Jūreiviams skiepas privalomas

Pasirodžius įspėjimams dėl padidėjusios tikimybės užsikrėsti tymais, uostamiesčio Imunoprofilaktikos tarnyba sulaukia daugiau klientų, panorusių pasiskiepyti tymų, raudonukės ir parotito vakcina.

Tai ypač aktualu jūreiviams, nes neturintys šio skiepo gali būti neįleisti į laivą. Tarnybos vadovė Jadvyga Malukienė neskiepytiems ar nepersirgusiems tymais ir vykstantiems į užsienio šalis patarė susirūpinti.

Neskiepyti žmonės rizikuoja užsikrėsti šia infekcine liga, galinčia baigtis sunkiomis komplikacijomis ar net mirtimi. Tymai – ūmi, oro lašeliniu būdu užkrečiama, greitai plintanti infekcija. Ligos požymiai primena gripą: čiaudėjama, kosėjama, pakyla temperatūra, taip pat gali prasidėti akių uždegimas, išberti odą. Komplikacijos vyrams gresia nevaisingumu, o būsimoms motinoms – vaisiaus apsigimimu.

Pataria klausti gydytojo

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Rūta Ščerbavičienė teigė, kad tymai šiuo metu Lietuvoje yra valdoma infekcija. Daugiau atidumo reikėtų tik vykstantiems į besivystančias užsienio šalis, kur nėra tinkamų sanitarijos sąlygų.

Nuo 1996 metų vaikams skiepijimas nuo tymų, raudonukės ir parotito yra privalomas. Daugelis vyresnio amžiaus žmonių šia liga yra persirgę dar vaikystėje, taip įgydami imunitetą visam gyvenimui.

J. Malukienė išvykstantiesiems į užsienį patarė pasiteirauti savo šeimos gydytojo, pasižiūrėti į savo skiepų kalendorių ar kortelę, nuo ko yra paskiepyti.

Vyresnio amžiaus žmonės dažniausiai apie tai duomenų neturi, nors būtent jiems ši infekcija pavojingiausia.

Sirgo prieš šešerius metus

Paskutinis susirgimas tymais Klaipėdos regione užregistruotas prieš šešerius metus. Lietuvoje tais pačiais metais šia liga buvo užsikrėtę 103 žmonės. Pastaruosius kelerius metus šalyje per metus užregistruojama po vieną tymų atvejį.

Pernai sirgusiųjų tymais Lietuvoje nebuvo, nors štai keliose Europos šalyse pasitaikė infekcijos protrūkių. Šiemet daugiau nei 1300 šios ligos atvejų užregistruota Šveicarijoje, Anglijoje, Prancūzijoje, Danijoje, Norvegijoje, kai kuriose Jungtinės Amerikos valstijose. Todėl Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras išplatino įspėjimus dėl sergamumo tymais pakilimo Europoje.