Sudomino skelbimas

Profilaktiniai tyrimai dėl krūties vėžio vyresnėms moterims būtini, tačiau sunkiai prieinami. Tuo praėjusią savaitę įsitikino skelbimą laikraštyje išvydusios klaipėdietės ir dienraščio „Klaipėda“ žurnalistai.

„Onkologijos departamento ambulatoriniame-konsultaciniame skyriuje vyks akcija, kurios metu gydytojai onkologai moterims atliks ir įvertins mamogramas.

Moterys registruojamos iš anksto darbo dienomis telefonu...“, – toks skelbimas prieš kurį laiką pasirodė Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) internetinėje svetainėje. Kad apie akciją sužinotų kuo daugiau moterų, šią žinią paskelbė ir dienraštis „Klaipėda“.

Vietų nebebuvo

Keturis balandžio šeštadienius turinti vykti akcija sudomino daugybę moterų, tačiau jau balandžio 1-ąją jos nebeturėjo galimybės užsiregistruoti.

„Paskambinau nurodytu telefonu, tačiau man pasakė, kad talonų nebėra nė vienam iš keturių savaitgalių. Negalėjau tuo patikėti. Šeimos gydytoja ragino būtinai pasitikrinti dėl krūties vėžio. Man tai buvo puiki galimybė, nes pati sumokėti už tyrimus neišgaliu. Radusi skelbimą apsidžiaugiau, tačiau čia pat teko nusivilti“, – piktinosi 65 metų klaipėdietė Danutė.

Įsitikinti, kad moteris teisi, nebuvo sunku. Tereikėjo paskambinti ir pabandyti užsiregistruoti mamogramai. „Ką jūs, talonų jau seniai nebėra, jų turėjome per du šimtus. Buvo labai daug norinčių“, – telefonu paaiškino Onkologijos departamento ambulatorinio-konsultacinio skyriaus darbuotoja.

Ji pasiūlė pasinaudoti įprasta tvarka – pasiimti siuntimą pas onkologą iš šeimos gydytojo. Tada sulaukti balandžio 20 dienos ir užsiregistruoti, kad gydytojas specialistas priimtų gegužę.

„Neerzinkite moterų“

Pradėję aiškintis dar toliau, sužinojome, kad skelbimas apie nemokamą krūties vėžio patikros akciją išvis neturėjo būti paviešintas.

„Kas prašė jūsų paskelbti apie akciją laikraštyje? Tik suerzinote moteris. Kam reikėjo, tos apie akciją seniai žinojo. Registracija prasidėjo kovo mėnesį. Talonų jau seniai nebėra, nes moterys iš kai kurių įstaigų tiesiog masiškai registravosi. Jos ateina kasmet“, – neslėpė susierzinimo Onkologijos departamento vadovas Martynas Pušinskas, paklaustas, kodėl tik paskelbus apie akciją talonų nebėra visam mėnesiui į priekį.

Ypač populiari akcija privertė suabejoti ir medikų bei įrangos galimybėmis. Šeštadienį nuo 8 iki 13 valandos, M.Pušinsko teigimu, turėjo būti patikrinta apie 70 moterų. Tačiau tokio gausaus būrio moterų patikra baigėsi gerokai anksčiau.

Kiek po vidurdienio į skyrių atvykę žmonės rado užrakintas duris. Budėtoja paaiškino, kad visi išsiskirstė jau 11 valandą.

Teigiama, kad akcijoje dalyvavusios pacientės tyrimų atsakymus sužinojo tą pačią dieną. Paprastai, kai tyrimui moteris siunčia šeimos gydytojai, atsakymų tenka laukti 3–4 savaites.

Panaudota tik pusė

Šią ypatingo populiarumo sulaukusią akciją jau ne pirmus metus parėmė JAV lietuvių bendruomenė, skyrusi 10 tūkstančių litų. Dar tiek pat atseikėta iš ligoninės biudžeto. Tačiau kur kas gausiau valstybės finansuojamos profilaktinės sveikatos tikrinimo programos vyksta vangiai. Kasmet žmonių sveikatai tikrinti nepanaudojami milijonai litų.

Medikai pasyvumu kaltina pacientus, šie teigia negaunantys reikiamos informacijos. Jau kelerius metus pirminės sveikatos priežiūros centruose šeimos gydytojai privalo pasiūlyti savo pacientams profilaktiškai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio, krūties ar prostatos vėžio.

Už informavimą ir atliktus tyrimus gydymo įstaigoms moka Valstybinė ligonių kasa. Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) duomenimis, dėl vėžio medikai kasmet patikrina tik pusę didžiausią riziką susirgti turinčių asmenų.

„Tai akivaizdžiai per mažai. Programos nėra vykdomos taip, kaip derėtų. Skiriama pakankamai pinigų, tačiau jie nėra panaudojami“, – sakė Klaipėdos TLK direktoriaus pavaduotoja Vilma Mitrulevičiūtė.

Tirti – per brangu

Norintiems profilaktiškai pasitikrinti dėl vėžio tenka laukti mažiausiai mėnesį. Dar ilgiau užtrunka, kol pacientai sužino tyrimų rezultatus.

Vienintelė uostamiestyje laboratorija nepajėgia ištirti tiek pacientų, kiek yra norinčių. KUL vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio teigimu, šie tyrimai įstaigai yra nuostolingi.

„Pinigus už tyrimus gauname menkus. Net ir norėdami, negalėtume greitai ištirti daugiau pacientų, nes tam trūksta specialistų. Šį mėnesį vykstanti akcija yra labdara moterims, gydytojai dirba savo laisvalaikio sąskaita“, – aiškino vadovas.

Už vieną gimdos kaklelio tyrimą ligoninei mokama 17,5 lito, už biopsiją – 65,50 lito. Per dieną laboratorijos specialistai ištiria per 20 mėginių. Anot V.Janušonio, situacija pagerėtų, jeigu tyrimų įkainiai didėtų.