Daugiausiai reikalavimų neatitiko prekės, skirtos vaikams iki trejų metų. Vieni tokių – cypsiukai. Pasak VNMPI Klaipėdos skyriaus vedėjo pavaduotojos Vijoletos Budriuvienės, juose rastas per didelis medžiagos, suteikiančios elastingumo gaminiams, kiekis. Kadangi žaislus mažesnio amžiaus vaikai mėgsta kramtyti ir laižyti, galėjo kilti pavojus apsinuodyti.

Taip pat nuspręsta pašalinti iš rinkos ir kai kuriuos mechaninius žaislus, turinčius smulkių ir netvirtų detalių, galinčių atskilti bei kėlusių grėsmę vaikams susižeisti arba uždusti.

V.Budriuvienė teigė, jog paprastai žaislų tinkamumas prekybai įvertinamas muitinėse. Jei jokių įtarimų nekyla, prekėms uždegama žalia šviesa į rinką.

Kėlė pavojų aliejus

Šiais metais taip pat atliktas patikrinimas ir dviejose sekso prekių parduotuvėse. Anot pavaduotojos, nors tokio tipo gaminiai nėra įtraukti į tikrinamų prekių sąrašus, šiuo atveju susidomėta konkrečiu produktu – eteriniu aliejumi, taip pat žinomu „afrodiziako“ ir „properio“ pavadinimais.

Nustatyta, jog tarp jaunimo pamėgtame uostyti skystyje yra per didelė cheminės medžiagos izobutilnitrito koncentracija, kuri gali negrįžtamai pakenkti žmogaus sveikatai.

Pasak V.Budriuvienės, dar praėjusių metų rugpjūčio 24 d. priimtas draudimas visoje Europoje pardavinėti šiuos gaminius, jei juose viršijama leistina minėtos medžiagos norma. Dėl šios nuostatos anglų gamintojai jau senai išsiuntinėjo informaciją tarpininkams, jog prekės turi būti grąžintos, nors platintojai Lietuvoje teigė tokios žinios negavę.

Gresia baudos

Patikrinimų metu kituose šalies miestuose taip pat rasta įvairių kosmetinių prekių, kurias dėl savo išvaizdos ir pakuotės galima supainioti su maisto produktais.

Kadangi parduotuvės už prekių saugą neatsako, pasak pašnekovės, sankcijų susilauks tik platintojai, importuotojai ar gamintojai.

Piniginės baudos gali siekti nuo 500 iki 1500 litų, o pasikartojus pažeidimams – nuo 3000 iki 15000 litų.