„Rožinio kaspino“ autobusas lankėsi ir Panevėžyje, aplinkiniuose miesteliuose bei gyvenvietėse. Kaip PB teigė projekto „Nedelsk“ iniciatorė Agnė Zuokienė, šių metų maršrute – labiausiai nuo onkologijos centrų nutolusios vietos ir tie miesteliai, kuriuose buvo rasta daugiausia įtarimų per ankstesnius apsilankymus.

Praėjusį ketvirtadienį „Rožinio kaspino“ autobusas stovėjo prie Panevėžio prekybos ir pramogų centro „Babilonas“. Per dieną patikrintos 135 moterys, vienai jų įtartas krūties vėžys, dar 5 moterims rastos gerybinės krūtų ligos – fibroadenomos ir lipomos. Penktadienį „Rožinio kaspino“ autobusėlyje tikrinosi 63 Pažagienių moterys, vienai jų įtartas krūties vėžys. Popiet autobusas aplankė Bernatonis, kur buvo patikrintos 56 moterys. Nė vienai jų nerasta piktybinių krūtų pakitimų.

Sėkmingiau pagydomas

Nuo projekto pradžios atliktų tyrimų metu jau keturiems šimtams moterų įtartas krūties vėžys. Laiku nustačius šias ligas, jos lengviau ir sėkmingiau pagydomos, suteikiama viltis išgyventi.

Autobusėliu keliauja ir moteris dėl krūties vėžio tikrina geriausi Lietuvos mamologai ir radiologai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių onkologijos ligoninių. Kartu su medikais po Lietuvą važinėja ir projekto „Nedelsk“ koordinatoriai, specialiuose muliažuose mokantys atrasti krūties vėžio požymius bei rengiantys pirmąją krūtų savityros pamoką.

Tūkstančiai patikrintųjų

Projekto „Nedelsk“ iniciatorė sako, kad 400-asis įtarimas dėl krūties vėžio buvo nustatytas 68 metų Rokiškio rajono gyventojai, gyvenančiai prie pat Latvijos sienos. Ji pati užčiuopė mazgelį ir sužinojusi, jog „Rožinio kaspino“ autobusėlis lankysis Suvainiškyje, pasitikrinti atvyko kartu su dukra ir anūke.

Šiais metais „Rožinio kaspino“ autobusėlis aplankys dar 150 miestų ir miestelių bei nemokamai patikrins daugiau nei 7000 moterų. Iš Aukštaitijos „Nedelsk“ komanda persikels į Dzūkiją.