Abejones sustiprina ir prieš porą metų įvykęs Šiaulių ligoninei priklausiusio Kraujo centro reorganizavimas į mobilųjų padalinį, kai neva buvo atleista pusė darbuotojų. Panaši situacija esą dabar kartojasi uostamiestyje.

Klaipėdietė Rima Beinoravičienė neatlygintina donore tapo 2004-ųjų rugpjūtį. Per šiuos metus kraujo ji aukojo 20 kartų ir Nacionalinio kraujo centro yra skatinta už neatlygintiną donorystę.

„Kas gali įpareigoti privačią įstaigą krauju aprūpinti gydymo įstaigas, o ne parduoti užsienyje? – klausė R.Beinoravičienė. – Nepasitikiu privatininkais. Gal situaciją vertinčiau kitaip, jei jie savo veiklą būtų pradėję lygioje vietoje: patys ieškotų donorų, rūpintųsi aparatūra, įsigytų pastatą. O čia viską atidavė valstybė. Įžūli, net nepridengta korupcija.“

Neatlygintini donorai teigė, kad kraujo aukoti geriau važiuos į Panevėžį, kur veikia Nacionalinio centro filialas, nei čia pat Klaipėdoje. Jie taip pat neatmeta galimybės nebeaukoti kraujo.

Kreipėsi į prokuratūrą

Seimo Sveikatos komiteto pirmininkas Antanas Matulas stebėjosi mįslingu ministerijos sprendimu – įsakymas dėl Klaipėdos filialo veiklos perdavimo Kauno bendrovei „Kraujo donorystės centras“ nepasirodė nei ministerijos tinklalapyje, nei „Valstybės žiniose“.

„Vadinasi, įsakymas – nelegalus“, – išvadą padarė komiteto pirmininkas.

Praėjusį penktadienį, iškilus į viešumą faktui apie klaipėdiečių filialo perdavimą kauniečių įmonei, A.Matulas kreipėsi į prokuratūrą, Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Viešųjų pirkimų tarnybą, prašydamas išsiaiškinti situaciją. Parlamentaras įtaria, kad ministras, pasirašydamas tokį nurodymą, grubiai pažeidė įstatymą.

„Toks įsakymas galėjo atsirasti tuo atveju, jei filialas būtų nevykdęs savo funkcijų, būtų laisvos patalpos. Neįsivaizduoju, kokiu pagrindu viešoji įstaiga perduota uždarajai bendrovei. Daugybė pažeidimų“, – vardijo Seimo narys.

Nacionalinis kraujo centras savo ruožtu kreipėsi į teismą dėl Sveikatos apsaugos ministro įsakymo. Vakar teismo sprendimu ministro įsakymas laikinai sustabdytas.

Ministras išjungė telefoną

Pakalbėjęs su Nacionalinio kraujo centro vadovu, parlamentaras išgirdo, kad klaipėdiečiai dirbo sėkmingai – per metus gaudavo apie milijoną litų pelno.

A.Matulas atsakymus į rūpimus klausimus tikėjosi išgirsti iš ministro lūpų, tačiau šiuo metu atostogaujančiam valdininkui prisiskambinti nepavyksta. Pasak Seimo nario, ministerijos atstovai taip pat nenoriai komentuoja šį sprendimą.

„Grįžęs po atostogų ministras turės pasiaiškinti dėl savo veiksmų. Jei duomenys pasitvirtintų, ministrui gresia interpeliacija“, – prognozavo komiteto pirmininkas.

Sveikatos ministras R.Tur-činskas telefono ragelio nekelia ne tik Seimo komiteto pirmininkui. „Klaipėdai“ ministras telefonu atsiliepė, tačiau vos išgirdęs klausimą paaiškino atostogaująs ir pasiūlęs kreiptis į atstovę spaudai išjungė telefoną.

Užuot atsiliepę telefonu ministerijos atstovai tik vakar išplatino pranešimą apie Nacionalinio kraujo centro pertvarką, nors įsakymas pasirašytas prieš porą savaičių.

Pranešime spaudai akcentuojamas „Kraujo donorystės centro“ padalinių laukiantis šviesus rytojus ir darbo efektyvinimas.

Nepaskirstė milijono?

Skandalingą savo sprendimą Sveikatos ministras motyvavo neefektyvia buvusio Klaipėdos filialo veikla. Tačiau rezultatai rodo ką kita.

Per šių metų pirmąjį ketvirtį Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filiale neatlygintinos donacijos sudarė 54 proc., kai „Kraujo donorystės centre“ (donorai telkiami Kauno ir Šiaulių apskrityse) neatlygintinos kraujo donacijos sudaro vos 19,8 proc.

Kol Šiauliuose nebuvo įsteigtas mobilus punktas, priklausantis „Kraujo donorystės centrui“, neatlygintinos kraujo donacijos Šiaulių ligoninėje buvo dvigubai didesnės.

Kraujo donorystės centro savininkas ir direktorius Artūras Venslauskas aiškino, kad neatlygintinų donorų skaičiumi jie negali pasigirti dėl Nacionalinio kraujo centro kaltės. Šis, kaip tarpininkas, neva valstybės skirtus 1,2 milijono litų nesugebėjo paskirstyti centrams, kad pastarieji galėtų propaguoti neatlygintiną donorystę.

Vaikyti donorų nesiruošia

A.Venslauskas atmetė ir klaipėdiečių nuogąstavimus dėl kraujo komponentų pardavimo užsieniui, tikindamas, kad tai neįmanoma ir sakėsi net neįsivazduojąs, kad pasaulyje egzistuojanti tokia prekyba.

„Nieko naujo neįvedame. Neatsiras kokių dėdžių ar tetų, kurie baidys tuos donorus. Nežinau, ko jie turėtų bijoti. Nėra skirtumo, ar dirba viešoji įstaiga ar uždaroji bendrovė. Mes tik perdirbame iš donorų surinktą kraują ir supilstome į maišelius“, – neatlygintinų donorų nerimą maldė kaunietis.

„Mums ne šiaip Klaipėdos filialas atiduotas. Tai reorganizacijos proceso viena dalis. Esmė ne ta, kad ministras pasižiūrėjo, kokia čia gera vieta, paėmė ir atidavė Kaunui. Švelniai pasakius, Klaipėdos rezultatus galima padaryti dar geresnius“, – tikino A.Venslaukas.

Planuojama, kad ateityje kraujo komponentų gamyba iš Klaipėdos bus perkelta į Kauną, o gydymo įstaigos aprūpinamos centralizuotai. Pasak vadovo, tai leis sutaupyti ir pakelti uostamiestyje dirbančių žmonių atlyginimus.

Vienos didžiausių Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis palankiai įvertino ministerijos ir kauniečių užmojus gydymo įstaigas kraujo komponentais aprūpinti centralizuotai.

Ligoninės vadovas pripažino, kad anksčiau sunkumų dėl kraujo atsargų būta, tačiau ne dėl Klaipėdos filialo veiklos – su kraujo atsargų problema susiduriama visame pasaulyje.

Už klaidas teko mokėti

52 metų R.Turčinskas sveikatos apsaugos ministru Prezidento dekretu paskirtas 2006 metais liepos 12 dieną. 2004-aisiais jis buvo išrinktas į Seimą kaip Darbo partijos kandidatas. Iki to laiko R.Turčinskas dirbo skandalingai pagarsėjusios Marijampolės ligoninės direktoriumi.

2001 metais gruodžio 30 dieną šioje ligoninėje gimę dvyniai Laurynas ir Martynas Zdaniai savo pirmosiomis gyvenimo minutėmis tik per plauką liko gyvi, kai buvo paguldyti ant vystyklais užtiestų termoforų – guminių pūslių su karštu vandeniu. Abiem berniukams buvo padarytas sunkus kūno sužalojimas.

Ši daug triukšmo sukėlusi istorija baigėsi tuo, kad daugybę kartų operuotų apdegintų dvynukų tėvai prisiteisė pusės milijono litų kompensaciją.