„Makšties, gimdos kaklelio, uretros (šlaplės), dubens uždegiminės ligos vasarą yra kur kas dažnesnės. Šiuo klausimu pasaulyje nėra atlikta daug tyrimų, tačiau darbo praktika rodo, kad vasarą, ypač paskutinįjį, rugpjūčio, mėnesį priimamajame eilėje laukia kur kas daugiau sunegalavusių pacienčių, sergančių būtent minėtomis ligomis nei bet kuriuo kitu metų laiku“, – sako gydytoja ginekologė Vaiva Eringytė.

- Kodėl vasarą pagausėja ginekologinių susirgimų?

- Čia galima paminėti gal net didesnį bakterijų aktyvumą vasarą, netinkamą higieną atlikus savo „didelius reikalus“ tam nepritaikytose vietose, per mažai prausiantis arba iš viso nesiprausiant prieš lytinius santykius. Higienos priemonių reklamos įtaka ne į gerą pakeitė moterų maudymosi įpročius, kalbu apie maudymąsi įsidėjus tamponą mėnesinių metu. Reklama akcentuoja, kad tamponai tiesiog nepamainomas dalykas nusprendus pasipliuškenti kokiame nors vandens telkinyje per mėnesines. Naujoji karta jau net nebesupranta, kaip galima nesimaudyti vasarą mėnesinių metu. Yra netgi tokių, kurios prieš paplūdimio sezoną hormoninėmis kontraceptinėmis tabletėmis specialiai keičia savo mėnesinių ciklą. Mano profesinė patirtis rodo, kad ne viena po tokių maudynių apsilanko ginekologo kabinete. Jei moteris tamponą išsiimtų tuoj pat po maudynių ir jį tinkamose sąlygose pakeistų nauju – būtų viena, bet... Dažna dar kelias valandas ar ilgiau vaikšto su tuo pačiu.

- Ar bikinis gali būti kaltas dėl kai kurių susirgimų?

- Kai kurios moterys yra labai jautrios sintetiniams maudymosi kostiumėliams. Tiksliau, šlapiuose sintetiniuose paplūdimio rūbuose susidaro labai palankios sąlygos grybeliniams procesams. Linkusioms sirgti grybeliniu makšties uždegimu rekomenduojama iš karto, tik išsimaudžius, maudymosi kostiumėlį pakeisti sausu, švariu rūbu – jokiu būdu nebūti su šlapiu drabužėliu. Be to, net po vieno karto maudynių, parėjus namo būtina maudymosi kostiumėlį švariai išplauti, o nepalikti džiūti kur ant virvės iki kito karto, kaip daugelis daro. Neturinčios maudymosi kostiumėlių, mano nuostabai, nebijo jų skolintis. Priminsiu, kad lytiškai plintančios ligos gali būti perduodamos ir buitiniu keliu.

- Su kokiais rūpesčiais vasarą susiduria nėščiosios?

- Jei eidama vasarą per paplūdimį dairysitės nėščių moterų, tai jų tikrai pamatysite. Atkreipiau dėmesį, kad visai be reikalo paplūdimyje jos praleidžia net visą pusdienį. Taip ir norisi priėjus pamokyti, kad eitų į pavėsį, ypač iki 12 nėštumo savaitės. Jau yra duomenų apie apsigimimų riziką. Jūroje išsimaudyti galima. Tačiau nėštumo metu oda yra jautresnė, labiau rausta, yra skausmingesnė, nuo ultravioletinių spindulių ant veido ryškėja pigmentinės dėmes, oda sensta. Būnant saulėje, kyla kūno ir vaisiaus temperatūra. Jei tai vyksta nuolat, pakenkiama vaisiaus smegenims. O kur dar odos vėžio rizika.

- Ar yra ryšys tarp vasaros, meilės ir šlapimo takų ligų?

- Tikriausiai jau visi žinome, kad šlaplės uždegimą galime „pasigauti“ lytiniu keliu. Chlamidijos, ureoplazmos, mikoplazmos ir gonorėja – lytiškai plintantys mikroorganizmai, sukeliantys gimdos kaklelio ir šlaplės uždegimus. Dauguma žmonių vasarą yra meilesni, labiau linkę į atsitiktinius lytinius santykius. Vyksta lytiškai plintančių ligų „turizmas“. Dažnesnių lytinių santykių metu, ypač trūkstant sutepimo, gali traumuotis šlaplė. Tuomet taip pat vargina dažnas, skausmingas šlapinimasis, net neužsikrėtus lytiškai plintančiomis ligomis. Taigi yra šioks toks ryšys tarp vasaros, meilės ir šlapimo takų ligų. Žinotina, kad į šlaplę gali patekti ir kitokių bakterijų. Gausiai šlapinantis, jos pasišalina. Vasarą nepakankamai geriant, šlapinamasi mažiau, bakterijos pasišalina iš šlaplės sunkiau, joms susidaro palankios sąlygos daugintis.

- Kokie simptomai išduoda ligą?

- Visiems makšties uždegimams būdingas vienas bendras požymis – diskomfortas lytiniuose organuose: padidėjęs išskyrų kiekis, peršulys, niežulys, įvairaus intensyvumo nemalonus kvapas. Šlapimo pūslės uretros uždegimą išduoda skausmingas, dažnas šlapinimasis. Dauguma į tai iš pradžių net nekreipia dėmesio, nes visus savo negalavimus „nurašo“ peršalimui. Tai yra tie simptomai, kuriems atsiradus, būtina nedelsiant bėgti į ambulatoriją, kad pirminiai procesai neperaugtų į didesnes bėdas – vidinių lytinių organų, šlapimo pūslės arba inkstų uždegimą. Žinotina, kad pilvo uždegiminė liga – gimdos ir kiaušintakių, gimdos priklausinių arba pilvaplėvės uždegimas – neretai pasireiškia po aborto, gimdymo ar pradėjus nešioti spiralę. Pacientės skundžiasi skausmais pilvo apačioje ir juosmens srityje, karščiavimu. Visus šiuos uždegimus sukelia mikroorganizmai, kažkada, gal net vasarą, įvairiais keliais patekę į makštį. Užleidusi šias ligas, moteris gali likti ne tik nevaisinga – jai gali tekti pašalinti vidinius lytinius organus.

- Kokios bėdos dažniausiai ištinka paaugles mergaites ir mažametes?

- Mergaičių ginekologinės problemos vasarą yra lygiai tokios pačios kaip ir suaugusių moterų. Žinotina, kad jų makšties gleivinė yra plonesnė, ir sąlygos daugintis patekusiems mikroorganizmams yra dar geresnės.

- Kaip apsisaugoti nuo minėtų pavojų?

- Vengti atsitiktinių lytinių santykių. Žinoti, kad prezervatyvas tik iš dalies apsaugo nuo lytiškai plintančių ligų. Neužmiršti asmeninės higienos taisyklių kasdien ir prieš santykius. Nesinaudoti kitų žmonių rankšluosčiais, maudymosi kostiumėliais. Nevilkėti šlapių maudymosi kostiumėlių ypač linkusioms į grybelinius makšties uždegimus. Išsimaudžius mėnesinių metu nedelsiant pasikeisti tamponą. Dažnai keisti higieninius įklotus. Visoms, o ypač nėščioms, būnant saulėje, būtina naudoti apsauginius kremus, gerti daug skysčių. Nėščioms galima pabūti saulėje trumpai, bet ir tai nebūtina.