Pasak Anglijos atsakingų veterinarijos specialistų, šis atvejis parodė, kad fermeriams reikia būti atsargiems, perkant galvijus iš valstybių, kuriose buvo nustatyta Mėlynojo liežuvio liga. Galvijų pirkėjai turi pagalvoti, kaip apsaugoti savo verslą ir pirkti gyvulius tik įsitikinę, kad jie yra nepriekaištingos sveikatos. Veterinarijos specialistai priminė ūkininkams, kad norint išvengti nuostolių, susijusių su Mėlynojo liežuvio liga, reikia galvijus vakcinuoti, nes šiuo metu tai yra veiksmingiausia prevencijos priemonė. Siekiant, kad virusas neplistų toliau, buvo imtasi priemonių – nustatyta apsaugos zona, uždraustas gyvulių judėjimas šioje zonoje, išskyrus vakcinuotus galvijus.

Mėlynojo liežuvio liga nustatyta ir Švedijos Hallando srityje, kurioje atsakingi veterinarijos specialistai taip pat ėmėsi visų reikalingų priemonių, kad apsaugoti aplinkinius ūkius nuo galimo ligos plitimo.

Pirmą kartą šį liga nustatyta ir Vengrijoje. Šiaurinėje Vengrijos dalyje, netoli Farraytanya miesto, Gelej kaimo fermoje, kurioje buvo laikomi 379 galvijai, 4-iems jų nustatyta mėlynojo liežuvio liga. Sergantys gyvuliai buvo nedelsiant sunaikinti.

Mėlynojo liežuvio liga serga galvijai, avys, ožkos, vienkupriai kupranugariai, laukiniai atrajotojai. Ligos platintojai yra Culicoides mašalai. Užsikrėtusiems gyvūnams pakyla temperatūra, burnos gleivinėje susidaro opos, erozijos, patinsta ir pamėlsta liežuvis. Gyvuliai šlubuoja, išsenka.

„Lietuvoje ši pavojinga gyvūnų liga pasireiškusi nebuvo. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vykdydama mėlynojo liežuvio ligos kontrolę, tiria galvijus, avis ir ožkas, įvežamus į Lietuvą iš šalių, kuriose buvo nustatyta mėlynojo liežuvio liga. Šiais metais ištirti 987 importuoti galvijai, 9 avys ir 8 ožkos“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjas Mindaugas Kašinskas.

2008 m. Mėlynojo liežuvio liga nustatyta Belgijoje, Čekijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Liuksemburge, Portugalijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Tunise, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Vengrijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją