„Narkotikų vartojimas grėsmingai auga. Ne nuostabu, kad kvaišalus paaugliai vartoja net švietimo įstaigose, o vartojančiųjų amžius vis mažėja. Nors tiek ugdymo įstaigos, tiek įvairios organizacijos akcijomis kvaišalų plitimui bando pastoti kelią, įnikusių į narkotikus daugėja. Šioje situacijoje labiausiai gali pagelbėti tėvai – laiku pastebėję pirmuosius požymius“ , - sako Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto Slaugos katedros vedėjas dr. doc. Artūras Razbadauskas.

Apsvaigusių požymiai

Pasak dr. doc. A. Razbadausko, narkotikai būna trejopi: slopinantys, stimuliuojantys ir haliucinogeniniai. Pirmųjų narkotikų pavartojęs žmogus atrodo liguistas. Jis išbąlą, nerišliai kalba, jo judesiai vangūs, monotoniški. Apsvaigusysis nereaguoja į šviesą ir kitus dirgiklius. Iš jo burnos sklinda acetoną ar actą primenantis kvapas. Iš slopinančiųjų narkotikų populiariausias heroinas.

Visai kitaip atrodo stimuliuojančių narkotikų pavartojęs žmogus. Jis labai energingas, aktyvus. Toks asmuo greitai mąsto, kalba, gali tapti net agresyvus. Pastebima, kad jo vyzdžiai išsiplečia ir nuolat kamuoja troškulys. Stimuliatorių grupei priskiriamas amfetaminas („Speed“, ekstazis).

Trečiosios grupės – haliucinogeniniai narkotikai labiausiai kenkia psichikai. Apsvaigęs žmogus nebesiorientuoja aplinkoje, jo elgesys nenuspėjamas. Pavartojusiam šių kvaišalų apsiblausia akys, vyzdžiai tampa neskaidrūs. Populiariausi haliucinogenai - marihuana ir LSD.

Jei vaikas jau įnikęs į narkotikus, pastebimas greitas svorio kritimas, blyški oda, oda gali pasidaryti dėmėta, patamsėja paakiai, dreba rankos. Apie tai, kad vaikas įniko į narkotikus gali išduoti ir prastėjantys pažymiai mokykloje, pamokų praleidinėjimas, greita nuotaikų kaita, agresija, nesutarimai su kitais šeimos nariais.

Ką daryti

„Sužinoję apie jūsų vaiką ištikusią bėdą, nešaukite, nerėkite, nemoralizuokite – bus tik blogiau. Vaikas jumis nepasitikės ir bijodamas jūsų audringos reakcijos ateityje nieko nebepasakos. Priežastis bandykite išsiaiškinti ramiai – būkite jam draugas. Tėvai turi mokytis dirbti su sunkaus charakterio vaikais, o ne ignoruoti užgriuvusius sunkumus. Dirbant su vaiku, turinčiu net ir patį sudėtingiausią charakterį, galima jį nukreipti teigiama linkme.

Svaiginimosi priežastis ir aplinkybes derėtų išsiaiškinti palaipsniui, nespaudžiant paauglio. Dažnai į kvaišalus įnikusiam paaugliui ir jo tėvams prireikia psichologo, kartais ir psichiatro pagalbos“ , - sakė A. Razbadauskas.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo mirė 72 žmonės, tai 10 asmenų daugiau negu 2006 m.