Pacientė, kurios vardo tėvai pageidavo neskelbti, buvo pasirinkta todėl, kad mergaitė negalėjo naudotis tradiciniais klausos aparatais - jos ausis nebuvo tinkamai susiformavusi.

„Operacijos metu viena aparato dalis implantuojama į paciento vidurinę ausį, o išorinė dalis tarsi magnetėlis prilimpa plaukuose ir paslepiama už ausies. Ji yra labai maža ir beveik nematoma“, - sakė VUL SK Ausų, nosies, gerklės ligų centro direktorius doc. Eugenijus Lesinskas. Jis šią operacija atliko su profesoriumi Milanu Profantu iš Slovakijos, turinčiu didesnę panašių sudėtingų operacijų patirtį.

Pasak E.Lesinsko, naujasis aparatas yra visiškai naujos kartos prietaisas tiek gebėjimu atkurti klausą, tiek estetiniu požiūriu. Jis sveria vos 40 gramų ir yra beveik nepastebimas. Nežinantieji vargu ar pastebės, kad 13-metė turi klausos sutrikimų. Be to, mergaitė galės praustis ar maudytis nesibaimindama, kad pakenks klausos aparatui.

Geresni kainuoja brangiau

Negirdintiems ir neprigirdintiems žmonėms klausos aparatų kainą (nuo 154 iki 560 litų) kompensuoja Valstybinė ligonių kasa (VLK). Tačiau skiriamų kelių šimtų litų pakanka tik patiems pigiausiems aparatams.

„Daug ką tų aparatų kokybė patenkina, tačiau dažniausiai žmonės įsigyja geresnius. Kokybiškas klausos aparatas gali kainuoti iki kelių tūkstančių litų“, – pastebėjo E.Lesinskas.

Pasak jo, naujasis aparatas tiktų daugeliui ligonių, tačiau jis labai brangus, kainuoja apie 35 tūkst. litų, o Valstybinė ligonių kasa jo kainos nekompensuoja, todėl mažai kas ryšis jį pirkti. Tiesa, juos gaminanti austrų bendrovė pirmajai Lietuvos pacientei aparatėlį pardavė už simbolinę kainą.

Kai kam – vienintelė viltis

„Kai kuriems ligoniams, kurių ausies būgnelis ar kaušelis nėra visiškai išsivystę, šis aparatas yra vienintelė priemonė, galinti padėti atkurti klausą. Lig šiol naudotos priemonės jiems negali padėti”, - pastebėjo E.Lesinskas.

Pasak jo, tokių vaikų, kurių ausys nėra pakankamai išsivysčiusios ir kuriems kokybišką garsų pasaulį sugrąžinti gali tik naujos kartos klausos aparatai, Lietuvoje būtų 5-10 per metus.

Ar Valstybinė ligonių kasa jiems kompensuos šių klausos aparatų kainą?

“Tegalime spėlioti ir rengti reikiamus dokumentus. Vilties teikia tai, kad asmenų, kuriems kiti klausos aparatai negali padėti, Lietuvoje nėra daug”, - sakė E.Lesinskas.