Skandalo neišsigando

Susikompromitavusį ir darbo Panevėžio apskrities ligoninėje netekusį mediką pirmiausia priglaudė Pasvalio konsultacijų poliklinika bei Panevėžyje esanti J.Pauliuko šeimos klinika, o prieš savaitę – ir Kupiškio ligoninei pavaldi Konsultacijų poliklinika. Jos atstovai neslepia, kad dvidešimt aštuonerių metų darbo stažą turinčio ir kažkada didelį pacientų pasitikėjimą užsitarnavusio R.Pakšio paslaugų atsisakyti neskubama dėl specialistų trūkumo. O ir ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo ir neteisėtų biomedicininių tyrimų kuruojantys Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros prokurorai su prašymu sustabdyti vidaus ligų gydytojo medicininę veiklą į teismą nesikreipė.

Kupiškio ligoninės vedėjo pavaduotoja Roma Ramanauskienė „Sekundei“ patvirtino, kad R.Pakšys ligonius jau priima. „Šiandien jis atvažiuoja antrą kartą. Praėjusią savaitę buvo aštuoni lankytojai ir dabar jo žmonės laukia. Pacientai nesiskundžia, nepastebėjome, kad būtų gydytojo išsigandę. Ir mums tokią patirtį turintis medikas labai reikalingas, nes specialistų trūksta“, – vakar kalbėjo ligoninės atstovė.

Pašnekovė informavo, kad R.Pakšys įdarbintas bandomajam laikotarpiui. Abejotinos reputacijos gydytojo darbo laikas Konsultacijų poliklinikoje priklausys ir nuo teismo sprendimo.

„Kadangi gydytojas turi licenciją, jis kol kas priimtas bandomajam laikotarpiui, o vėliau žiūrėsim. Tačiau tikrai jo darbo kažkaip ypatingai nežadam stebėti. Kol teismas kitaip nenusprendė, juo pasitikim ir nebijom – mūsų sprendimams kalbos ir apkalbos įtakos neturi. Manau, kad ilgainiui ir ligoniai jį įvertins“, – sakė R.Ramanauskienė.

Teismas dar negreit

Buvęs Panevėžio apskrities ligoninės medikas apie savo veiklą naujoje darbovietėje kalbėti nepanoro. „Viską, ką darau ir kaip darau, parodys gyvenimas. Tiesiog dirbu savo darbą ir nelabai suprantu, ko jūs norite. Aš su žiniasklaida visiškai nenusiteikęs bendrauti, nematau tikslo ką nors komentuoti“, – teigė R.Pakšys.

Apie skandalingai Panevėžio apskrities ligoninę išgarsinusio buvusio kolegos veiklą kalbėti nenorėjo ir vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinos reikalams Violeta Smilgienė: „Čia sena istorija, seniai jis pas mus nedirba – tik to ir betrūktų, kad dirbtų. O ką ir kodėl jis dabar daro, ne mano reikalas.“

Gydytojus licencijuojančios Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Ramelis patvirtino, kad mediko veikla sustabdyta gali būti tik teismo sprendimu arba nutartimi.

„Ikiteisminis tyrimas dar nėra pagrindas stabdyti gydytojo veiklą, nes kaltė neįrodyta. Vykdysime tai, ką nutars ar nuspręs teismas“, – sakė A.Ramelis.

Tikėtina, kad bandomaisiais triušiais savo pacientus pavertęs precedento neturinčios istorijos dalyvis ligonius priiminėti galės dar ilgai: R.Pakšiui iškeltos baudžiamosios bylos ikiteisminį tyrimą kuruojanti Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausioji prokurorė Sandra Povilonienė patikino, kad medžiaga teismą pasieks dar tikrai negreit ir kol kas fantazuoti apie gydytojo nušalinimą nuo pareigų nereikia.

„Jei norit sužinoti apie tyrimo eigą, pasiskaitykit senus laikraščius – gal tada suprasit, kokio masto yra medžiaga ir kiek laiko tyrimas užims. Kol kas vyksta ekspertizės, tad į teismą byla bus atiduota tikrai negreit. Taip, prokuroras gali kreiptis į teismą dėl gydytojo nušalinimo nuo pareigų, bet kam čia apie tai fantazuoti. Aš nesikreipiau“, – piktinosi klausimais S.Povilonienė.

Šansų nesuteiks

Kol kas tikra tai, kad nei Pasvalio, nei Kupiškio ar kokio kito miesto ligoninėje susikompromitavęs vidaus ligų gydytojas klinikinių tyrimų atlikti nebegalės. Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) ikiklinikinių ir klinikinių tyrimų skyriaus vedėjas Donatas Stakišaitis informavo, kad tokį sprendimą priėmė VVKT komisija.

„Kadangi inspektoriai nustatė reikšmingus pažeidimus, komisija nutarė klinikinių tyrimų užsakovams ir dabar, ir ateityje siūlyti neleisti R.Pakšiui tapti tyrėju, rekomenduoti vietoj jo pasirinkti kitą asmenį. Manau, kad papasakojus visą istoriją nė vienas užsakovas gydytojui nesuteiks jokių šansų, todėl klinikinių tyrimų R.Pakšys tikrai nebeatliks. Abejoju, kad ir jis pats dar norėtų to imtis“, – teigė D.Stakišaitis.

„Sekundė“ ne kartą rašė, kad iš Panevėžio apskrities ligoninės terapeutas savo noru išėjo pernai rugpjūtį, kai išaiškėjo, kad be pacientų žinios gydė juos neregistruotais, eksperimentiniais vaistais.

Apgauti buvo ne tik ligoniai, bet ir tyrimus užsakiusios ir pinigus už tai mokėjusios užsienio farmacijos kompanijos. R.Pakšys nuslėpė, kad keli „eksperimentiniai“ ligoniai yra mirę, užsakovams pateikė neva jų pasirašytas formas ir rentgeno nuotraukas, kurios buvo padarytos praėjus keliems mėnesiams po neva klinikiniuose tyrimuose dalyvaujančių pacientų mirties.

Vidaus ligų gydytojas nuo 2005-ųjų Panevėžio ligoninėje atliko keturis klinikinius tyrimus: išbandė pandeminio gripo viruso vakciną ir atliko po du reumatoidinio artrito bei osteoporozės tyrimus. Iš viso eksperimentinius vaistus vartojo apie keturi šimtai pacientų: apie 50 gydėsi nuo osteoporozės, 25 – nuo reumatoidinio artrito, daugiau nei 300 žmonių buvo paskiepyti eksperimentine vakcina nuo paukščių gripo, nors tokia nei pasaulyje, nei Lietuvoje užregistruota nebuvo. Atliekant tikrinimą paaiškėjo, kad net aštuoni R.Pakšio pacientai vienu metu dalyvavo dviejuose klinikiniuose tyrimuose ir vartojo dviejų rūšių eksperimentinius vaistus, nors tai griežtai draudžiama.

Apie darbą naujoje vietoje susikompromitavęs terapeutas R.Pakšys kalbėti nenori. Pasak jo – į visus klausimus atsakys laikas.