Šios akcijos metu nemokamai savo sveikatos būklę galės pasitikrinti trys šimtai moterų. Visos akcijos dalyvės jau užsiregistravusios. „Pasitikrinti kvietėme ne tas moteris, kurioms jau diagnozuotos ligos, o tas, kurios jaučiasi sveikos ir nė neįtaria galinčios sirgti krūties vėžiu. Laiku nustatytas ir pradėtas gydyti krūties vėžys suteikia moterims galimybę gyventi“, – sako Konsultacijų poliklinikos vadovė Ramunė PALIOKAITĖ.

– Tai ne pirma tokia akcija Panevėžio ligoninėje. Kas jas rengia ir finansuoja?

– Akcija skirta krūties vėžio profilaktikai Konsultacijų poliklinikoje vyksta jau šeštus metus. Nuo 2003-iųjų kiekvieną pavasarį Amerikos lietuvių organizacija „Lithuanian Mercy Lift“ tam skiria pinigų ir suteikia galimybę Panevėžio apskrities moterims nemokamai pasitikrinti krūtis. Akcija visada prasideda maždaug nuo Motinos dienos, tuo siekiant dar kartą priminti moters motinos reikšmę, ir tęsiasi iki Tėvo dienos.

– Kiek moterų gali pasitikrinti akcijos metu?

– Per praėjusias akcijas buvo galimybė kiekvienais metais patikrinti po 250, o šiemet bus patikrinta 300 moterų.

– Ar visos norinčiosios galėjo registruotis ir dalyvauti akcijoje?

– Akcijos metu tikrinamų moterų amžius – nuo 40 iki 65 metų. Kitų ribojimų nėra. Ypač svarbu, kad pasitikrinti ateitų tos moterys, kurių šeimų neaplenkė bėda – krūties vėžiu sirgo artimos giminaitės. Ir tos, kurios jaučia turinčios kokių nors pakitimų, nusiskundimų.

– Ar krūties vėžys gresia daugeliui moterų?

– Ši pavojinga liga pasitaiko vis dažniau. Kasmet Lietuvoje nustatoma apie pusantro tūkstančio naujų šių susirgimų atvejų. Prieš keliolika metų iš šimto tūkstančių moterų krūties vėžiu sirgo keturiasdešimt keturios, prieš kelerius metus – septyniasdešimt viena. Gaila, kad krūties vėžys dažniausiai nustatomas jau trečios ar ketvirtos stadijos. Jį išgydyti tuomet būna sunkiau. Liūdna statistika: kasmet nuo šios ligos miršta šeši septyni šimtai moterų.

– O jeigu pavyksta pavojingą ligą išaiškinti anksčiau – pirmos ar antros stadijos?

– Beveik visi susirgimai, išaiškinti dar ankstyvose stadijose, pagydomi. Svarbiausia, kad pagalba moterims būtų suteikta laiku. Todėl ir rengiamos tokios akcijos. Ne viena pasitikrinusi moteris sakė, jog jeigu nebūtų vykusi akcija, vargu ar būtų pasiryžusios ateiti – jos nejautė jokių požymių, sveikata nesiskundė. Viena iš šios akcijos organizatorių, Amerikos lietuvių organizacijos atstovė Pranė Šlutienė ir pati krūties vėžiu sirgo. Laimei, laiku apie tai sužinojusi, buvo operuota ir visiškai pasveiko. Laiku aptiktas krūties vėžys pagydomas geriausiai.

– Ar moterys aktyviai dalyvauja akcijoje?

– Galiu pasidžiaugti, kad šiemet moterys buvo labai aktyvios. Vos paskelbus akcijos pradžią, per keletą dienų užsiregistravo visos trys šimtai moterų. Anksčiau reikėdavo gerokai paraginti.

Būdavo ir, manau, dabar yra moterų, tiesiog bijančių šio tyrimo. Net ir jaučiančios, kad kažkas gali būti negerai, jos bijo išgirsti grėsmingą diagnozę. Tai didžiulė klaida. Reikia naudotis suteikiama proga ir drąsiai eiti tikrintis. Juk šis žingsnis gali išgelbėti gyvybę. Akcijoje kvietėme dalyvauti ir kaimuose gyvenančias moteris, deja, jos ne tokios aktyvios, gaila, užsirašė daug mažiau negu miestiečių.

– Minėjote, kad trys šimtai moterų jau užsiregistravo. Tai ką daryti toms moterims, kurios nespėjo į šią akciją, o pasitikrinti nori?

– Yra alternatyva. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu jau porą metų vykdoma profilaktinė programa, finansuojama valstybės. Ši programa skirta 50–69 metų moterims. Šio amžiaus moterys dažniausiai suserga krūties vėžiu. Laiku nustatytas jis išgydomas. Dėl nemokamo mamografinio tyrimo, kuris leidžia tiksliai diagnozuoti vėžį ar ikivėžinius pakitimus, minėto amžiaus moterys turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris paaiškins, kaip ir kur jos gali atlikti šį tyrimą. Gavusios šeimos gydytojo siuntimą išsitirti, moterys galės atvykti mamogramos. Mamografijos tyrimo atsakymą moteris sužinos iš savo šeimos gydytojo. Nemokamas mamografinis tyrimas gali būti atliekamas kas dveji metai.

– Ar mamografinis tyrimas sudėtingas?

– Mamografija – paprastas ir saugus rentgeno tyrimas, leidžiantis stebėti, kas vyksta krūtyje. Tyrimas trunka kelias minutes ir nesukelia jokių nemalonių pojūčių. Prietaiso skleidžiama radiacijos dozė labai maža ir nepavojinga sveikatai.

– Ar akcijos metu dažnai nustatoma susirgimų?

– Per kiekvieną akciją nustatoma po keletą krūties vėžio susirgimų toms moterims, kurios visiškai niekuo nesiskundė, nejautė jokių simptomų ir nė neįtarė sergančios. Nustatomos ir kitokios ligos, ikivėžiniai pakitimai.