Dėlės gali nužudyti

„Nors venas gydyti jau galima itin moderniu būdu, kas savaitę į Reanimacijos skyrių pakliūva po vieną ar du žmones, kurie bandė išsiplėtusias venas gydyti dėlėmis. Dėlės nepadeda. Įsisiurbusios jos išskiria medžiagų, kurios gali sukelti alerginę reakciją“, – perspėjo Vilniaus universitetinės ligoninės Kraujagyslių chirurgijos centro gydytojas Narimantas Markevičius. Nerimą jam kelia ir tai, kad atšilus orams norinčių operuotis gerokai sumažėja.

„Vasarą būna karšta, prarandame daug skysčių ir kraujas tirštėja. Tada trombų susidarymo tikimybė daug didesnė. Bet žmonės nenori susigadinti atostogų. Moterys bijo, jog nusirengus paplūdimyje matysis randai, kojos bus negražios. Tačiau venų varikozė nėra vien estetinė problema. Kaip ir kiekviena operacija, ji turi būti atliekama tada, kai reikia“, – pabrėžė chirurgas.

Skundžiasi ir paaugliai

Venų varikozė, arba išsiplėtimas, kamuoja daugiau nei pusę vyresnio amžiaus žmonių. Sumažėjus venų vožtuvų sandarumui, kraujas ima tekėti atgal. Tuomet apatinėje kūno dalyje jo susikaupia daugiau ir kraujagyslės ima plėstis. Kartais venų varikozė išsivysto ir labai jauniems žmonėms. Daug įtakos turi paveldimumas. „Jei išsiplėtusios venos kamuoja tėvus, vaikus ši bėda gali užklupti vos subrendusius“, – įspėjo gydytojas N.Markevičius.

Išryškėjusios venos ir gumbeliai nėra vien grožio problema. Vietose, kur venos sienelė išsiplečia, susidaro tam tikri kraujo užutėkiai. Kraujas juose nejuda ir gali sukrešėti. Tokie krešuliai gali būti ir staigi žmogaus mirties priežastis. Venų varikozė Lietuvoje kasmet nužudo apie 2 tūkst. žmonių. Net jei krešulių ir nesusidaro, negydoma liga gali komplikuotis, atsirasti opų. Tai nutinka dėl to, kad sutrikus kraujotakai kojų oda prasčiau aprūpinama deguonimi ir pradeda irti.

Nešioja kompresines kojines

Moteris išsiplėtusios venos kamuoja dešimt kartų dažniau nei vyrus. Be paveldimumo, įtakos turi ir sėdimas ar stovimas darbas, ypač karštoje patalpoje. Dažnai venos išsiplečia nėštumo periodu, nes augantis vaisius spaudžia venas klubų srityje ir taip padidina kraujo spaudimą kitose vietose.

„Moterys nuo pirmos nėštumo dienos turėtų nešioti specialias kompresines kojines, nes tik taip gali apsaugoti savo venas. Tačiau mūsų šalyje apie tai mažai žinoma“, – apgailestavo N.Markevičius. Jis palygino Lietuvą su Anglija, kur didelių kompanijų vadovai kompresines kojines nuperka sėdimą darbą dirbančioms moterims. Tai laikoma būtinu atributu darbe, nes padeda išvengti prastos savijautos ir galimo nedarbingumo dėl operacijų.

Vaistai arba operacija

Kai venos išsiplečia ir tampa matomos, kompresinės kojinės padėti nebegali. Pasak N.Markevičiaus, visi plačiai reklamuojami tepalai yra visiškai neveiksmingi. Varikozę galima išgydyti tik medikamentais ar operacija, nelygu ligos stadija.

Jeigu stambesnė vena yra sveika, o išsiplečia tik atšakos, jas galima „uždaryti“ suleidžiant vaistų. „Tai puikus metodas, bet daugelyje privačių gydymo įstaigų jis taikomas deramai neištyrus paciento. Jeigu venos vožtuvai nedirba, suleidus vaistų gali susidaryti krešulys“, – sakė chirurgas. Jis prisiminė prieš kelerius metus įvykusią skaudžią nelaimę. Tuomet moterį pražudė venas „uždarančių“ vaistų injekcija. Jei storesnioji vena nefunkcionuoja, tenka operuoti ir ją pašalinti.

Operacijos lazeriu, kai nelieka pjūvių ir pacientas iškart gali eiti namo, kol kas atliekamos tik privačiose gydymo įstaigose ir kainuoja per keturis tūkst. litų. Dalį kainos kompensuoja Valstybinė ligonių kasa.