Ultravioletiniai spinduliai būna A, B ir C tipo. Mus labiausiai veikia A ir B spinduliai, nes pavojingiausi - C spinduliai - sunkiai prasiskverbia pro atmosferą. Ilgalaikis UV spindulių poveikis gali sukelti ūmias akių ligas. Dažnai pasitaiko foto (šviesos) keratitai bei konjunktyvitai, kitaip tariant - ūmūs ragenos ir junginės nudegimai.

Jie neretai ištinka žvejus, kurie daug valandų praleidžia žiūrėdami į blizgų vandens paviršių, ir akinius nuo saulės užmiršusius kalnų slidinėjimo mėgėjus. Nudegimai gali grėsti ir sportuojantiesiems ant asfalto, kuris irgi gerai atspindi šviesą. Kelias valandas pabuvus saulėje ima skaudėti akis, jos ašaroja. Tačiau po poros dienų negalavimai praeina nepalikdami jokių pasekmių.

Pasak E.Danielienės, vaikams pavojingesnis ilgalaikis saulės poveikis. Dėl jo vėliau gali išsivystyti katarakta, vokų augliai, ant ragenos užaugti sparninė plėvė. Galutinai neįrodyta, tačiau manoma, kad UV poveikis turi įtakos amžinei geltonosios dėmės degeneracijai atsirasti. Pasaulyje tai yra pagrindinė aklumo priežastis.

Ne papuošalas, o būtinybė

E.Danielienės teigimu, vaikai iki metų išvis neturėtų būti saulės nutviekstame paplūdimyje, kur UV spindulių poveikis itin stiprus. Tėvai juos turėtų slėpti šešėlyje arba po skėčiu. Vyresniems vaikams, jei jie ilgai žaidžia saulėkaitoje, būna prie ežero ar upės, pravers akiniai nuo saulės. Tiems, kurie laiką leidžia pavėsyje ar miške, akiniai nebūtini. Be to, 50 proc. saulės spindulių sulaiko kepurė su kraštu ar snapeliu. Idealiausia apsauga vaikams - kepurė ir akiniai.

Kaip išsirinkti?

Anot E.Danielienės, renkantis akinius reikėtų atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

* Svarbiausia - derama apsauga nuo UV spindulių. Todėl perkant akinius turi būti užrašyta, kad jie 99-100 proc. apsaugo nuo UVA ir UVB spindulių.

* Akinių lęšių tamsumas neturi lemiamos įtakos - tai daugiau siejama su akių komfortu. Dabar nebesilaikoma ankstesnės nuomonės, kad nešiojant labai tamsius akinius be UV apsaugos išsiplečia vyzdžiai ir dėl to prasiskverbia daugiau UV spindulių nei iš viso neturint akinių.

* Nuo UV spindulių saugančia danga gali būti padengti ir skaidrūs regėjimą koreguojantys akiniai. Ši danga yra nebrangi, standartiškai ja turėtų būti padengti visų akinių lęšiai, nes kitokių į Lietuvą neleidžiama įvežti. Tačiau norint įsitikinti, ar iš tiesų taip yra, galima pasiteirauti optikoje. Jei minėta danga lęšiai nepadengti, užsakant akinius vertėtų paprašyti tai padaryti. Jau pagamintų akinių lęšiai apsaugine danga nedengiami.

* Geriausia įsigyti akinius plačiais, išgaubtais rėmais ir kojele. Tokie geriau apgaubia, taip pat ir apsaugo akis. Tačiau tokio modelio akiniai dažniausiai būna skirti tik normalų regėjimą turintiems žmonėms. Tiems, kurie mato prasčiau, ir akinius nuo saulės tenka gamintis, kaip papildoma apsauga gali pasitarnauti kepurės.

* Vaikams geriau parūpinti akinius ne stikliniais, o plastikiniais lęšiais, nes mažieji stiklus neretai sudaužo.

* Perkant akinius nuo saulės parduotuvėje, reikėtų įsitikinti, ar gera jų optinė kokybė. Pirmiausia užsidėjus akinius pažiūrėti, ar jie neiškreipia vaizdo. Tą patį padaryti juos pasukinėjus ištiestos rankos atstumu.

* Akiniai su fotochrominiais - tamsėjančiais - lęšiais yra patogūs, nes juos galima nešioti bet kokiu oru. Akiniai, kurių lęšiai yra poliarizuoti, praleidžia tam tik tikru kampu krintančią šviesą, tad apsaugo nuo saulės atspindžių. Jie labai tinka vairuojantiems žmonėms.

* Net ir prekybos centre pirkti akiniai gali apsaugoti nuo UV spindulių poveikio, tačiau parduodamų optikos salonuose kokybė yra geresnė. Vis dėlto geriau paprastesni akiniai nei jokių.

Dar šis tas apie akinius

Ekspertai teigia, kad vartotojai neturi galimybės sužinoti, kaip efektyviai akiniai apsaugo nuo UV spindulių. Ant jų esantys užrašai ir pardavimo kaina negali būti patikimos apsaugos garantas. Be to, nėra oficialių dokumentų, pagal kuriuos būtų klasifikuojami akiniai nuo saulės. Todėl kompanijos gali teikti neteisingą informaciją, o vartotojai neretai mano, kad visi akiniai tamsiais stiklais apsaugo akis. Renkantis garsių firmų akinius vis dėlto galima tikėtis, kad jie apsaugos nuo UV spindulių. Ir dar keletas faktų apie akinius nuo saulės:

* Šviesiaakiai yra jautresni saulės šviesai nei tamsiaakiai.

* Nešiojantieji kontaktinius lęšius dažnai mano, kad jiems akiniai nuo saulės nereikalingi. Tačiau akiniai apsaugo akis dar ir nuo išsausėjimo, kurį sukelia vėjas. Be to, kontaktiniai lęšiai neapsaugo junginės ir vokų.

* Automobilių stiklai neatstoja akinių nuo saulės. Kita vertus, šie stiklai gana efektyviai sugeria UVA ir UVB spindulius.

* Oftalmologai perspėja, kad nešioti akinius, apsaugančius nuo žalingų spindulių, niekada ne vėlu. Vaikams irgi reikėtų nešioti akinius dideliais stiklais ir saugoti akis nuo saulės spindulių.