Kupiškio ligoninės vadovybė nusprendė 3 mėn. laikinai uždaryti du – vidaus ir vaikų ligų – skyrius. Du mėnesius iki rugsėjo pradžios nedirbs ir dienos chirurgijos skyrius. Panaši padėtis ir Pasvalio ligoninėje.

Pasak išvykstančios dirbti į Švediją šeimos gydytojos Aušros Gudaitytės, pagrindinis dalykas, lėmęs jos apsisprendimą – atlyginimas.

„Niekas nesikeičia finansavimo srityje, nežiūrint to, kad daug šnekama. Praktiškai šeimos gydytojams finansavimas nedidėja, Kitas dalykas – darbo krūviai, kurie yra per dideli“, – sako A. Gudaitytė.

Anot gydytojos, medikų problemoms per mažai dėmesio skiria valstybė.

„Visi, manau, tikrai neišvažiuos, bet, žinoma, šeimos gydytojų trūkumas bus problema, todėl, kad sensta visuomenė, sensta gydytojai. Bet valstybinės institucijos į tai numoja ranka ir sako: „Na gerai, važiuokit, čia ne problema, atvažiuos gydytojų iš Baltarusijos“, – teigia A. Gudaitytė.

Tuo tarpu Panevėžio raj. Liudynės medicinos punkto slaugytoja Rima Šedienė apie važiavimą iš Lietuvos nesvarsto. Čia ją laiko nepilnametė dukra ir mylimas darbas. „Tačiau man atrodo, kad bėgančių medikų iš Lietuvos sustabdyti neįmanoma, kol bus tokie atlyginimai“, – sako R. Šedienė.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorės Rimos Vaitkienės, gydytojų Lietuvoje yra, bet jie blogai paskirstyti, ir tos problemos yra išsprendžiamos.

„Tai (kai kurių skyrių ligoninėse uždarymas vasarą, – Lrt.lt past.) gal kiek nauji procesai Lietuvoje, bet nėra nauji kitose šalyse. Be to, Lietuvoje daugelis įpratę atostogauti vasarą. Tarp ES narių Lietuva yra valstybė, kur ir gydytojų, ir slaugytojų skaičius 10 tūkst. gyventojų yra vienas didžiausių. Tai reiškia, kad turime kalbėti apie netolygų gydytojų paskirstymą“, – sako R. Vaitkienė.

Ji tikina, kad medikų atlyginimai nuolat didėja, o darbo krūviai nėra didesni nei kitose ES šalyse.

„Šį pavasarį penktą kartą nuo 2005 metų medikams didinami atlyginimai. Tačiau atlyginimai medikams svyruoja nuo 2 tūkst. iki 10 tūkst. litų, juos nustato viešosios įstaigos vadovas ir jos steigėjas.

Darbo krūviai, jei lyginsim su kitomis šalimis, atitinka vienus mažiausių normatyvų.

Išduodamų pažymų, reikalingų norintiems išvykti į užsienį, skaičius mažėja. Daugelis gydytojų netgi įsigudrina dirbti ir Didžiojoje Britanijoje, ir Lietuvoje, nenorėdami prarasti čia darbo vietos“, – teigia R. Vaitkienė.