Dovana stovyklautojams

Marijampolietė Neringa „Valstiečių laikraščiui“ pasakojo su utėlėmis pirmą kartą susidūrusi praėjusį rudenį, kai paauglė dukra grįžo iš vasaros stovyklos.

„Kai dukrą parsivežėm iš stovyklos, pastebėjau, kad ji vis krapšto galvą, tačiau į tai nekreipiau dėmesio, tik liepiau galvą išsiplauti. Bet kai ir po to ji nuolat galvą kasėsi, pažiūrėjau, kas joje dedasi. Maniau, kad atsirado pleiskanų, bet pamačiau kažką po galvą lyg ir bėgiojant. Iš pradžių nepažinau tų gyvių, tik parodžiusi savo mamai, patikėjau, kad dukra užsikrėtė utėlėmis“, - apie savo pažintį su pedikulioze pasakojo 40-metė moteris.

Problemos mastai neaiškūs

Plaukuose, o kartais ir drabužiuose užsiveisusios utėlės į namus džiaugsmo neatneša. Atvirkščiai, apie šias viešnias gėda kam nors prasitarti.

Šių mokslo metų pabaigoje Vilkaviškio rajono mokyklose utėlių buvo aptikta 12 moksleivių plaukuose. O per metus vien tik Marijampolės apskrityje oficialiai išaiškinama daugiau kaip 120 pedikuliozės atvejų.

Visuomenės sveikatos centrų specialistai neslepia, kad šie skaičiai neatspindi viso problemos masto. Mat jie galvas gali tikrinti tik tada, kai tam neprieštarauja vaikų tėvai. Pilnametystės sulaukę moksleiviai tokių patikrinimų kartais nepageidauja.

O akivaizdu - jei utėlių turi vaikai, beveik nekyla abejonių, kad šeimoje jų turės ir suaugusieji.

Pigus ir patikimas

Kaip greičiau išnaikinti nemalonius gyvius, žmonėms dažniausiai pataria gydytojai pediatrai, vaistininkės, kartais kirpėjos. Marijampolietė vaistininkė Irena Barštienė sakė dažnai sulaukianti klausimų, kaip įveikti utėles.

Anot jos, kiekvienas žmogus vaistinėse gali išsirinkti utėles naikinančių losjonų pagal savo piniginės galimybes. Jie kainuoja nuo 5 iki 12 litų. Vienas pigiausių - Čemeryčių vanduo – tai natūralių čemerų šakniastiebių ir šaknų tinktūra.

I.Barštienė mano, kad visų namų vaistinėlėse turėtų būti po buteliuką Čemeryčių vandens. „Utėles naikinantys preparatai paprastai būna malonaus žolelių kvapo ir pagerina galvos kraujagyslių kraujotaką. Pastebėję utėles, žmonės turėtų nedelsdami pradėti kovoti su šiais parazitais reikiamais preparatais. Reikėtų visus darbus mesti į šalį ir pasitelkus kantrybę darbuotis“, - sakė I.Barštienė

Tankios šukos ir kantrybė

Pigiausias, nieko nekainuojantis būdas įveikti utėles - iššukuoti šukomis ir išrinkti glindas (utėlės kiaušinėliai, red. past.). Tačiau utėlės greitai susuka plaukuose vadinamuosius glindų kaltūnus.

„Šiuos net iškirpus žirklėmis, iššukavus, reikėtų ištepti plaukus glindas naikinančiais preparatais. Tada reikia aprišti galvą 15-30 minučių, kad skystis įsigertų į plaukus. Bet vienos tokios procedūros paprastai neužtenka. Po kelių dienų reikia ją pakartoti. Jeigu lieka neišrinktų glindų, jos gali atgyti. Iš jų išsirita utėlės. Vėl prasideda užburtas ciklas. Utėlės - labai gajos. Jei nors viena glinda liks, utėlės tęs pradėtą darbą“, - sakė I.Barštienė.

Kaimo žmonės, išgirdę apie utėles, pataria vyti jas žibalu. Šio kaimuose dar kai kas turi. Žmonės kartais pagalvoja, kad žibalo utėlėms naikinti galima nusipirkti vaistinėse, bet tai - netiesa. Vaistinėse yra vadinamojo „kosmetinio žibalo“. Jis nėra skirtas utėlėms ar kitokiems parazitams naikinti. Kosmetinis žibalas naudojamas tik plaukų augimui pagerinti.

Sudėtingiau naikinti drabužines

„Utėlių atsiranda dėl švaros stygiaus. Nors gyvename civilizuotame laikotarpyje, yra žmonių, kurie nesilaiko elementarių higienos reikalavimų“, - pastebėjo pašnekovė.

Pasak jos, sudėtingiausia išnaikinti drabužines utėles. Tada, pasak I.Barštienės, jau nieko kito nelieka, kaip tik švarinti visus namų kampelius, virinti visų šeimos narių drabužius ir juos lyginti karšta laidyne, geriausia - garine. Ir ne tik drabužius, bet ir patalynę, rankšluosčius. Drabužinės utėlės plinta itin sparčiai, jų visur būna pilna.

Utėlės priskiriamos kraujasiurbių vabzdžių būriui. Kiekvieną gyvūną, pasak mokslininkų, parazituoja vis kita utėlių rūšis. Lietuvoje gerai žinomos ne tik žmonių, bet ir šunų, kiaulių utėlės.

Specialisto komentaras

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro medicinos entomologė Milda Žygutienė:

Pernai Lietuvoje nustatyta 2016 pedikuliozės atvejų, iš jų daugiau kaip pusė – vaikams iki 17 metų. 493 utėlėmis užsikrėtę vaikai gyveno mieste, 595 - kaime.

Per 5 šių metų mėnesius nustatyti 988 pedikuliozės atvejai, 21 proc. daugiau, negu 2007-aisiais per tokį patį laikotarpį.

Ar tai rodo, kad utelėtumas Lietuvoje sparčiai plinta?

Ne, nemanau. Esu įsitikinusi, kad pagaliau ši liga labiau pastebima ir registruojama. Visų trijų rūšių – galvinių, drabužinių, gaktinių, - utėlių įkandimai žmogui sukelia stiprų niežulį, nusikasymus. Šie išsiplečia į egzemą.

Siekdami sumažinti utėlių plitimą Lietuvoje, Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centras su Vilniaus universiteto infekcinių ligų, dermatovenerologijos ir mikrobiologijos klinikos mokslininkais parengė išsamias rekomendacijas, kaip su jomis kovoti. Utėles išnaikinti vaistų ir žinojimo, kaip juos naudoti, nepakanka. Reikia daug kantrybės išrinkti glindas.

Ne visiems utelėmis užsikrėtusiems žmonėms galima naudoti specialius preparatus nuo šių parazitų. Vaikams, kurie yra alergiški preparatams, telieka išrinkti glindas. Jeigu žmogaus plaukai yra trumpi, tai padaryti lengviau, o jeigu ilgi – sudėtinga. Naikinant utėles ir jų kiaušinėlius galima naudojant 4-5 proc. acto tirpalą. Juo sudrėkinus plaukus glindos lengviau atkimba, jas lengviau iššukuoti.

Taip utėles naikinti reikėtų bent dvi savaites kas 3 dienas.

Actu naikinti utėles galima ir vaikams iki penkerių metų bei kūdikių besilaukiančioms ar jau juos maitinančioms motinoms, labai alergiškiems, dermatitu sergantiems žmonėms.