Sveiką mitybą propaguojantis gydytojas ragina žmones atkreipti dėmesį į tai, kokį maistą jie vartoja kasdien. Pats gydytojas savo kailiu išbandė įvairių maisto produktų poveikį organizmui ir dabar gali pasidalyti savo patirtimi.

A.Bložė pabrėžė, kad, norint suvokti, kaip koks produktas veikia organizmą, reikia stebėti pojūčius. Tai iš pradžių būna sunkiau, o vėliau – gana paprasta.

Gydytojas atkreipė dėmesį, kad labai svarbu nepersivalgyti. Saikas valgant – viena svarbiausių geros sveikatos sąlygų, kurios laikytis labai svarbu pagyvenusiems žmonėms, taip pat tiems, kurių silpnesnė virškinimo sistema.

„Kiekvieno žmogaus organizmas individualus, todėl ir ligos pasireiškia skirtingame amžiuje. Pvz., jeigu žmogaus virškinimo sistema gerai veikia, jis ir valgydamas riebų maistą širdies ir kraujagyslių negalavimus pajus tik sulaukęs šešiasdešimties. O jei virškinama prasčiau, širdį diegti pradėti gali keturiasdešimtmečiui ir jaunesniam. Taigi jam ir sveika mityba reikia susirūpinti anksčiau“, – sakė gydytojas.

Vaikams reikia pakankamai sviesto

Anot gydytojo, subalansuota mityba itin svarbi augančiam vaikui. „Deja, patirtis rodo, kad vaikai valgo prastą maistą. Dažnai mityboje vyrauja rafinuoti produktai (bandelės, sausainiai ir pan.), todėl vaikai būna nervingi, dirglūs, išbalę arba nutukę – jiems stinga B grupės vitaminų. Jeigu jie valgytų juodą duoną, apteptą sviestu, jų sveikata tikrai pagerėtų. Sviestas – A vitamino, kuris dalyvauja augimo procese, stiprina imunitetą, šaltinis. Kai jo stinga, vaikai šaukštais gali valgyti sviestą. Šio vitamino dar daug yra morkose, kiaušinio trynyje“, – sakė pašnekovas.

Gydytojas prisiminė, kaip prieš 8–10 metų buvo pradėjęs vartoti išpopuliarėjusį margariną. Po kokio mėnesio susirgo bronchitu. „Supratau priežastį – margarine nėra tiek daug A vitamino. Tad patariu vartoti sviestą, ypač vaikams. Jei vaikai dažnai serga pūlinga angina, duokite jiems pakankamai sviesto. Jau kelių mėnesių kūdikiui galima duoti kruopelytę natūralaus sviesto. Juk nuo seno bronchitą, plaučių uždegimą, net tuberkuliozę žmonės gydydavosi vartodami šuns, meškos, kiškio taukus, kuriuose yra gausu A vitamino“, – sakė A.Bložė.

Jis atkreipė dėmesį, kad, perkopus trisdešimtmetį, sviesto vartoti reikia vis mažiau. Jį reikėtų pakeisti augaliniais riebalais – aliejumi.

Kiauliena apsunkina organizmą

A.Bložė tvirtino neskatinantis vegetarizmo. Mėsos organizmui reikia, ypač vaikams.

Tik gydytojas nerekomenduoja valgyti kiaulienos, kurią organizmas gana sunkiai pasisavina, geriau – triušieną, žvėrieną, avieną, jautieną, veršieną, paukštieną.

Iki soties galima valgyti vaisių, daržovių (saikingiau vartoti raudonuosius burokėlius, nes jie tirština kraują), šviežios ar šaldytos žuvies, įvairių košių, kurias galima paskaninti saulėgrąžomis, lęšiais, soja, sėlenomis, kuriose gausu B grupės vitaminų ir seleno.

Gydytojas sakė nieko blogo nepastebėjo ir valgydamas bulves. Tik suvalgius jų daugiau, sunkiau virškinamas krakmolas.

Organizmui naudingi varškė, kefyras, liesas pienas. Riebūs pieno produktai (grietinė, sviestas, fermentinis sūris) – tik jaunimui. A.Bložė nerekomenduoja valgyti saldumynų, majonezo, daug kiaušinio trynių, margarino, pataria riboti druską ir cukrų.

Keptuvę – iš virtuvės

Gydytojas siūlo atsisakyti rūkytų, sūdytų ir keptų produktų. „Keptuvę iš virtuvės reikėtų išmesti. Kepinant susidaro kancerogeninės medžiagos, skatinančios vėžio vystymąsi. Todėl reikia vengti kepsnių, apskrudintų blynų, šašlykų ir pan. Net organizmui nepakeičiamą juodą duoną siūlau valgyti be plutos. Patarčiau atsisakyti ir mikrobangų krosnelės, kurioje paruoštas maistas sunkiai virškinamas“, – aiškino gydytojas.

A.Bložė negali nudžiuginti ir kavos bei šokolado mėgėjų: „Ar žinote, kaip gaminama kava ir šokoladas? Kavos pupelės vidus, kaip ir kitų augalų sėklos – baltas. Kavai ir šokoladui pagaminti pupeles padegina. O viskas, kas deginta, skrudinta, turi kancerogeninių medžiagų“.

Net kofeino turinčios arbatos nevartojantis gydytojas šokolado ir kitokių saldumynų mėgėjams siūlo valgyti medų, o vietoj kavos ir arbatos mėgautis įvairių žolelių arbata. Tik, įspėja, nesigaminti jos stiprios. Tačiau, pasak A.Bložės, patys geriausi gėrimai – sultys, kompotas ir vanduo. Gydytojas ypač vertina džiovintų obuolių kompotą, kuriame gausu širdžiai reikalingo kalio.

Puikioji šermukšnių arbata

Beje, gerti įvairius gėrimus (geriau rūgštesnius nei saldžius) rekomenduoja pusvalandį prieš valgį, o ne po valgio, kaip įprasta. Atsigėrus po valgio, praskiedžiamos skrandžio sultys, taip apsunkinamas virškinimas. Susirgusiems prostatos adenoma A.Bložė pataria gerti šermukšnių arbatą arba vyną (30 g prieš miegą). Nuo žvynelinės, sako, tinka laukinių našlaičių žiedų arbata.

„Viena iš šios ligos priežasčių – apykaitos sutrikimas: stinga fermentų, nesuskaidomi baltymai. Dėl to pasireiškia ir alergija. Vis daugiau valgome įvežtinių ir įvairių priedų turinčių produktų, kuriems pasisavinti mūsų organizme pristinga fermentų, tad ir tokių bėdų daugėja“, – aiškino gydytojas.

Nuo skausmų išgelbėjo mankšta

A.Bložė turi asmeninės patirties ir gydant osteochondrozę. Būdamas 35 metų, pajuto nugaros skausmus. Pakeitęs mitybą ir pradėjęs daryti mankštą, gydytojas jų atsikratė.

Pasak jo, nuo nugaros skausmų rekomenduojama mankšta nesudėtinga, ją galima atlikti ir žiūrint televizorių. Mankštinami kaklo, krūtinės ir liemens slanksteliai. Mankšta teužtrunka 15 minučių.

Atsistojus reikia kaklą neskubant ir laisvai sukti į vieną, paskui – į kitą pusę. Tai kartoti po 3 kartus. Paskui po 3 kartus į kairę ir į dešinę pasukioti liemenį. Vėliau neskubant pasukti tariamą lanką ant liemens (po 3 kartus į kairę ir į dešinę). Po 3 kartus į abi puses pasisukti atsistojus ant sukamojo disko.

Visus pratimus pakartoti dar kartą. Tik kaklą dar pasukti po 3 kartus į abi puses ratu.

Tokią mankštą reikėtų daryti kasdien. Įpratus mankštintis, ji tetrunka pusvalandį.

A.Bložė pastebėjo, kad mankštos rezultatai pajuntami tik po metų. Sergantiesiems osteochondroze būtina valgyti šaltienos (tik ne kiaulienos), drebučių. Kremzles stiprinančių medžiagų yra ir košėse.