiandien Cezario operacija nesudėtinga, todėl ją galėtume pasiūlyti visoms besilaukiančioms moterims. Tačiau ar tai naudinga kūdikiui?“ – svarstė medikas.

Anot jo, visame pasaulyje nusistovėjusi nuostata, kad jeigu kūdikio padėtis moters gimdoje netaisyklinga, t. y. jis gims ne galvute, kaip įprasta, bet sėdmenimis, moteriai rekomenduojamas Cezario pjūvis. Toks siūlymas iš tiesų yra pagrįstas.

„Buvo tiriamos dvi gimdyvių grupės. Vienoje iš jų moterys, esant vadinamajai sėdmeninei pirmeigai, gimdė natūraliai. Kitos grupės moterims buvo atliekamas Cezario pjūvis. Jei kalbėsime apie motinos ir kūdikio sveikatos būklę bei komplikacijas, šie rodikliai buvo prastesni natūraliai gimdžiusių moterų grupėje.

Tačiau norvegų mokslininkų studija, keletą metų analizavusi tūkstančius 18 metų šauktinių, nustatė, kad jaunuoliai, kurie gimė sėdmenine pirmeiga natūraliu būdu, turi patį aukščiausią intelekto koeficientą. Tuo tarpu ištraukti per Cezario pjūvio operaciją pasižymėjo daug prastesniais intelektualiniais sugebėjimais. Taigi galvojant apie perspektyvą, galimi skirtingi pasirinkimai“, - teigė M. Odentas.

Autizmo priežastis – „skatinamieji“

Anot M. Odento, gimdymo metu išsiskiriantis hormonas oksitocinas, kuris verčia susitraukti gimdą, dar vadinamas „meilės hormonu“, taip pat gali pakreipti asmenybės raidą viena ar kita linkme.

Su gyvūnais eksperimentuojantys mokslininkai pastebėjo, kad ką tik pagimdžiusių žiurkių kraujo suleidus lytinio gyvenimo nepatyrusioms žiurkėms, pastarosios pradėdavo elgtis motiniškai. Panašiai elgėsi ir gyvūnai, kuriems į smegenis būdavo sušvirkščiama oksitocino.

Remiantis šiais tyrimais, iškelta hipotezė, kad motinos bei vaiko hormonų pusiausvyros sutrikdymas gali turėti įtakos žmogaus elgesiui ateityje. Pavyzdžiui, vaikams, kuriems po gimdymo prireikė reanimacijos, būdinga didesnė rizika nusižudyti paauglystėje.

Polinkį į nusikalstamą veiklą ši teorija aiškina nesugebėjimu išreikšti meilę sau bei kitiems, t. y. nesugebėjimu mylėti. Anot M. Odento, gimdymo metu labai svarbus pirmasis akių kontaktas tarp mamos ir vaiko, nors medikai daro viską, kad jį apsunkintų.

„Visi žinduoliai iškart po gimimo turi labai trumpą laiko tarpą, kuris niekada nepasikartos. Tai akimirka, būtina mamos ir vaiko ryšiui sukurti“, - teigė medikas.

Jei pirmasis akių kontaktas nepavyksta, užsimezga daugelis šiuolaikinius paauglius kamuojančių socialinių ir psichologinių problemų – pradedant savižudybėmis, baigiant narkomanija.

„Kai kurie antropologai su neįvykusiu akių kontaktu sieja netgi autizmą. Vis dėlto aš šią ligą siečiau su ilgesniu laikotarpiu. Beje, japonai, nustatę, kad vienoje ligoninėje gimę vaikai dažniau tapdavo autistais, įrodė, kad joje gimdymas labai dažnai būdavo skatinamas“, - pasakojo M. Odentas.

Šizofrenijos priežastys

Pirminis gyvenimo laikotarpis išprovokuoja tam tikrus genų derinius, nuo kurių priklauso vienas ar kitas psichikos sutrikimas.

„Anksčiau tirdami sveikatos kilmę, ligas, žmogaus elgesio tipus ir asmenybę, mokslininkai buvo linkę atskirti genetinius ir aplinkos veiksnius. Buvo manoma, kad aplinka žmogų pradeda veikti tik jam gimus. Tačiau taip nėra“, - įsitikinęs ginekologas.

Tiesa, žmonija, anot M. Odento, apie tokius tyrimus nenori girdėti. Mat tūkstančius metų ji pati vaisiaus vystimąsi trikdė. Galiausiai nenatūralus tapo ir gimdymas.

M. Odento teigimu, vaisiaus gyvenimo vidurys motinos įsčiose gali būti laikomas kritiniu laikotarpiu, kai gali atsirasti tokie sunkūs psichikos sutrikimai, kaip šizofrenija ir autizmas.

„Olandijoje buvo pastebėta, kad per karą, 1944 m., kai šalyje siautė badas, labai daug naujagimių atsidūrė šizofrenijos rizikos grupėje. Taip pat šia liga dažniau grėsė tiems, kurie savo tėčius prarado dar būdami motinos įsčiose. Kūdikiai, kurių tėčiai žuvo jau pirmaisiais jų gyvenimo metais, padidintos šizofrenijos rizikos grupėje neatsidūrė. Savo tiriamuosius mokslininkai stebėjo 35 metus“, - pasakojo medikas.

Anot M. Odento, fizinė bei psichinė motinos savijauta bei nėštumo metu gerti vaistai gali turėti įtakos net tokioms ligoms, kaip 2-ojo tipo cukrinis diabetas.

Alternatyvus mamų judėjimas

Lietuvoje daugėja moterų, kurioms priimtinos M. Odento nuostatos, todėl jos ryžtasi gimdyti ne ligoninėje, o namuose.

„Lankau pasiruošimo gimdymui kursus, todėl psichologiškai jaučiuosi stipri. Kursuose mūsų neskatina gimdyti namuose, tačiau informacija apie visas įmanomas alternatyvas suteikiama“, - pasakojo viena besilaukianti konferencijos dalyvė.

Jauna moteris tikino visiškai nebijanti gimdyti be medicininės aparatūros bei ligoninės personalo. Esą jei gimdymas komplikuosis, juk visada galima važiuoti į ligoninę.

„O kai gimdai ligoninėje, tik žiūrėk, kad tau nesuleistų skatinamųjų. Natūraliai gimdymas gali tęstis net tris paras. Tuo tarpu ligoninėje jau po septynių valandų medikai pradeda skatinti gimdymą ir net neperspėja apie tai. Ne viena mano draugė dėl to skundėsi“, - tvirtino būsima mamytė.

Anot jos, gimdyti namuose gali padėti natūralų gimdymą propaguojančios akušerės ar gydytojos, tačiau pribuvėjomis labai dažnai tampa ir tokiu pačiu būdu jau ne vieną vaiką gimdžiusios moterys, kurios neturi specialaus išsilavinimo.

Toks gimdymas nieko nekainuoja – kiekviena gimdyvė pribuvėjai atsidėkoja taip, kaip sugeba. „Paprastai tai būna ne pinigai, o kokia nors dovanėlė. Tačiau atsidėkoti būtina – kad vėliau susitikus nereikėtų iš gėdos pereiti į kitą gatvės pusę“, - juokėsi pašnekovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)