Ši paradoksali situacija susiklostė, kai balandžio mėnesį sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas pasirašė įsakymą „Dėl viešosios įstaigos Nacionalinis kraujo centras veiklos pertvarkymo“, kuriuo Nacionalinio kraujo centro (NKC) Klaipėdos filialas buvo perduotas privačiai uždarajai akcinei bendrovei „Kraujo donorystės centras“.

Vėliau minėto įsakymas buvo sustabdytas ir atšauktas, tačiau konkurencija tarp šių bendrovių tęsiasi. Kaip DELFI sakė NKC Klaipėdos filialo vadovė Aelita Skarbalienė, bene didžiausią antausį įstaiga gavo antradienį, kai NKC darbuotojai, atvykę į iš anksto su Telšių apskrities ligonine sutartas patalpas kraujo donorystės akcijai, rado juose dirbančius kitus žmones.

„Sužinojome, kad UAB Kraujo donorystės centro darbuotojai prisistatė NKC Klaipėdos filialo atstovais ir ėmėsi vykdyti kraujo donorystės akciją už tikruosios jos sumanytojus. Kai atvyko mūsų darbuotojai, jie pareiškė, kad niekur iš jų nesitrauks, nes taip pat turi teisę čia dirbti“, - pasakojo pašnekovė.

Anot A. Skarbalienės, tai ne pirmas toks atvejis. „Pati savo ausimis negirdėjau, tačiau mums ligoninių atstovai dažnai sako, kad „Kraujo donorystės centro“ darbuotojai prisistato mumis. Jie žino mūsų išvykų grafiką ir stengiasi į tą patį miestą nuvykti diena anksčiau arba tą pačią dieną. Todėl labai dažnai Žemaitijoje tą pačią dieną toje pačioje ligoninėje dirba dvi brigados“, - teigė NKC atstovė.

Nors galiausiai NKC buvo suteiktos kitos patalpos Telšių apskrities ligoninėje, atėjusius duoti kraujo žmones tokia padėtis sutrikdė.

„Atėjo daugybė žmonių, tačiau jie visi buvo pasimetę – nebežinojo, kur eiti. Taigi kraujas, kuris turėtų būti šventas dalykas, tampa konkurencijos objektu. Ir tai problema, nes donorai, kure kraujo duoda metų metus, nuo mūsų nusisuka. Jie teigia, kad privačiai bendrovei kraujo neduos, tačiau nusivylę ir valstybės požiūriu į šią problemą“, - tikino A. Skarbalienė.

Tuo tarpu „Kraujo donorystės centro“ Klaipėdos filialo vadovas Bronius Pliuškys įsitikinęs, kad būtent NKC atstovai yra neteisūs.

„Mes ligoninę aprūpiname kraujo komponentais ir būtent mūsų įstaiga organizavo šią akciją, apie kurią paskelbė vietos laikraštyje. Tad prie ko čia Nacionalinis kraujo centras, man neaišku. Jų pretenzijas man labai sunku komentuoti.

Galbūt tokia padėtis susiklostė todėl, kad šiuo metu ten dirba beveik visi nauji žmonės. Mat praktiškai visas kolektyvas, kuris ten dirbo anksčiau, perėjo į „Kraujo donorystės centrą“. Tačiau visa informacija, taip pat ir apie planuotas akcijas, liko pas juos. Taigi jie naudojasi mūsų įdirbiu“, - tikino B. Pliuškys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją